SeaVsat Orca's dames 1 komt moeizaam op gang maar wint wel

Afgelopen zaterdagavond stond er een thuiswedstrijd op het programma tegen het altijd lastige Oaters uit Joure. Dat het ook deze keer weer lastig was, was goed te zien. Pas aan het eind van het derde kwart wisten we een voorsprong te pakken die we gelukkig niet meer weggaven. We wonnen met 54-50.

De opdracht voor de wedstrijd was duidelijk. Snelle scores maken en dan gelijk druk zetten in de verdediging. Het eerste kwart begon en gelijk zouden we de opdracht uitvoeren. Scoringskansen kwamen er genoeg maar we maakten ze niet af. Zes schoten van buitenaf achter elkaar missen was niet uitzonderlijk. Gelukkig bleven we aanvallende rebounds pakken maar de scores vielen niet. Daarnaast waren we te laat in de omschakeling en kon Joure iedere fast break afmaken met een eenvoudige lay-up. In de 5e minuut was het al 2-9 en in de 8ste minuut al 6-16. Het is dat Anne de Boer nog wat schoten meepakte en Jenny van Slooten een driepunter raak schoot maar onze scores konden niet voorkomen dat Oaters ruim voor stond na het eerste kwart. Stand: 13-21.

Het tweede kwart was eenzelfde beeld. We kwamen scorend wel iets makkelijker door maar bleven ook hele makkelijke scores weggeven. Joure had niet veel nodig om die gewoon makkelijk te scoren. Door scores van Marlies de Heus en Marlies Verhoeff leken we in de 8ste minuut dichterbij te komen maar door fouten in de verdediging kon Oaters door vrije worpen weer wat weglopen. We gingen rusten met een achterstand: 28-34.

In de rust duidelijke afspraken over de verdediging gemaakt. Dat we goed luisteren was duidelijk te zien want in het derde kwart stond er een totaal ander team te basketballen. Er was weer de agressie en het willen verdedigen van de bal. En als de verdediging goed staat vallen aanvallend de ballen ook een stuk makkelijker. Anne de Boer en Marlies Verhoeff schoten de zone kapot en Wilja ten Napel en Alice Scheffer verdedigden keihard de centers die de bal niet ontvangen konden. In de 6e minuut kwamen we voor het eerst op voorsprong: 40-38. We ballen goed door en stand na derde kwart is 44-40.

Wat opvallend blijft is dat we weer moeite krijgen met scoren en het bij Oaters allemaal een stuk makkelijker gaat. Toch blijft door hard werken een voorsprong staan van 4 punten. Als in de 9e minuut Oaters nog een driepunter raak schiet en op 50-49 komt wordt het nog even spannend maar we blijven kalm en spelen de wedstrijd goed uit. Met die puntje puntje wedstrijden in het laatste kwart hebben ondertussen ervaring genoeg! We winnen uiteindelijk met 54-50.

Het was niet makkelijk, het was niet mooi maar gelukkig winnen we dan ook gewoon.

Al zullen na de wedstrijd de supporters gedacht hebben dat Oaters had gewonnen want zij waren vrolijk en blij en wij liepen met dolle gezichten het veld af. Een Orca's team zien juichen (en met name dames 1) is toch echt uitzonderlijk.

Scores:
Marlies Verhoeff 16 punten
Anne de Boer 13 punten
Marlies de Heus 10 punten