Seizoen 1986-1987

Seizoen 1986-1987

Niveau: Eredivisie
Eindrangschikking: 3e, Play-Offs
Selectie: Erik Wasse, Jan Visser, L.J. Pipkin, Ren? Ridderhof, Kees Hakvoort, Martin Esajas,Rob van Essen, Dirk Koffeman, Jaap Scheffer, en Dewayne Johns.
Coaches: Jan Verhoeff en Fred van Urk


Bij de foto: L.J. Pipkin; smooth operator...Zijn 32 punten in de uitwedstrijd tegen Weert brengt Urk in rep en roer. Zal Orca`s...

Basketbal bereikt zijn hoogtepunt op Urk. Basketbal leeft, Orca`s heeft een sterk team en Mart Smeets brengt Full Court Press op de markt. Kleurrijk, levendig en snel. Net als Orca`s, dat met een superscorend guard-duo (Johns-Ridderhof) voor een play-off plek gaat.

Op 27 september laat Orca`s voor het eerst van zich spreken door uit Kaypro Weert met
85-93 te verslaan. L.J. Pipkin duwt 32 punten naar binnen en heel Urk is in rep en roer.
Urk had voorheen nog nooit in Weert gewonnen. Wat moet dit worden ?
Door een overwinning in en op Groningen schuift Orca`s door naar de 3e plaats, en de ruim 100 meegereisde supporters zingen in de Evenementenhal al over het kampioenschap.
Nog in de Waaiershoek knalt Ridderhof er 36 in. Orca`s wint opnieuw van Weert: 99-97.

In januari gaat Orca`s over naar de nieuwe sporthal ?De Schelp?.
Voor ruim 1000 toeschouwers wint het Urker team van Ahrend Donar: 67-63, en de sfeer, die was super! Eind januari volgt de onvermijdelijke dip voor het bovenmaats presterende Orca`s, en er volgen verliespartijen tegen Weert en Canadians.
Een ?fantastische basketbalavond? zorgt voor de ommekeer: Orca`s wint met 75-71 van Direktbank Den Helder en stoomt richting play-offs.
De schotdreiging van Johns en Ridderhof haalde wat druk van de centers af, waar publiekslieveling Martin Esajas noodgedwongen veel minuten moest maken. Rob van Essen en L.J. Pipkin waren namelijk ook meer forwards dan centers, en pakten liever hun jumpschotje dan echt met de rug naar de ring te spelen.
18 maart 1987 is een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van Orca`s.
Middels een 95-109 overwinning op BC Markt plaats de Urker club zich voor de nationale play-offs. In de competitie eindigt Kolf & Molijn Orca`s als 3e.

Eindstand

1) Nashua Den Bosch 36-58
2) Direktbank Den Helder 36-56
3) Kolf & Molijn Orca`s Urk 36-44
4) Ahrend Donar Groningen 36-40
5) Hatrans Haaksbergen 36-40
6) Kaypro BS Weert 36-38
7) Sportlife Canadians A`dam 36-32
8) De Boo DAS Delft 36-28
9) BC Markt Utrecht 36-16
10) ICL Zaandam 36-06


Play-Offs

Ahrend/Donar en Kolf & Molijn Orca`s komen in de play-offs toch duidelijk tekort.
Donar krijgt met 3-0 klop van Nashua Den Bosch, dat in Jos Kuipers, Jerry Beck en Mike Reddick betrouwbare krachten heeft. Orca`s speelt in Den Helder een knappe eerste partij, maar kan geen vuist maken in de rebound en verliest uiteindelijk met 105-87.
De ongrijpbare Dewayne Johns scoorde 32 punten.
Dan moest het thuis maar gebeuren!
Voor 1150 toeschouwers speelt Orca`s het hart uit het lijf, maar het blijkt niet genoeg.
De schoten van Ridderhof en Johns willen niet vallen en Direktbank heerst opnieuw in de rebound (40 tegen 24 rebounds in wedstrijd 2, 43 tegen 22 rebounds in wedstrijd 1)
Terug in Den Helder spelen Jos? Waitman en Glenn Corbit een meesterlijke wedstrijd en de Urker supporters moeten lijdzaam toekijken hoe hun favorieten worden afgeslacht: 119-68.
Den Helder-Urk 3-0. Voorwaar een harde leerschool!
Al met al een fantastisch seizoen voor de Urker club, dat al na 3 seizoenen eredivisie om het kampioenschap van Nederland mag meespelen.

Een teleurgestelde Ton Boot zag dat Direktbank het opnieuw niet kon winnen van Nashua. Jos? Waitman, de beste speler van de competitie speelde te vlak, te onopvallend, en niemand bij Den Helder kon dat compenseren.
In de competitie maakte Donald Petties (Kaypro Weert) 26,12 ppw. Terry Bradley (Hatrans) en Tim Coles (DAS) volgden met 23 punten per wedstrijd.
De stevige Vic Alexander (Kaypro) pakte met 13,51 rebounds per wedstrijd de meeste ballen van het bord, gevolgd door Waitman met 12 terugkaatsers.