Orca’s VSE1 – Snipers VSE1

Afgelopen zaterdagavond speelde de nieuwe selectie van Orca’s dames 1 haar eerste competitiewedstrijd tegen de Snipers uit Zeewolde. We hadden erg veel zin om het seizoen te beginnen en verwachtten een grote opkomst (wat het geval was). Het fanatisme om te winnen was er, maar uiteindelijk namen de Snipers de winst mee naar huis met een eindscore van 41-49.

De wedstrijd startten we met Margo, Diddie, Duanne, Marianne en Jacolien. Allemaal speelsters die uit de jeugdselectie opgestroomd zijn naar het eerste. De eerste minuten zaten we er fel op en ging het gelijk op. Er werd goed verdedigd, maar dat uitte zich ook in het aantal fouten dat gemaakt werd. Na vijf minuten stond ons foutenbordje al op en mochten de Snipers bij elke fout op de vrijeworplijn staan. Dat was jammer, want het team uit Zeewolde bestaat uit een aantal ervaren schutters. Het eerste kwart eindigde in 11-12.

Er werd lekker doorgewisseld en Orca’s wist een voorsprong op te bouwen. Iedereen pikte een paar puntjes mee en de verdediging werd strak gehouden. Ook wist Marlies Verhoeff de ring te vinden en maakte daarmee haar comeback na een periode van afwezigheid. Het leek goed te gaan, maar het kwart liep dramatisch af. De laatste drie minuten haalde de Snipers ons binnen no-time in door een serie scores vanaf de vrijeworp-en driepunterlijn. We gingen de rust in met een achterstand van 22-27.

In het derde kwart liep Snipers nog meer in en vielen de scores bij hen wél. Dat wij niet scoorden kenmerkte de eerste paar minuten van dit kwart. In de verdediging, die eerst goed stond, lieten we nu gaten vallen. Orca’s basketbalde in een negatieve flow en leek daar niet uit te komen. Jurie besloot het roer om te gooien en zette ons in een 1-3-1 zone neer. Dit werd binnen een time-out uitgelegd, maar werkte goed. De Snipers kwamen niet meer tot scoren. Wij daarentegen ook niet en het kwart sloten we af met een stand van 29-40.

Tot halverwege het vierde kwart bleef de achterstand zo’n tien punten en leek de wedstrijd besloten. Maar Orca’s zou Orca’s niet zijn als ze het tóch nog even spannend zouden maken. Het tij werd gekeerd en met een man-to-manpress frustreerden we de tegenstander. Tot een paar keer toe konden Diddie en Margo de steals pakken en het spel gelijk weer opzetten waar de scores opeens wél vielen. De tegenstander leek ontregeld en dat uitten ze flink. De vele toeschouwers leken opeens weer aanwezig te zijn en brachten een positieve sfeer in de zaal. We moesten in deze minuten echter oppassen, omdat het bordje aan onze kant wederom stond. Er werden stomme fouten gemaakt en de ervaren schutters van Snipers wisten de voorsprong te behouden.

Het scorepercentage van Orca’s was dramatisch slecht. We stonden vaak voor het open schot, maar dat mochten we niet verzilveren in punten. Aan fanatisme ontbrak het van beide kanten niet en dat mag wat beloven voor de volgende ontmoetingen met de Snipers. We spelen dit jaar namelijk een dubbele competitie, wat betekent dat we ze nog drie keer treffen.

Diddie Kramer: 10 punten

Duanne van der Reest: 9 punten

Margo Visscher: 8 punten