Seizoen 1995-1996

Seizoen 1995-1996

Niveau: eerste divisie
Eindrangschikking: 1e, kampioen eerste divisie A
Selectie: Jaap den Dulk, Jaap Scheffer, Bert Brouwer, Kees Hakvoort, Klaas Jan Mazereeuw, Riekelt Brands, Jan Visser, Bram Brouwer, Jan de Boer, Arjan Langman en Andre de Vries.
Coach: Theo Wouters
Manager: Willem Langman

Een sterk en stabiel Orca`s opent het seizoen op een spectaculaire manier als de teams van heren en dames 1 uit een openknallende kist als een konijn uit een hoge hoed worden gepresenteerd door nieuwbakken sponsor Jeroen Visser van Levago projectontwikkeling.
Met de van OSG afkomstige Theo Wouters als nieuwe coach gaat Orca`s voor het kampioenschap. Op 7 oktober nestelt Orca`s zich middels een 91-74 overwinning op VBV op de eerste plaats. Vervolgens komt de onvermijdelijke dip en verliest Orca`s uit tegen Tonego en thuis tegen het stugge Aris. Maar het team draait lekker. Arjan Langman speelt een heerlijk seizoen, scoort makkelijk, pakt steals en geeft assists. Bert Brouwer is de olie die de motor laat draaien en Kees Hakvoort is de verdedigende rots in de branding waar iedereen op kan terugvallen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de topscorers Jan de Boer en Jaap Scheffer. Op zaterdag 18 november laat alleskunner Scheffer tegen Jahn II zien waar hij toe in staat is: met 27 punten, 13 rebounds en 7 assist haalt hij net geen triple double. Klaas Jan Mazereeuw gooit met 32 punten en passant nog even een career high in de mix en Jahn II word vermorzeld:109-65.
Met de winterstop staat Orca`s 4 punten los van de concurrentie.

Sponsor Visser wil echter wat meer spektakel zien en stelde voor om een Amerikaanse speler te contracteren. Ex-damescoach Wouters was meteen enthousiast en dus werd goedzak Aaron Atkinson naar Urk gehaald. Atkinson kon best een balletje gooien, was sterk en explosief maar geen echte teamspeler en af en toe gewoon lui. Het team leek ook niet echt gelukkig met de komst van de Amerikaan maar schikte zich in het gegeven.
Atkinson gaat in zijn eerste thuiswedstrijd gelijk werken aan zijn statistieken: 43 punten in een 89-73 overwinning op VBV.

Zaterdag 2 maart wordt het All Star Gala van de eredivisie gehouden in sporthal de Schelp. Na een flitsende wedstrijd en een daverende dunkcontest wordt Piet Brouwer gehuldigd als erelid van de Nederlandse Basketball Bond.

Door de komst van Atkinson was de vraag niet meer of Orca`s kampioen zou worden, maar wanneer. Op 23 maart is het reeds zover. Theo Wouters krijgt de fles champagne in zijn geheel over zich heen en Orca`s mag zich voor het eerst sinds 1983 (promotiedivisie) weer eens kampioen noemen. In de laatste wedstrijd van het seizoen (uit tegen Aris, 69-77) neemt Cees Hakvoort definitief afscheid van het spelen op niveau.





Bij de foto: Cees Hakvoort vocht aardig wat robbertjes uit met de luchtmacht van Nashua. Hier moet Cees opboksen tegen Jos Kuipers, Mike Reddick en Henk Pieterse. Emill Hagens kijkt op de achtergrond toe.

Cees was begonnen in jongens junioren II en had daarna al snel een plaatsje veroverd in de eerste selectie. Zijn broer Albert was technisch gezien een veel betere basketballer, maar Cees compenseerde zijn tekortkomingen altijd met een enorme dosis werklust. Bovendien was hij een redelijk slimme speler en voor niemand bang. Zijn confrontaties met Henk Pieterse en Mike Reddick van Nashua Den Bosch zijn legendarisch. Cees bloeide onder coach Ruppert Clemens op tot een waardevolle basketballer. Zijn favoriete all-time Orca`s vijf bestaat uit Jan Korf, Piet de Boer, Jaap Scheffer en de gebroeders Hakvoort.
Cees droomt ervan om ooit nog eens een wereldreis te maken met een zeiljacht.

Op 1 juni wordt het seizoen op spectaculaire wijze afgesloten met het toernooi Jump for Joy.
Als toetje spelen de Orca`s oldtimers een wedstrijd tegen heren 1. De oldtimers, bestaande uit L.J. Pipkin, Glenn Omanette, Geerten Rijks, Rene Ridderhof, Jerry Beck, Jan Korf, Fred van Urk, Albert Hakvoort, Ad van Oosterhout en special guest star (Larry) Slappy winnen onder leiding van Ruppert Clemens het afscheidsduel van Cees Hakvoort met 84-89.

Spreekstalmeester Anne Groothuis is magistraal als hij als Mr. America Slappy introduceert in de wedstrijd. De feestavond is eveneens een daverend succes. Take That steelt de show en sluit daarmee een prachtig seizoen af.

Eindstand

1. Levago/Orca`s 28-44
2. ASVU 28-32
3. B.V. Aris 28-30
4. US Amsterdam 28-26
5. VBV Veenendaal 28-24
6. Jahn 11 28-24
7. Olympia BCA 28-22
8. Tonego`65 28-20