Seizoen 1985-1986

Seizoen 1985-1986

Niveau : Eredivisie
Positie : 9e
Selectie: Erik Wasse, L.J. Pipkin, Geerten Rijks, Kees Hakvoort,Jan Visser, Glenn Omanette, Fred van Urk, Dirk Koffeman, Jaap Scheffer, Dewayne Johns, Russel Chapman.
Coach : Jan Korf


Bij de foto: Dewayne Johns had een droomdebuut tegen Nashua en Urk had er een nieuw idool bij.

Opnieuw een zwaar seizoen voor Orca`s, waar Russel Chapman moeite heeft om zijn oude niveau te halen. Irritaties tussen speler en bestuur zorgen er zelfs voor dat de sympatieke Amerikaan word ontslagen. Na 8 fantastische seizoenen en 2 knie-operaties word Chapman bedankt voor de bewezen diensten.
Zijn vervanger is een kleine, vaardige dribbelaar uit Nahsville, Tennessee: Dewayne Johns, op Urk al snel liefkozend D.J. genoemd.
En waar sommige Amerikanen niet kunnen aarden bij een clubje als Orca`s, daar sloot D.J. Nederland, Urk, en Orca`s al snel in de armen.
Johns was in Nederland de ster die hij zo graag in de Verenigde Staten had willen zijn, en de jonge Amerikaan liet de "culture shock" maar over zich heenkomen. Johns maakte thuis tegen Nashua Den Bosch een droomdebuut door bijna solo het ongenaakbare Nashua te laten wankelen: 83-93.

Johns moest vrij egoistisch spelen en omdat Pipkin en Omanette toch ook hun schoten meepakten, was er voor spelers als Fred van Urk en Dirk Koffeman weinig eer te behalen. Jaap Scheffer speelde daarentegen wel weer een sterk seizoen, hij pakte aanvalsrebounds en scoorde.
De jonge Erik Wasse uit Dronten debuteert in de eredivisie en deed dat niet onverdienstelijk.
En weer een landskampioenschap voor Nashua Den Bosch dat in een mooie serie het volwassen geworden Doppel Douche uit Den Helder verslaat. Den Helder, dat onder coach Ton Boot een echte topclub werd versloeg Permalens Haaksbergen in de halve finale, terwijl Nashua met veel moeite het sponsorloze Leiden terugwees. Robert Sanders van Kaypro Weert is de beste speler van de competitie, hij maakt gemiddeld 22,81 ppw en pakt gemiddeld 9,08 rpw. Dewayne Johns van Orca`s scoort overigens meer: 23,74 ppw. De lange Philip Schaftenaar van BC Markt pakt bijna 15 rebounds per wedstrijd en Ren? Ridderhof van Permalens pleurt er maar lieftst 107 driepunters in. Kees Hakvoort maakte 1004 eredivisieminuten en maakte daarin 141 persoonlijke fouten, daarmee nummer 1 van de ranglijst. Richie Johnson is de MVP van de finale, hoewel Larry Knight, Nashua`s tweede Amerikaan, en Raymond Bottse ook een goede serie hadden.

Eindstand:

Nashua Den Bosch 36-60
Doppel Douche Den Helder 36-48
Permalens Haaksbergen 36-48
BS Leiden 36-46
Canadians Amsterdam 36-42
Kaypro Weert 36-42
Interbril Greyhounds Enschede 36-26
Supercracks Werkendam 36-22
Kolf & Molijn Orca`s Urk 36-16
BC Markt Utrecht 36-10