Seizoen 1980-1981

-Seizoen 1980-1981

Niveau : Eerste divisie
Positie : 2e ( achter Noordkop Den Helder )
Selectie : David Moore, Russel Chapman, Jan Korf, Albert Hakvoort, Kees Hakvoort, Fred van Urk, Riekelt van Urk, Jaap Scheffer, Jurie v/d Berg, Piet de Boer, Ad van Oosterhout en Klaas Buis.
Coach : Piet Brouwer

Bij de foto: De gebroeders Albert en Kees Hakvoort onder het bord voor Orca`s

Bijzonderheden : Op 27 juni 1980 werd de Stichting tot instandhouding van top-basketball in Urk opgericht. Doelstelling was promotie naar de ere-divisie.
Orca`s/Optonica speelde inderdaad vanaf het begin mee in de top.

Hoewel de Urker vedetten Jan Korf (capt.), Albert Hakvoort, Jurie v/d Berg en Fred Van Urk prima meespelen, is het toch meestal de Amerikaanse inbreng van David Moore en Russel Chapman wat Orca`s de overwinning bezorgt.

Het seizoen in vogelvlucht:

13/10
Albert Hakvoort scheurt zijn enkelbanden in de gewonnen uitwedstrijd tegen DSS/Gramata (76-98).

22/11
Na een perfecte reeks van 10 gewonnen wedstrijden wordt Orca`s/Optonica in Den Helder met 107-73 door Noordkop afgedroogd.Ruim 250 meegereisde Urkers zien hun kampioensdromen uiteenspatten, waar bij Noordkop de 1.82 m. lange Marcel Klein de wedstrijd van zijn leven speelt. Voor de Amerikaanse inbreng bij Noordkop tekenen Cleo Wright en Ace Brown.

20/12
Tweede nederlaag voor Orca`s.
Het ASVU van ( toen al ! ) Jos Pelk verslaat de Urker club thuis met 89-90.Tim Parker is Russel Chapman duidelijk de baas en Henny Wijngaard maakt het karwei af.
De o zo belangrijke 2e promotie-plaats komt in gevaar.

26/12
Russel Chapman raakt ernstig geblesseerd aan zijn linkerknie tijdens de Haarlem Basketball Week als speler van de Nike All Stars.
Het seizoen voor Chapman zit erop en Orca`s moet verder met slechts 1 Amerikaan.

28/2
David Moore kan niet meespelen vanwege een gebroken vinger.
Desondanks wint het Urker team de uitwedstrijd tegen nummer 3 Akrides : 70-71 !
Jan Korf, Fred van Urk, Albert Hakvoort, Jurie v/d Berg, Kees Hakvoort en Riekelt van Urk verdienen een pluim en vechten zich knap naar een overwinning.

21/3
De met spanning tegemoet geziene topper tegen Noordkop wordt gewonnen.
In een adembenemende wedstrijd klopt Orca`s de schier onaantastbare koploper uit Den Helder : 96-90. Uitblinker David Moore tekent voor 30 punten. Orca`s heeft alle troeven weer in eigen handen en het Urker publiek droomt al van de ere-divisie, dat echter pas twee seizoenen later realiteit zou worden.

11/4
Play off basketball voor Orca`s dat met Noordkop, Werkendam en The Wolves gaat uitmaken wie er naar de ere-divisie promoveert. De eerste wedstrijd tegen Werkendam kan Orca`s nog stunten, maar The Wolves uit Amsterdam, met Tyrone Marrionoux en Michael Bowie in de gelederen,blijken te sterk voor de Urker ploeg. Of het aan de schoenen van David Moore lag zullen we nooit weten....
Orca`s/Optonica mag het volgend seizoen opnieuw proberen, The Wolves en Noordkop gaan naar de ere-divisie.