Seizoen 1990-1991

Seizoen 1990-1991

Niveau : eredivisie
Positie : 10e
Selectie : Vada Martin, Jerry Beck, Dewayne Johns, Jeroen Talens, Wouter de Vries, Sjoert Visser, Marcel Huybens, Menno Halewijn, Renè Ridderhof, Peter Dam, Jaap den Dulk en Klaas-Jan Mazereeuw.
Coaches : Glenn Pinas en Marco v/d Berg.


Stichting Topbasketball failliet, geen supersponsor en geen gouden bergen voor Orca`s.
Het bestuur van basketballvereniging Orca`s begint met een schone lei en met een nieuwe hoofdsponsor (het oliebunkerbedrijf KBS) aan een nieuw eredivisie avontuur.
Glenn Pinas en Marco v/d Berg zijn de nieuwe, enthousiaste coaches van het opgeschoonde Orca`s, dat in eerste instantie alleen in de Europacup een beroep kan doen op Dewayne Johns, in verband met diens aannemen van de Nederlandse nationaliteit later dat jaar.


Bij de foto: Marcel Huybens vertrok na het seizoen 1990-1991 bij Orca`s om zijn imponerende carière voort te zetten bij EBBC Den Bosch


Center Peter Dam kampte met nogal wat blessures en was eigenlijk steeds een onzekere factor, waardoor de selectie van Orca`s nogal aan de krappe kant was.


Het Urker team plaatste zich met veel moeite voor de 2e ronde van de Europacup 3, na eerst een historische nederlaag te hebben geleden in en tegen Ettelbrück uit Luxemburg.
Tegen het sterke Charlottenburg uit Berlijn werd Orca`s vervolgens op eervolle manier uitgeschakeld.

De E.C.-inspanningen eisen hun tol, en in november worden Jaap den Dulk en Klaas-Jan Mazereeuw eindelijk definitief toegevoegd aan de selectie.
Ze maken een prachtig debuut in een bekerwedstrijd tegen Penta uit Drachten.
Heel Drachten is uitgelopen om hun plaatselijk helden te zien aantreden tegen de Urker eredivisie-trots en in een uitpuilende sporthal wint KBS/Orca`s het basketballfeest met 102-136.Maar donkere wolken pakken zich samen boven de eens zo zonnige basketball-toekomst van Orca`s. Manager Cor Roskam word met de nodige commotie ontslagen en Peter Dam pakt zijn biezen en verkast naar Gorichem.
Bovendien verschijnt in Sport International een artikel over Orca`s en vermeende zwart geld praktijken.


Bij de foto: Jos Kuipers heeft het al gezien. In de bekerwedstrijd Orca`s-Nashua valt met Jerry Beck in deze vorm voor de Bosschenaren geen eer te behalen.

De sfeer en de balans in het team zijn ver te zoeken, maar toch weten Pinas en v/d Berg het team weer op de rails te krijgen voor een bekerstunt tegen Nashua Den Bosch.
Jerry Beck exelleert en Orca`s wipt Nashua uit het bekertoernooi: 78-71.

Maar waar Orca`s de ene week keurig Selex/Weert verslaat, verliest het de andere week weer net zo gemakkelijk van DAS en Goba.

Langzaam maar zeker zakt Orca`s naar de degradatie-zone.
Terwijl het financiëel zorgelijk blijft, krijgt coach Pinas zijn ontslag.
Contractueel was dit niet mogelijk, maar Pinas werd hiermee feitelijk uit zijn lijden verlost en accepteerde uiteindelijk toch deze beslissing.

Orca`s blijft in de eredivisie, zij het met veel moeite.
Halewijn, Huybens, Beck, Talens en Martin vertrekken bij Orca`s.
Caspar Witt komt ervoor terug.
Einstand

1. Commodore Den Helder 32-58
2. Nashua Den Bosch 32-52
3. Selex Weert 32-40
4. Bestmate Akrides 32-38
5. Donar Groningen 32-30
6. Canadians Amsterdam 32-28
7. Computerij Meppel 32-28
8. Eindhoven 32-24
9. DAS Delft 32-24
10.KBS/Orca`s Urk 32-22
11.Goba Gorichem 32-18
12.Festo Voorburg 32-10