Seizoen 2001-2002

Seizoen 2001-2002

Nivo: Rayon Hoofdklasse
Eindrangschikking: 2e
H1 seizoen 2001-2002
De selectie

Guards: Teun Mazereeuw en Bram Brouwer
Guard/Forward: Bert Jerusalem, Jakke Goossen, Rene de Vries
Forwards: Jaap Scheffer, Ed van Schaik, Jan de Boer, Arjan Korf, en Bert Brouwer
Forward/Center: Riekelt Brands.
Coach: Mark de Vries. Scouting: Elias Stefanis


Commentaar van de coach

Evaluatie van de coach seizoen 2001-'02

Mijn eerste seizoen bij Orca's is zeer goed bevallen. Net zoals mijn eerste seizoen als seniorencoach. Maar dat is logisch, want dat viel samen.
Natuurlijk is dat gedeeltelijk een verdienste van mijzelf. Maar zonder zulke spelers had ik er vast niet zo'n goed gevoel aan over gehouden.
Met zulke spelers als mensen, maar ook met zulke spelers als basketballers. Het is namelijk net zoals met werk. Je collega's kunnen nog zo aardig zijn, als ze niet goed zijn in hun vak dan heb je zakelijk niets aan ze. En dan is het moeilijk om het menselijke en het zakelijke los van elkaar te zien.
Vooraf had ik de doelstelling om bij de eerste vijf te eindigen. Dat doel was echter nergens op gebaseerd. Ik wist niets van de tegenstanders in de klasse en ik wist bijna net zoveel over de spelers van mijn team.
Als je dan tweede wordt dan mag je tevreden zijn, ook al weet je dat er misschien nog wel een eerste plek had ingezeten.
Los van een enkel schoonheidsfoutje ben ik buitengewoon tevreden over de samenwerking met de bestuurders van Orca's. Het seizoen was voor het nieuwe bestuur vanaf juli al turbulent en dan kun je verwachten dat er wat verkeerd gaat. Ik heb veel respect voor die mensen die hun vrijwillige bijdrage leveren om ons team, maar ook alle andere teams, te kunnen laten spelen. Ik hoop dat zij komend seizoen door steeds meer mensen geholpen worden. Vele handen maken licht werk!!

Speler voor speler

Iedere speler heeft zijn eigen waardevolle rol. De één is zeer opvallend in zijn rol, en de andere speelt de rol achter de schermen. In totaal heb ik gebruik kunnen maken van 10 spelers.

Arjan Korf
één van onze rookies. Arjan heeft zich enorm ontwikkelt tijdens het seizoen. Ontzettend leergierig en altijd positief ingesteld. Arjan heeft het in zich om een veelzijdige speler te worden. Hij kan zowel schieten als naar het bord gaan. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij zijn eerste driepunters van zijn carrière er in plofte. Er gaan er nog velen volgen. Arjan moet verdedigend nog sneller worden op zijn voeten en in anticiperen. Maar ook verdedigend heeft hij zich enorm ontwikkeld. Arjan is er volgend jaar weer bij en heeft de potentie om een vaste waarde in het team te worden.

Bert Brouwer
de verlosser van het team. Toen wij, na het vertrek van Teun, krap in de spelers kwamen hielp Bert zich uit de brand. Als iets lastig is, is het wel gedurende het seizoen bij een team komen. Iedereen is in conditie en heeft balgevoel. En Bert had dat, na 1,5 seizoen niet. Naarmate de tweede helft van het seizoen vorderde kwam Bert er steeds beter in en groeide hij in 1 wedstrijd uit tot een toprebounder, hierbij licht geholpen door Ed. Bert, ontzettend bedankt voor het feit dat ons team actief, maar tijdelijk, wilde steunen.

Bert Jerusalem
onze MVP van de competitie. Bert is zowel tijdens trainingen als wedstrijden zeer aanwezig. Zijn beste prestaties levert hij als hij ergens een kleine blessure heeft. Berts kracht is direct ook zijn zwakte; zijn emotie. Meestal was het zijn kracht. Hij schudt zijn medespelers wakker en zorgt dat ze net dat stapje meer doen. Daarnaast was hij de leider in het veld. En dat maakt het coachen gemakkelijker. Tenminste als je dezelfde richting op wilt. En dat was zo. Het is dan ook jammer dat hij komend seizoen niet meer terug komt.

Bram Brouwer
onze meest bescheiden speler. Bram was onmisbaar vanwege zijn enorme werklust. Verdedigen, screenen, rebounden, het maakte niet uit. Bram kan echter meer dan dat hij zelf wel wil geloven. Hij heeft een sterke dribbel en veel oog voor vrijstaande medespelers. Tegen Volic (uit) liet hij zien ook een scorende kracht te hebben. Doordat hij het daarna te druk kreeg met zijn werk en daardoor minder kon trainen, nam die vorm weer af. Ik denk dat een 'Bram in vorm' tenminste een subtopper in onze klasse kan zijn. Omdat Bram komend seizoen onvoldoende tijd aan basketbal kan besteden, zal hij volgend jaar als trainend lid een bijdrage aan ons team leveren.

