Seizoen 1988-1989

Seizoen 1988-1989

Niveau: eredivisie
Eindrangschikking: 8e
Selectie: Bert Brouwer, Dewayne Johns, Marcel Huybens, Greg Williams, Ren? Ridderhof, Paul Santen, Reginald Hanna, Menno Halewijn, Michael de Jager, Paul Georgiades en Rob van Essen.
Coach: Roel TuinstraHet aluminiumbedrijf Kolf & Molijn staat garant voor nog eens 3 seizoenen topbasketbal op Urk.
De Urker club heeft de ?steal of the year? door Marcel Huybens bij Leiderdorp uit de eerste divisie te plukken. Huybens werd later ?Rookie of the Year?.
Orca?s kent een slechte start als Dewayne Johns moeite heeft om de batterij op te laden
voor nog maar weer een seizoen op Urk. Landreth Baugh, Norman Anderson, Glenn Myrith en Andr? McCloud kunnen D.J. echter niet doen vergeten en als Orca?s de sterke center Reginald Hanna weet vast te leggen is D.J. bereid om te praten over een terugkeer naar Urk.
Orca`s staat dan inmiddels op de laatste plaats.
Het ego van de Amerikaan is echter dermate groot dat hij Orca`s toch weer op sleeptouw neemt.
Tegen Direktbank is het in Den Helder meteen feest: Orca`s wint met 93-95.

Bij de foto: Reggie Hannah dunkt over Peter Dam

Maar de ?chemie? van het team was niet fantastisch te noemen. Ridderhof speelde op zijn tandvlees en knokte zich samen met Paul Santen en Paul ?G? door het seizoen heen.
Halewijn en Huybens kampten met slepende blessures en Rob van Essen speelde ook op zijn laatste benen. Michael de Jager kende daarentegen een prima seizoen. Hij speelde fanatiek, verbeten en schoot maar lieftst 50,32% van zijn driepunters raak. De Urkers komen in het stuk niet voor. Bert Brouwer trainde het hele seizoen zijn bast af voor 94 speelminuten en Kees Hakvoort hoefde zelfs maar 30 minuten in actie te komen.
Al met al geen geweldig seizoen voor Orca`s, dat uiteindelijk Gunco en ESTS achter zich weet te houden en behouden blijft voor de eredivisie.

In de Europacup was het dit seizoen steeds n?t niet voor Nashua.
De Bossche club verloor bijna alles, verloor bovendien Paul Thompson tegen Maccabi met een kapotte enkel en kreeg tijdens thuiswedstrijden te maken met scheld- en vechtpartijtjes. Dit keer geen gelukkig seizoen in Europa dus, men wist alleen te winnen van CSKA Moskou en toen alles al beslist was van Pesaro.

Orcas` rivaal Red Giants uit Meppel plaatst zich voor de play offs, waarin het tegen Nashua onderuit gaat, maar de titel is voor Ton Boot en Den Helder.
Tico Cooper en Okke te Velde waren goud goed aan het Marsdiep en sleepten Direktbank er in die knotsgekke halve finale tegen Miniware er doorheen. Alleen in de 5e en beslissende wedstrijd wist de thuisclub (Direktbank dus) te winnen en dat feit alleen al was uniek.
Teamplay won het dit keer van talent, want Nashua was op zich natuurlijk opnieuw het beste team. Maar Paul Thompson was er in de play offs niet bij en dus was er dat historische vreugdedansje van Ton Boot. Met recht een verdiende titel.

Cedric Miller van Gunco Rotterdam grossierde in eerste plaatsen op de statistiek-lijstjes.
Hij maakte veruit de meeste punten (26,4 ppw.), pakte 15 rebounds per wedstrijd en mepte ruim 3 ballen per wedstrijd de tribune in.

Eindstand:
1. Nashua Den Bosch 36-62
2. Direktbank Den Helder 36-52
3. Miniware Weert 36-44
4. Computerij Meppel 36-38
5. Ahrend Donar Groningen 36-38
6. Sportlife Canadians A`dam 36-36
7. De Boo DAS Delft 36-34
8. Kolf & Molijn Orca`s Urk 36-26
9. Gunco Rotterdam 36-20
10.ESTS Akrides 36-10