Seizoen 1994-1995

Seizoen 1994-1995

Niveau: eerste divisie
Eindrangschikking: 3e
Selectie: Jaap den Dulk, Jaap Scheffer, Bert Brouwer, Kees Hakvoort, Klaas Jan Mazereeuw, Riekelt Brands, Jan Visser, Bram Brouwer, Jan de Boer, Hendrik Brands, Bert Jerusalem en Arjan Langman.
Coach: Piet Vink.
Manager: Willem Langman


Coach Piet Vink organiseert een heuse trainingsstage in de universiteit Twente, heel erg on-Orca`s en heel erg leuk. Ondanks wat kleine blessures en de door werkzaamheden in Rusland vaak afwezige Riekelt Brands start Orca`s het seizoen uitstekend.
Er wordt thuis gewonnen van het onberekenbare ASVU van Jos Pelk (74-61) en uit tegen het door Jan Borggreve gecoachte Aris: 53-57.

De ongeslagen status krijgt extra glans door een monsterzege op het kwakkelende Diamonds: 112-47. Jan de Boer maakt de mannen uit Almelo helemaal gek door er 6 op 7 driepunters in te schieten, waaronder de historische 6e driepunter waarbij Jan net binnen de driepuntslijn staat, dit opmerkt, vervolgens een stapje terug doet en het schot in het gezicht van zijn verbouwereerde tegenstander alsnog feilloos afdrukt. Jan de Boer, meestal vrij ingetogen en onopvallend spelend, heft de handen omhoog en krijgt een staande ovatie van het publiek.
Dit kunststukje zou Jan overigens later in zijn carrière nog een paar keer herhalen.

Tegen ZAC loopt KBS/Orca`s tegen de eerste thuisnederlaag aan. In een lelijke wedstrijd beslist de Joegoslaaf Davor Micic vanaf de vrije worp lijn de wedstrijd: 60-71.
Na een overwinning op Aris flirt coach Piet Vink openlijk met de promotiedivisie: daar wil hij Orca`s naar toe hebben. In december behaalt het Urker team een knappe overwinning tegen Mustang Jeans. In Den Helder wordt de thuisploeg, met o.a. Edwin Luycks, Eelco Derks en Raymond Lagrand, verslagen: 67-79.
Na een dubbele verlenging krijgt ASVU, met de lange Koen Rouwhorst dan nog als center, ook klop (94-81) en zo blijft de 2e plaats voor Orca`s in zicht.
Maar hoewel concurrent Novilon/Unlimited (met Michel v/d Heyden) thuis nog met 70-47 wordt opgerold is het uiteindelijk kampioen Mustang Jeans die Orca`s van de 2e plaats afhoudt: in de beslissende wedstrijd houdt Den Helder met 67-58 stand.
De sympathieke maar ook wat eigenaardige Piet Vink houdt het vervolgens voor gezien. Vink introduceerde op Urk o.a. een trainingsstage en een rendementsberekening per speler.

Eindstand

1. Mustang Jeans 28-50
2. Novilon/Unlimited 28-34
3. KBS/Orca`s 28-34
4. ASVU 28-32
5. ZAC 28-28
6. VBV 28-24
7. B.V. Aris 28-18
8. Diamonds 28-04