Orca’s Heren 1 wint verplichte winstpartij

Vier auto’s waren er evengoed voor nodig om alle spelers van Orca’s Heren 1 naar de Gerenlanden te krijgen, welgeteld: 6 spelers. Gelukkig kon Jan de Boer vrij krijgen van de bakkerij en hij mocht mee doen. Dus 7 man in tenue. Johannes Visser had bruiloftarrest en de beide Klazen konden enkel toekijken met een blessure. Toch ging de wedstrijd tegen Be Quick ’28 Heren 1 wel door afgelopen zaterdag.

Coach Eize-Fokke van den Berg moest dus even puzzelen met de dunne spoeling maar kon toch een strijdplan bedenken. Zwolle staat voorlaatste dus verlies was geen optie. Gewaarschuwd was voor schutters en stuiterende ringen en borden. Meteen van af de sprongbal gaf Orca’s druk. De aangepaste vuurlinie schoot uit  de startblokken. Dennis Thuis en Rick van Eerde combineerden er op los en met aanvoer van Arjan Langman wisten ze keer op keer te scoren. Ze combineerden dit kwart voor 17 (van de 21) punten. Maar toch was de Urker verdediging niet waterdicht. Zwolle kreeg veel ruimte en wist 6 driepunters te maken. Tel daar een paar stuiterscores bij op en de Urkers hadden het nakijken. 24-21.

Coach Van den Berg was ontevreden over de verdediging maar kon niet drastisch ingrijpen bij gebrek aan spelers. Dus moest de focus bij de spelers scherper. En dat lukte. Dinolaures maakte zijn eerste score van de wedstrijd en Niels ten Napel was los, hij heeft hier ook nog wat vechthistorie maar hield het nu bij basketballen. Keer op keer kon hij de ring aanvallen, en dat resulteerde in scores met bonus. Zwolle liep ook tegen veel fouten aan en de Urkers maakten daar dankbaar gebruik van. Ze pakten zelfs een voorsprong van 34-41. De wedstrijd had nu al beslist moeten zijn maar dan lieten de Urkers nog na. Zwolle kon nog steeds te makkelijk het net vinden en hield de tussenstand maar klein. Ruststand: 41-48.

Het enige wat niet optimaal was: de verdediging. Daar lieten de Urkers steken vallen. Dus coach Van den Berg greep in met een nieuwe truc waar Orca’s nu een aantal weken op oefent. En dat bleek effectief. De centers van Zwolle werden uit hun spel gehaald en het ging verdedigend een stuk beter. Maar aanvallend ging het wel stroef. De scores bleven aan beide kanten een beetje steken al waren Arjan Langan en Edwin van Schaik zich al wel lekker aan het warm schieten. Arjan maakte in de buzzer nog een fijne en belangrijke driepunter. Tussenstand na drie kwarten was 69-63 in een wedstrijd die al een uur beslist had moeten zijn.

In het laatste kwart moest het dan gebeuren. En gelukkig, het gebeurde. Orca’s oogde ondanks de weinige spelers fitter en fysiek sterker dan de thuisploeg uit Zwolle. Langzaam maar zeker trok Orca’s de wedstrijd naar zich toe. Het enige wat Be Quick nog kon doen was meerennen en fouten maken. Orca’s speelde slimmer en wist precies waar de bal naar toe moest: Edwin van Schaik. Hij weet  dan weer precies waar die bal heen moet en maakte het laatste kwart 15 punten. Met nog twee minuten te spelen en een verschil van 18 punten dacht Zwolle het nog te kunnen herstellen met fouten maken en vrije worpen te schieten. Helaas duurde deze wedstrijd alleen maar langer. Uiteindelijk sleepte Orca’s de twee punten binnen welke vooraf al waren ingecalculeerd: 87-98

De scores kwamen als volgt op het sheet:

Edwin van Schaik   24
Rick van Eerde   17
Dennis Thuis   16
Arjan Langman   15
Laurens van Loosen   12
Niels ten Napel   8
Jan de Boer   5

Volgende week speelt Orca’s Heren 1 al weer de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft. Uit tegen de hekkensluiter. BV Groningen Heren 2 is dan de tegenstander. Deze ploeg is op doelsaldo net geen hekkensluiter van de competitie. De wedstrijd begint al om 16.30 uur dus laat niets je weerhouden om mee te gaan.