Seizoen 1989-1990

Seizoen 1989-1990

Niveau: eredivisie
Positie: 6e
Selectie: Bert Brouwer, Dewayne Johns, Marcel Huybens, Wouter de Vries, Ren? Ridderhof, Paul Santen, Reginald Hanna,Fernando Sanders, Menno Halewijn, Jan Bos, Paul Georgiades, Erik Wasse en Rik Cremer.
Coach: Roel TuinstraMet waarschijnlijk het beste Amerikanen-duo uit de historie gaat Orca`s opnieuw op jacht naar een play-off plaats. Gevoelig verlies was de overgang van Michael de Jager naar Miniware Weert. Rob van Essen vertrok naar Delft en daar kreeg Orca`s Rik Cremer van Den Helder voor terug. De ploeg is na het moeilijke seizoen `88-`89 wel wat dichter naar elkaar toe gegroeit, maar coach Roel Tuinstra gokt op een ?zeker voor Urker begrippen- zeer voorzichtige 8e plek. Maar Tuinstra heeft geleerd van zijn fouten en wil dit seizoen het ??n en ander rechtzetten. De ploeg draait lekker. Marcel Huybens breekt definitief door als hoogvlieger in de eredivisie en Dewayne Johns en Reginald Hannah vormen een superduo.
Op 12 november 1989 staat Orca`s na 1/3 van de competitie gespeeld te hebben, ?los? op de 2e plaats. Ongekende weelde op Urk, dat kan natuurlijk niet goed blijven gaan. Reginald Hannah bezorgt de clubleiding hoofdbrekens met blessures en andere problemen en de Amerikaan blijkt onvervangbaar. Na Guy Williams kan ook Fernando Sanders het verlies van ?Reggie? niet opvangen. Met een uitmuntende D.J. komt Kolf & Molijn Orca`s nog wel even op de 3e plek terug, maar verliespartijen tegen Computerij en Nashua drukken Orca`s verder naar beneden. Op het All Star Gala krijgt Dewayne Johns n?t geen loon naar werken: Mark Mitchell en Bud Greer houden hem van een verdiende plek in het All Star team.
Orca`s mist op de laatste speeldag de play-offs en coach Roel Tuinstra keert niet meer terug.
Ondanks fantastisch basketbal, een tweede plek, en het beste seizoen ooit van Dewayne Johns durft Urk toch nog te spreken van een teleurstellend seizoen. Niet waar! Een middelmatig team haalde eruit wat erin zat en dat bleek door het afhaken van Hannah niet genoeg voor de 4e plek. Jammer dus.

In de Europacup-competitie verliest Commodore heel veel en blijken Nick Galis en Dino Radja toch een maatje te groot voor Boot en zijn mannen.

Miniware Weert haalt ten koste van Sportlife de play-off plek die ook Orca`s zo graag wilde. Het oppermachtige Commodore Den Helder behaald onder Ton Boot de tweede landstitel op rij. Met Rolf Franke erbij en de Amerikaanse werkpaarden Rob Jones en Ray Wingard is het dit keer geen verrassing dat de titel naar het Marsdiep gaat.

Eindstand:
1. Commodore Den Helder 36-66
2. Nashua Den Bosch 36-52
3. VGNN Donar Groningen 36-42
4. Miniware Weert 36-40
5. Sportlife Canadians A`dam 36-40
6. Kolf & Molijn Orca`s Urk 36-38
7.Computerij Meppel 36-30
8. De Boo DAS Delft 36-24
9. Expand Eindhoven 36-16
10.Festo BVV Voorburg 36-12


Verder was er dit seizoen de eerste editie van de Nationale Juniorencompetitie.
Een succesvol initiatief waaraan ook de juniorenploeg van Kolf & Molijn Orca`s aan mee deed (zie foto).

Staand van links naar rechts:Sjoert Visser,Henk Visser,Rik Buter,Eize Kramer,Jaap den Dulk,Christiaan Kramer,Piet Bakker,Bram Brouwer,Andre de Vries,Eize-Fokke v/d Berg,Klaas Jan Mazereeuw en trainer/coach Fred van Urk

De Urker talenten moesten wekelijks aantreden tegen gerennomeerde teams als Commodore Den Helder, DAS Delft en Wilskracht en wisten zich na een prachtig seizoen ternauwernood te handhaven.