Seizoen 1987-1988

Seizoen 1987-1988

Niveau: Eredivisie
Eindrangschikking: 5e
Selectie: Bert Brouwer, Rodney Butts, Ren? Ridderhof, Kees Hakvoort, Martin Esajas,Rob van Essen, John Emanuels,Paul van Maren, Menno Halewijn en Dewayne Johns.
Coaches: Jan Verhoeff en Fred van Urk (Wim Franke )


Tja, hoe verbeter je een 3e plek?
Door je team bij elkaar te houden en waar nodig te versterken moet het bestuur van Orca`s hebben gedacht. Dus werd er een sterke Amerikaan aangetrokken die voor de nodige rebounds moest zorgen in de persoon van Rodney Butts met daarnaast een talentvolle lange Nederlander (Paul van Maren) met college-ervaring. Voeg daarbij nog Menno Halewijn en John Emanuels en op papier was Kolf & Molijn Orca`s inderdaad beter.
Maar.
Rodney Butts was net niet die dominante center, Paul van Maren speelde een tegenvallend seizoen en schutter John Emanuels schoot slechts 35% van ballen raak.

D.J. was in supervorm, maar kreeg wat minder vaak de bal.D.J. was in supervorm... dus Rolf Franke: an de kaant zuun!

Halewijn was lang geblesseerd en Esajas en van Essen hadden hun glans ook een beetje verloren. Kortom, de magie van het vorige seizoen was er niet meer.
Daarbij moet wel worden aangetekend dat de vaderlandse competitie aanmerkelijk sterker was geworden. Nashua, Direktbank en Miniware waren de topploegen, maar Sportlife, Red Giants, Orca`s en Ahrend Donar zaten daar niet ver onder. ESTS Akrides, De Boo DAS en Hatrans waren tenslotte ook geen ploegen waar je even over heen liep.

Op televisie verschijnt een documentaire genaamd Nashville-Urk, cultuurschok.
Het gaat over de Amerikaanse spelers van Orca`s, Dewayne Johns en Rodney Butts.
Hoe kijken zij tegen het Urker dorp met haar inwoners aan? Hoe hebben zij de overgang van de Verenigde Staten naar Nederland ervaren? Een historisch moment in het programma breekt aan als beide heren een bezoek brengen aan de Urker vuurtoren. In een mengelmoes van Engels, Duits, Nederlands en Urkers zet vuurtorenwachter Koert bakker de basketballers op het verkeerde been. Je ziet de Amerikanen denken: What the?.??

Orca`s sluit het beste jaar in haar geschiedenis af in stijl: In een uitpuilende sporthal de Schelp wint Orca`s voor 1350 toeschouwers (een record?) met 87-74 van landskampioen Den Bosch.

In de nieuw opgerichte Be-Ne competitie is er wisselend succes voor Orca`s.
Tegen Oostende betaalt Orca`s wederom duur leergeld: 101-56.
De Urker club neemt het gebeuren in ieder geval serieus en zowaar haalt Orca`s de finale.
Dat Orca`s door het drukke programma van zowel Oostende als Orca`s de finale nooit speelde is eigenlijk te triest voor woorden. Later in augustus versloeg Sunair Oostende vervangend finalist Den Helder en werd daarmee winnaar van de eerste en waarschijnlijk ook enigste Be-Ne competitie ooit.

Drukke tijden breken aan voor Orca`s, dat zich aan het voorbereiden is op het 25-jarig jubileum. De cruciale wedstrijden tegen Sportlife en DAS gaan verloren, waardoor Orca`s de play-offs dreigt te missen. Het kost de coaches Jan Verfoeff en Fred van Urk de kop.
Troubleshooter Wim Franke kan Orca`s echter ook niet van de 5e plek afkrijgen.
Urk is teleurgesteld: geen play-offs dit jaar voor Orca`s.


Miniware werd door de watervlugge Amerikaan Keith Williams naar de finale gesleurd, door Direktbank met 3-2 terug te wijzen. Williams wilde meer, wilde Nashua ook verslaan, maar voor de Limburgers was die finaleplaats al mooi genoeg. Mike Reddick speelde een vorstelijke finaleserie en maakte ruimte voor spelers als Jos Kuipers en Terence Stansbury.
Met 3-1 kwam er een einde de kampioensaspiraties van Weert. De negende Bossche titel in 10 jaar (Donar) en tevens de zesde in successie.
In Europa speelde Nashua een mooie reeks wedstijden nadat het zich voor de finaleronde had geplaatst door overwinningen op Helsinki en Brno. Zo kon het gebeuren dat teams als Tracer Milaan, Maccabi Tel Aviv en Barcelona de Maaspoort aandeden. Fan-tas-tische wedstrijden zoals de winst na verlenging tegen Maccabi (103-102) waarbij Paul Thompson er 46 punten ingooit of de winst tegen de Spaanse sterrenclub van Barcelona (91-90). Toppers als Paspalj, Galis, Jamchi, Divac, San Epifanio en Mc Adoo kon je zomaar op een regenachtige dinsdag in Den Bosch bewonderen. Een mooi basketbalseizoen.

In de competitie was Kieth Williams (Miniware) de absolute topscorer, hij maakte bijna 28 punten per wedstrijd. Mike Reddick (Nashua) en Rob Jones (Red Giants) waren de beste rebounders met 11 stuks gemiddeld.

Eindstand:

1. Nashua Den Bosch 36-64
2. Miniware Weert 36-54
3. Direktbank Den Helder 36-44
4. Sportlife Canadians Amsterdam 36-40
5. Kolf&Molijn Orca`s Urk 36-36
6. Red Giants Meppel 36-28
7. Ahrend Donar Groningen 36-26
8. De Boo DAS Delft 36-24
9. ESTS Akrides Velzen 36-22
10.Hatrans Haaksbergen 36-22