Seizoen 2000-2001

Seizoen 2000-2001

Niveau: rayon 1e klasse a
Eindrangschikking: 1e, kampioen
Selectie: Jan de Boer, Bert Jerusalem, Edwin van Schaik, Jakke Goossen, Arjan Langman, Jaap Scheffer, Rene de Vries, Riekelt Brands, Wouter de Vries, Klaas Jan Mazereeuw, Bert Brouwer en Jappie van der Schaaf.
Coach: nvt
Verzorger: Meindert de Boer

Na 25 jaar topsportliga (1e divisie en hoger) moet Orca`s dus terug naar het rayon.
Orca`s 2 wordt aangevuld met de overgebleven spelers van het eerste en vol goede moed gaat Orca`s op jacht naar het kampioenschap. Op dinsdag 19 september presenteert het bestuur vol trots een nieuwe sponsor: Kater Keukencentrum (en meer…) In de eerste thuiswedstrijd van Orca`s word BCL met 100-41 opgevreten. Van Schaik en de Boer tekenen ieder voor 24 punten. Red Giants gaat eraan met 92-62 en tegen de Snipers haalt Orca`s uit met 133-56.


Typerend lobschotje van Klaas Jan Mazereeuw. Riekelt Brands kijkt toe. Let op de onverzorgde kleding. Orca`s speelt 1e klasse.

Kortom, Orca`s speelde een paar niveautjes te laag. Dat vind Arjan Langman ook, want hij vertrekt alsnog naar Aris. Ondertussen is er nog een ploeg in de competitie die de wedstrijden wel erg ruim wint, n.l. Rebound uit Harderwijk. Orca`s maakt zich er schijnbaar niet druk om en op donderdag 23 november speelt het een oefenwedstrijd tegen The Hammers uit Zwolle.
Aris coach Andre Roorda is bereid gevonden om Orca`s te coachen en Jaap den Dulk en Arjan Langman komen Orca`s voor deze oefenpot ook weer versterken.
Het blijkt een pittige wedstrijd te worden die maar met heel veel moeite door Bert van Slooten en Klaas de Vries in de hand kan worden gehouden. Er volgt zelfs een opstootje als Preston Murphy zijn 5e fout krijgt: De woedende Amerikaan moet van het veld worden afgevoerd.
Zwolle heeft echter de langste adem en wint toch nog vrij gemakkelijk met 58-92. Forward Rene de Vries viel in deze wedstrijd op door zijn ongecompliceerde aanvalsdrang.

De strijd om het kampioenschap ging dus tussen Orca`s en het jonge, ambitieuze Rebound. Orca`s had ongeloofelijk veel mazzel dat het 2 keer mocht thuis spelen en Rebound slechts 1 keer, want winnen in Stadsweiden bleek ook voor Orca`s niet mogelijk. Het beslissende thuisduel wint Orca`s met 83-65, vooral door de vanaf het begin met scherp schietende Ed van Schaik. Na afloop verrast voorzitter Fred van Urk zowel Orca`s als Rebound door met bloemen op de proppen te komen en Orca`s al uit te roepen tot kampioen. Beetje voorbarig zoals later zou blijken en niet zo netjes richting runner up Rebound.
Want op zaterdag 9 maart laat Orca`s op initiatief van enkele spelers junior Jurian van Urk mee doen. Het talentje was echter nog kadet en mocht dus officieel niet meedoen aan een wedstrijd van heren 1. Orca`s verspeelde met deze actie nog bijna het kampioenschap.

Gelukkig bleef Orca`s Rebound nog net voor en kon in de thuiswedstrijd tegen BAS (106-53) de bloemen alsnog terecht worden uitgedeeld. Orca`s promoveert naar de Rayon Hoofdklasse.