Orca’s M18 - VUAS M18 Een kraker in de Vlechttuinen

In de NBA heb je van die ploegen die al jaren met elkaar in de clinch liggen. In de jaren 60 had je de teams van Bill Russell van de Bosten Celtics en Jerry West van de Lakers die het bijna ieder jaar tegen elkaar opnamen in de finale. In de jaren 80 waren het de Lakers en Cetltics van Magic Johnson en Larry Bird en de laatste jaren zien we de strijd tussen de Cavaliers van Lebron James en de Warriors van Stephen Curry.

Die rivaliteit zien we de laatste jaren ook terug bij de Orca’s jongens die vaak in de clinch liggen met teams van VUAS uit Dronten.

Ook het dit seizoen zaten ze elkaar weer op de hielen en afgelopen zaterdag moest, voor een goed gevulde tribune, de beslissing vallen voor het kampioenschap in de Vlechttuinen op Urk. Orca’s JU18, een jong team met een mix van talenten, harde werkers en flierefluiters moest het opnemen tegen een wat ouder team uit Dronten dat het vooral moet hebben van hard werken en twee goede schutters.

Orca’s begon goed met een 7-0 voorsprong maar kakte weer in en de rest van de wedstrijd bleven de teams dicht bij elkaar. Okke de Boer was de eerste helft op schot en maakte zijn puntjes. Laurens van Veen schoot 4 driepunters raak en Wilbert Kramer pakte veel rebounds, blokte schoten en schoot zijn puntjes binnen.

Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd kwam Orca’s op een 5 punten achterstand en leek Dronten kampioen te worden maar gelukkig wakkerde het heilige vuur bij de Orca’s mannen weer aan. Yannick de Graaf en Wilbert Kramer maakten enkele scores en Joas van der Reest maakte met twee belangrijke vrije worpen de stand weer gelijk op 48-48.

Okke de boer die een geweldige, Lebron James achtige, blok bij de ring maakte, zette later de stand op 50-50 maar Sam Hardeveld van Dronten leek met een driepunter de hoop van Orca’s de grond in te boren. 50-53 voor VUAS.

Dat was het moment dat Laurens van Veen het hoofd koel hield. Er werden enkele fouten op hem gemaakt en dat was nogal dom omdat Laurens geweldig goed kan schieten. Hij maakte dan ook zes vrije worpen op rij en schoot daarmee, samen met een leep schotje van Yannick de Graaf, Orca’s naar het kampioenschap. Eindstand 58-55.

Aan het begin van het seizoen was het nog de vraag of U18 mannen of jongens waren maar uiteindelijk bewezen de U18 boys toch dat ze mannen zijn.