Orca’s Heren 1 slokt ook de hekkensluiter op

Zaterdag 6 december, dat zou de dag worden dat Heren 1 van Orca’s de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar zou spelen. Dat is gelukt. Maar helaas was de selectie wel erg krap deze keer. Coach Van den Berg moest verstek laten gaan vanwege kunstschaatsles. Klaas-Jan Scheffer had zich verslapen en Klaas Hoorn mocht alleen mee om foto’s te maken. Met zeven spelers dus moest het Orca’s de klus klaren om half 5 in Groningen.

De thuisploeg stond ergens onderaan en had nog maar 2 punten vergaard dit seizoen. Maar, verslappen of onderschatting kon echt niet werd door Van den Berg op trainen deze week al duidelijk gemaakt. Een flinke score neerzetten en met een goed gevoel de winterstop in. Dat was makkelijk gezegd want de start was nogal stroef. Een onbekende tegenstander maar heel veel kwaliteit hadden ze nou ook weer niet. Toch kon Orca’s niet direct een stempel op de wedstrijd drukken wat het zo graag wou. Het waren met name Johannes Visser en Arjan Langman die de scores regelden voor Orca’s. Het tempo lag veel te hoog en Orca’s kon de start niet controleren. De Groningers scoorden te makkelijk terwijl dat niet nodig was. Ook maakten ze keurig al hun vrije worpen. Dat resulteerde in een magere kwartstand van 15-15.

Dat moest uiteraard veranderen. Nou, dat gebeurde. Orca’s was veel scherper en oogde veel fitter in het tweede kwart. De thuisploeg vierde namelijk het eerste kwart al als winst maar moest helaas nog drie kwarten. Nadat Arjan Langman nog maar eens een driepunter erin gooide (wat zonder twijfel door zijn nieuwe schoenen kwam) wilde ook majoor van Schaik niet achterblijven. Samen met zijn hulpje Dennis Thuis begonnen ze er lustig op los te scoren. Dankzij goed verdedigend werk van Niels kon er ook direct aangevallen worden. Waarbij het voornamelijk diezelfde Niels was die de assists leverde. Orca’s deed wat het moest doen en liep weg bij de thuisploeg. Toch had BV Groningen 3 minuten jackpot toen ze een 14-7 run neerzette. In een time-out werd er even wat rechtgezet en konden de Urkers ook even bijkomen van het hoge tempo. Toch wisten de Urkers een gaatje te slaan en maakten dit kwart 35 punten. De ruststand was 37-50.

Geen speech van de coach in de rust. Dat zorgde wel voor wat verwarring. Maar goed, daar zouden ze wel overheen komen. Ricky van Eerde opende de score voor het oog van zijn meegereisde familie-publiek en Dennis Thuis maakte ook nog eens zes punten op rij en voelde zich de koning. De spelers van Groningen hadden wat rust nodig en hakten er op los zodat de Urkers op de vrije worp lijn kwamen te staan. Helaas voor Orca’s was dat niet al te succesvol (45%). Mede daardoor kon Groningen weer een beetje aanhaken en lieten ze het verschil niet al te groot worden. Stand na drie kwarten: 55-67.

Het laatste kwart was meer voor de statistieken. Bij Groningen was de pijp leeg en Orca’s hield zich een beetje in. Wat langere aanvallen en wat meer rust in het spel werd tentoongesteld aan de volle tribunes en de enthousiaste bank. Johannes Visser stelde zijn klasse nogmaals tentoon en maakte 7 punten binnen een minuut gevolgd door een driepunter van Schoen van Langman. Wedstrijd gespeeld. Daarna volgden nog een paar verplichte minuten en bleek de thuisploeg zowaar nog een verstopte driepuntschutter te hebben. Tja, daar kwamen ze wel heel laat mee. Orca’s scoorde weer twee punten en noteerden de derde winstpartij op rij. Het was niet heel de wedstrijd oogstrelend en ook kon het allemaal wel wat scherper. Maar uiteindelijk wel weer gewonnen.

Iedere speler kwam op het sheet weer terug:

Edwin van Schaik   20
Dennis Thuis   19
Arjan Langman   17
Johannes Visser   15
Rick van Eerde   11
Niels ten Napel   7
Laurens van Loosen   6

Zaterdag 10 januari gaat de tweede seizoenshelft van start en begint het allemaal weer. Het speelschema nu dus andersom. Groene Uilen 2 is dus de eerste tegenstander die Orca’s aan de zegekar wil binnen. Om 20.00 uur wordt deze kraker tegen deze titelkandidaat gespeeld in sporthal de Vlechttuinen.
Op het moment van schrijven staat Orca’s trouwens derde!