Seizoen 1999-2000

Seizoen 1999-2000

Niveau: promotiedivisie
Selectie: Jaap den Dulk, Jan de Boer, Geraldo Rustenberg, , Bert Jerusalem, Edwin van Schaik, Rikus ten Napel, Jan v/d Berg, Jakke Goossen, Dirk-Jan Wassink, Tracey Murray, en Arjan Langman.
Coach: Jurie v/d Berg

Prisma coach Carlo Rizzone wordt aangetrokken als vervanger van Dick de Boer.
Rizzone houdt het na 4 trainingen al weer voor gezien: hij vindt het team te licht voor de promotiedivisie. TC voorzitter Bert Brouwer neemt het roer tijdelijk over. Saillant detail: Rizzone was niet in het bezit van een rijbewijs. Het bestuur ziet geen andere mogelijkheid dan jeugdtrainer Jurie v/d Berg weg te halen bij de jongens aspiranten. V/d Berg wil dat eigenlijk helemaal niet en vraagt daarom een fikse vergoeding. Het bestuur slikt een paar keer en stemt toe. De zaak staat meteen op scherp. Op dat moment trainen Jaap den Dulk en Jan de Boer al “gewoon” mee met de selectie van Aris. Het bestuur doet vervolgens een dringend beroep op beide heren om terug te keren naar Urk. Met fisse tegenzin komen zij te elfder ure de Urker selectie versterken: volgens sommige Aris-insiders “met het mes op de keel”. Een artikel in het Urkerland neemt die geruchten weg: “Orca`s had ons nodig en wij konden daarom geen nee zeggen”. In het kader van de nieuwe vispromotiecampagne "Tijd voor vis" krijgt Orca`s mooie nieuwe tenues en trainingspakken.

Het openingsduel uit tegen Aris wordt met vrees tegemoet gezien en den Dulk en de Boer doen dan ook bewust niet mee. Maar de sportieve Friezen zijn sans rancune.
Aris wint het potje wel: 71-65. Jan v/d Berg ontwikkelt zich sterk en de eerste thuiswedstrijd wordt gewonnnen van PSV (86-83). Orca`s doet ook mee in de bekercompetitie en na in de eerste ronde te hebben gewonnen van Basketiers (92-49) mag men het in de tweede ronde opnemen tegen Canoe Jeans EBBC. In de competitie draait de Urker club lekker en mede door 4 blocks van Jan v/d Berg komt Early Bird nauwlijks aan scoren toe: 68-53. Tracy Murray komt vervolgens te laat opdagen en meteen slaat de onrust toe binnen de ploeg. In een spectaculaire thuiswedstrijd tegen Groene Uilen is er over de inzet niet te klagen, over het resultaat des te meer: Orca’s verliest met 65-77.
Tegen nr. 3 Akrides weet Orca’s het millenium toch nog goed af te sluiten door met 70-73 te winnen. Basketballen kunnen de jochies nog steeds.

Het jaar 2000 wordt begonnen met overwinningen op Sharks (90-75) en Blitz (75-75).
Op zaterdag 22 januari wordt de wedstrijd van het jaar gespeeld als Aris op bezoek komt. Dansende meiden van Keep Fit en spetterende muziek zorgen voor de juiste entourage.De toeschouwers in de sfeervolle Schelp zien echter dat Michel van Houten Aris niet laat verliezen: 62-67 voor de ploeg uit Leeuwarden. Daarna volgt verlies tegen PSV (72-68), dus kan Orca’s de wedstrijd tegen degradatiekandidaat Jugglers goed gebruiken om het zelfvertrouwen weer een beetje op te vijzelen: 84-59.
Op 24 februari 2000 ziet de column van Orca’s in het Urkerland voor het eerst het daglicht.

Een nieuwe stunt volgt.
Tracey Murray is een ingezetene van Duitsland en het is niet duidelijk of Murray in Nederland verzekerd is voor medische zorg. Het bestuur neemt het zekere voor het onzekere en zet de Amerikaan voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen Early Bird op non-actief. Team en coach blijven verbijsterd achter in de kleedkamer. Het lamgeslagen Orca’s heeft vervolgens geen kans tegen Early Bird en krijgt klop met 81-61.
Ondertussen is het ongemeen spannend in de promotiedivisie. Orca’s doet niet mee om de bovenste plaatsen en moet zelfs uitkijken voor degradatie.

Tussenstand

1. De Groene Uilen 25-38
2. Wyba 24-36
3. Akrides 24-36
4. Ricoh Astronauts 2 24-34
4. MSV 23-30
5. ASVU 24-28
6. Sharks 24-26
7. Aris 24-26
8. Blitz 24-24
9. Jumpers 24-22
10. PSV 24-22
11. Orca’s 24-20
12. Early Bird 24-14
13. Springfield 23-12
14. Gunco 2 23-12
15. Jugglers 24-02

Tracey Murray vist toch nog een verzekeringspolis uit een laatje en mag weer spelen. Orca’s wint met 92-82 van Gunco. In een spannende pot verliest Orca’s in de laatste seconden de uitwedstrijd tegen Jumpers uit Den Haag. Sander Kales was weer eens scherprechter.
Thuis volgt een dramatisch verlies tegen Springfield: 65-66. Op de trainingen verschijnen steeds minder mensen. Komt het door het naderende einde van de competitie of is er meer aan de hand? De kogel knalt al snel door de kerk. Jurie v/d Berg, enkele maanden terug nog volop bouwend aan de jeugd van Orca`s krijgt de zak en gaat feitelijk verloren voor de vereniging.
Volgens het bestuur kon Jurie de selectie niet meer voldoende motiveren. In feite was het gewoon een onslag zoals je zoveel ziet in de sportwereld: team draait niet lekker, enkele spelers beginnen te mekkeren en de coach is de zondebok. Minimaal 1 speler was het niet eens met dit ontslag, want Bert Jerusalem bleef solidair aan v/d Berg en stopte eveneens.
Als klap op de vuurpijl moet ook Tracey Murray het veld ruimen wegens regelmatig trainingsverzuim.

Jaap Scheffer neemt het roer noodgedwongen over. ASVU-Orca`s: 100-59. Zegt denk ik genoeg. Maar Orca`s toont nog eenmaal veerkracht en knokt zich voor eigen publiek he-le-maal leeg tegen topper Wyba en tovert een onwaarschijnlijke 81-69 op het scorebord.
Een nieuwe geweldenaar is opgestaan: Rikus ten Napel. De jonge alleskunner scoort 23 punten.
Het seizoen wordt met wisselend succes afgesloten. Nog voor het einde van het seizoen flirt Jan v/d Berg al met eredivisionist The Hammers uit Zwolle. Het bestuur moet daarna weer een dramatische beslissing nemen: zonder voldoende geld en een goede coach voorhanden meent het bestuur het heren 1 team te moeten terugtrekken naar de Rayon 1e klasse. Jaap den Dulk keert terug naar Aris en neemt zijn neefje Rikus ten Napel mee, Arjan Langman zou een half jaar later hun voorbeeld volgen. Een hectisch verlopen seizoen zit erop. Dat is dan zacht uitgedrukt. En Orca`s is weer terug bij af.