Heren 1 gaat af in fysieke rommelstrijd.

Wie dacht dat de vorige wedstrijd (tegen Groene Uilen) een dieptepunt was van dit seizoen van Orca’s Heren 1 komt bedrogen uit. Het falende blauwhemdensquad van spelend coach Arjan Langman ging af als een gieter in een thuiswedstrijd van Celeritas Donar Heren 1 uit Groningen: 53-83

Rick van Eerde werd weer eens behoorlijk gemist, hij was ver van huis en kon helaas niet bij de wedstrijd zijn. Voor de rest was iedereen aanwezig. Het eerste kwart begon op zich nog wel redelijk. Orca’s kon prima reageren op de aanvallen van de gasten uit Groningen. Na de openingsscore van Niels ten Napel kon Orca’s zelfs een kleine voorsprong van 9-4 opzetten. Eigenlijk had de wedstrijd daar gestopt moeten worden. Helaas ging het nog wel even door. Groningen kwam snel langszij door goede inside acties. Het won het eerste kwart met 17-23.

Het tweede kwart werd al snel duidelijk dat de Urkers er niet allemaal bij waren. Rommelig spel en meer spierballentaal dan scores. Er werd regelmatig een beuk uitgedeeld (aan beide kanten) en dat kwam het spel niet ten goede. De Urkers leken niet voor elkaar en met elkaar te willen spelen. De gastploeg had er wel zin in en liep verder uit. Met de rust was de stand 32-51.

Coach Langman had het allemaal goed in de gaten en gaf ook scherp aan waar het pijnpunt lag. Hij stak in de rust dan ook niet onder stoelen of banken dat er flink gefaald werd. De warming up voor de tweede helft was matig en dat tempo werd meegenomen in het derde kwart. Langman zelf nam het voortouw en zorgde, naast zijn enige vrije worp-score, voor goede passes waardoor spelers als Egbert Korf-Post en Wouter de Vries ook konden scoren. Toch bleken de spelers van zowel de thuisploeg als de gasten meer zin te hebben om te knokken. En dan niet voor de winst maar voor het fysieke gedeelte. Meerdere spelers hadden woorden of lichamelijk contact met hun directe tegenstander. Klaas Hoorn kon zich meerdere keren niet inhouden terwijl Niels ten Napel juist wel kalm kon blijven. Bas de Heus en Wouter de Vries hadden ook last van ‘niet calls’ en zeurende gasten waardoor er van alles los kwam te zitten. Van handen tot gebit, alles kwam los. Frustratie en emotie liepen hoog op en het spel leek dan ook nergens op.

Dat spelbeeld liep in de eerste minuten van het laatste kwart ook zo door. Ondanks dat de scheidsrechters keihard floten op de fluitjes leek niemand het echt te begrijpen. Nadeel voor de Urkers was dat zij de ploeg waren die achter stonden. Celeritas was de lachende tweede en stond aan de goede kant van de score. Het kwartje leek niet te vallen en de Urkers bleven in de ‘niet-willen-knokken(-op de goede manier) fase’ hangen. Geen bal viel goed en verdedigend werden ze ook te vaak weggespeeld door de gasten. Het was al met al weer geen goed kwart en ondanks een kleine opleving aan het eind van de wedstrijd waren de Urkers kansloos en gingen ze met diezelfde omschrijving ten onder: 53-83.

Iedereen kwam wel op het scoresheet:

Klaas Hoorn   20
Laurens van Loosen   10
Niels ten Napel   5
Klaas Jan Scheffer   5
Egbert Post   4
Wouter de Vries   4
Johan van Slooten   3
Arjan Langman   1
Bas de Heus   1

De Urkers gaan een hard nodige rustperiode in. In het nieuwe jaar wordt de tweede helft van deze competitie gespeeld en Orca’s begint met een thuiswedstrijd tegen Twente Buzzards op 9 januari 2016. Om 20:00 uur begint deze wedstrijd die, gezien de uitwedstrijd en stand, absoluut gewonnen moet worden. Orca’s wil het publiek ook weer eens wat knaps voorschotelen en daar zal de komende periode dan ook keihard op getraind worden. We verwachten iedereen weer in het nieuwe jaar op de tribunes.