Ed van Schaik
onze andere All Star. Ed scoorde met name in de eerste 16 wedstrijden aan de lopende band. Doordat de druk daarna van de ketel was, we konden geen eerste en geen derde meer worden, nam Ed zijn scherpte af. Daarnaast probeerden tegenstanders door hem door lange centers te laten verdedigen onschadelijk te maken. Zijn scores werden lager, maar zijn toegevoegde waarde aan het team bleef de zelfde. Reboundend, verdedigend en met zijn aanwezigheid in de aanval creëerde hij ruimte voor anderen, die daar goed gebruik van maakten.

Jaap Scheffer
onze rots in de branding. Jaap hoor je niet en soms zie je niet wat hij doet. En toch is hij altijd aanwezig. Samen met Riekelt is hij de wapening in onze betonconstructie. Vele ruime dertigers zullen jaloers zijn op zijn kracht en conditie. Door zuinig te zijn op jezelf en altijd hard te werken kan Jaap dat doen wat hij doet. Jaap is een stormram. Als hij eenmaal op snelheid is is hij niet meer te stoppen. En hij is een voorbeeld voor jongere spelers. Ik ben dan ook zeer blij dat hij nog een jaar door gaat.

Jakke Goossen
de pratende marinier. Van Jakke hebben we niet vaak van kunnen genieten. Daarvoor was hij te lang in opleiding en mistte te veel wedstrijden. Tegen Ceres (thuis) had hij een fantastische wedstrijd en besliste hij eigenhandig de wedstrijd. Jakke is een combinatie van snelheid en kracht. Zijn schot kan beter en hij zou wat minder de fout moeten ontwijken als hij inside gaat. Komend seizoen gaan wij een hoop plezier hebben van Jakke. Hij zal er dan veel vaker zijn, wat ten goede komt aan zijn spelritme.

Jan de Boer
de streakshooter. Jan schiet, schiet en schiet. En schiet op de belangrijkste momenten een paar keer raak. Als het er om gaat. Het begin van het seizoen startte hij niet. Ik was ontevreden over zijn verdedigende inzet. Jan vocht zich er uit en liet zien ook te kunnen verdedigen. En daardoor kreeg hij meer speeltijd, wat weer ten goede kwam aan zijn zelfvertrouwen. Daardoor ging hij ook weer raak schieten. En sleepte hij ons er een aantal keren doorheen. Gaandeweg heb ik steeds meer waardering gekregen voor Jan. Zeker, nadat ik een keer een nacht met hem heb mee gewerkt in zijn bakkerij. Een leuke ervaring! Ik hoop dat de pees in zijn rechter pink weer goed aangehecht kan worden en dat hij zijn schotkunsten volgend seizoen weer kan laten zien.


Bij de foto: Noeste werker Riekelt Brands tekent voor een score

Riekelt Brands
de rustige roeste. Riekelt heeft het meest moeite gehad met het zich eigen maken van ons systeem. Zowel aanvallend als verdedigend. Maar toen het eenmaal werd Riekelt van onschatbare waarde. Met zijn kracht pakte hij veel rebounds voor ons. En Riekelt kent zijn eigenschappen goed. Als hij ziet dat hij zijn directe tegenstander de baas is, dan maakt hij gehakt van ze. En dat gebeurde in toenemende mate. Verdedigend ging Riekelt steeds meer charges nemen, waardoor sommige tegenstanders nog wel eens een tweede keer nadachten voordat zij weer naar de basket gingen. Zelfs op het Join the Club-toernooi toonde hij hoe kundig hij is in het nemen van een charge. Dat zouden we meer moeten doen!

Teun Mazereeuw
de andere rookie. Teun heeft het erg lastig gehad. De verbale druk van zijn medespelers, de druk van de eigen verwachtingen en de druk van de Euro waren aanleiding om zijn tijd anders te gaan indelen. Niettemin heb ik Teun zien groeien in de eerste competitiehelft. Allereerst onzeker aan de bal, later werd hij meer en meer een speler waar je op terug kon vallen. Verdedigend had Teun een toenemende toegevoegde waarde. Teun kan door ervaring een hele waardevolle speler voor Orca's worden. Ik hoop dat hij in de toekomst zich nog eens beschikbaar stelt voor Orca's 1.

Tenslotte hebben wij nog 1 iemand over; onze scout Elias Stefanis. Hoewel... de naam scout dekt de lading niet. Hij was masseur, eerste hulp arts (vingers terug in de kom zetten), waterdrager en medevierder van het feest dat Orca's 1 heet. Elias vergeet in zijn zuideuropese emoties wel eens een streepje te zetten. Want dan volgt hij de wedstrijd als toeschouwer en niet als scout. Maar het is een vast gegeven dat spelers vinden dat zij ergens een streepje meer (vooral bij rebounds, assists en steals) zouden moeten hebben. Zijn enthousiasme en zijn vrolijkheid zijn een waardetoevoeging voor het team. Net zoals zijn Grieks/Amsterdamse bluf.
Binnenkort zal bekend worden wie er aan onze selectie worden toegevoegd. We houden 6 spelers over. En we zullen een aantal interessante aanvullingen gaan aankondigen. Blijf ons maar volgen!
Tot Orca's. Ook buiten de competitie!

Einstand Rayon hoofdklasse:

Arnhemia Eagles 22-40 (kampioen)
Orca's * 22-38
Basketiers 22-28
Risne Stars 22-26
Pigeons 22-26
Arriba 22-24
Tonego 22-22
Wyba 2 22-14
Ceres 22-14
Volic 22-10
Batouwe* 22-10 (degradatie)
Isala 22- 8 (degradatie)

* = 2 pnt. in mindering