Seizoen 1991-1992

Seizoen 1991-1992

Niveau: eredivisie
Positie:
Selectie: Sjoert Visser, Dewayne Jonhs, Caspar Witt, Renè Ridderhof, Edwin Haan, Jaap den Dulk, Edwin Sloove, Piet Bakker, Paul-Kees Faber, Steven Dijksteel, William Allen, Ron Ateman, Reginald Hannah, Max Blank, Sanders Jackson, Reggie Law, Chris Moore, Greg Floyd en Eric Strothers.
Coaches: Jurie v/d Berg en Jan Borggreve.


Terwijl bescheidenheid bij Orca`s op zijn plaats is, wordt de selectie van B.V. Orca`s op grootse wijze gepresenteert in het prestigieuze Oranje Hotel in Noordwijk. RTL presentator Andy Houtkamp was ingehuurd om de presentatie van de eredivisieclubs voor zijn rekening te nemen en aldus werd het compleet onbekende Orca`s aan pers en publiek voorgesteld.
Natuurlijk, René Ridderhof had zijn sporen meer dan verdiend in het vaderlandse basketbal en uiteraard was Dewayne Johns een topper, but ‘who the hell’ was Edwin Haan en wie kende Jaap den Dulk? Wie had er ooit gehoord van Paul Kees Faber?
Hier stond een totaal verjongd en opgefrist Orca`s op de planken. Meer regionaal gericht, meer Urker spelers, minder dure sterren, hard werken en niet zeuren. En dus kon coach Jurie v/d Berg rekenen op een forse dosis goodwill bij het Urker publiek.
De eerste uitwedstrijd tegen Bestmate Akrides begint desastreus, maar Orca`s speelt met het hart en vecht zich met anti-helden Jaap den Dulk en Paul Kees Faber in de hoofdrol terug in de wedstrijd.

Foto`s : Jaap den Dulk en Sjoert Visser, Urker spelers die het jonge Orca`s moesten dragen in het seizoen 1991-92

De sluwe Bud Greer heeft echter het vizier op scherp staan en schiet Orca`s met 9 driepunters helemaal aan flarden. De eerste thuiswedstrijd van Orca`s mondt uit in een waar spektakel. Het Urker team dwingt een verlenging af tegen Pro Specs Den Bosch en verliest na een spectaculaire slotfase nipt: 86-91. Orca`s krijgt een staande ovatie van de supportersschare. In de uitwedstrijd tegen het sterke Selex Weert verbaast Orca`s vriend en vijand opnieuw. Na 40 minuten basketbal is er wederom geen winnaar en opnieuw is het verlengen geblazen. De ervaren thuisploeg gaat er met de punten vandoor: 102-93. Het jonge Orca`s krijgt alle lof, maar geen punten. Ondertussen was D.J. door de technische staf gestraft en de Amerikaanse balvirtuoos keerde Orca`s de rug toe. Het Urker publiek beleefde sowieso weinig plezier aan de maar lieftst 10 Amerikanen die het vissersdorp aandeden. En als Eric Strothers uiteindelijk wel de juiste man blijkt te zijn is het eigenlijk al te laat.
Terwijl stichtingsvoorzitter Evert Onink op zoek gaat naar versterking blijft Orca`s verliezen. De frustraties nemen toe, het zelfvertrouwen van het begin van het seizoen is weg en de geruchten van afzakken naar de promotiedivisie worden steeds sterker.In januari is er een kleine opleving met overwinningen op Docshop en DAS en Orca`s komt zowaar van de laatste plaats. Het turbulente seizoen wordt afgesloten met een 84-107 thuisnederlaag tegen de routiniers van Canadians.

Gerrit Jerusalem nam met bloemen afschied van boegbeeld René Ridderhof(foto rechts).
Ridderhof begon zijn eredivisie loopbaan in het seizoen 1978-1978 bij Frisol.
Hij scoorde in 36 wedstrijden gelijk maar 708 punten en eindigde daarmee als 11e scorer van de eredivisie. René werd tijdens het All Star Gala gekozen als “Rookie of the Year”.
De rasschutter speelde verder o.m. voor Haaksbergen en het Nederlands Team.
Na zijn eredivisie jaren was hij als speler/coach actief bij VUAS, BAS en GSS.

Orca`s nam verder afscheid van de eredivisie.
De lichten kunnen uit.
De eredivisiejaren van Orca`s zijn voorbij.