Dapper Orca’s Heren 1 verliest nipt van koploper.

Voor de vijfde keer dit seizoen speelde Orca’s Heren 1 tegen de koploper. Dat was vier keer een verschillende ploeg. Momenteel staan de Groene Uilen Heren 2 op de eerste plaats en dus was er weer een wedstrijd tegen de nummer 1 van de competitie. Orca’s had een serieus centerprobleem dus had good old Van Schaik zijn (eigenlijk die van zijn zoon) sneakers weer aangetrokken om de selectie te versterken.

Bas de Heus was voor zijn enkelblessure in een kliniek in de Oostenrijkse bergen. Egbert Post was op trainen ernstig hard op zijn neus getimmerd en alles zat los, inclusief zijn haar. Laurens van Loosen had alle mogelijke spieren in zijn knie afgescheurd en zal naar eigen zeggen zo’n twee weken aan de bank gekluisterd zijn vanwaar hij de coachingtaak op zich zal nemen.

In de uitwedstrijd keek Orca’s al na 5 minuten tegen een 22-0 achterstand aan. Dat wilden ze nu hoe dan ook voorkomen. En dat lukte. Want, Ricky from Earlier is fit, sterk en snel en dat bewees hij meteen. De eerste score was voor hem. Orca’s was alert en speelde sterk basketbal. De gasten uit Groningen waren maar met zeven man en moesten dus wat voorzichtig zijn. Ze bleken nog steeds raak te kunnen schieten en zelfs inside waren ze nog steeds sterk en efficiënt. Toch moesten ze het in eerste kwart afleggen tegen een veel sneller team. Met namen Niels ten Napel was weer volop actief onder de ringen en maakte 11 punten in het eerste kwart. Flyers Rick van Eerde en Klaas Hoorn maakten samen op de fast break 16 punten en met een tussentijdse driepunter van Arjan Langman sloten ze het eerste kwart af met een voorsprong van 30-21.

De werklust was goed maar iets meer geloof in een overwinning had er in het tweede kwart wel bij moeten zijn. Orca’s leek een beetje te rusten op de kleine voorsprong en dat mag absoluut niet. Wanneer de bal bij een van de twee centers in de bucket kwam werd die altijd omgezet in een score. Op dit punt werd bulldozer Bas de Heus zeker gemist. De centertaak aan Urker zijde werd nu opgevangen door Edwin van Schaik die daarbij hulp van Niels ten Napel en Klaas Jan Scheffer kreeg. Hoe goed dat ook ging, ze kwamen wat kracht te kort om de Groene Uilen af te stoppen. Langzaam kropen de gasten dichterbij maar de Urkers leunden op de rebound en dan een goede fast break waardoor de eerste helft winnend werd afgesloten al was het spannend: 49-47.

In de tweede helft moest er nog meer energie gegeven worden. Groene Uilen zou op snelheid uit de wedstrijd gewerkt moeten worden maar het menselijk lichaam had daar andere gedachten bij. Rick van Eerde verstapte zich en met een enkelblessure moest hij voorzichtiger spelen. Zelfde probleem voor alleskunner Niels ten Napel. Ergens in zijn voet is (al een tijdje geleden) een stuk bot afgebrokkeld en hij speelt al een aantal weken met veel pijn. Ook hij kon niet alles geven. De selectie werd alsmaar smaller. Toch bleven de Urkers werken en geconcentreerd. Helaas bleef de gastploeg dodelijk efficiënt en vlogen de ballen er zowel van buiten als inside er als warme broodjes in. Aan het eind van het derde kwart keek Orca’s dan ook tegen een achterstand van 6 punten achter. Wat vrije worpen en een driepunter verder aan beide kanten was de tussenstand na drie kwarten 65-71.

Al met al een goede wedstrijd waarin de Urkers knap antwoord wisten te geven aan het basketbalspel van de koploper. Er werden geen cadeautjes weggegeven en er werd hard gewerkt. Nadat de gasten de voorsprong naar tien punten hadden getild (65-75) vond majoor Van Schaik het genoeg. Eerst gaf hij een brul, daarna peerde hij er een driepunter in. Actie daarna werden gelijk twee, uiteraard benutte, vrije worpen om het geheel nog een af te sluiten met een tweede driepunter. Orca’s terug in de wedstrijd. Helaas was het qua wissels inmiddels wat smal aan Urker zijde en konden Rick en Niels niet voluit gaan. Het publiek stond achter de thuisploeg en dat gaf ook veel energie. Helaas bleven de Groene Uilen koel en speelden het spel beheerst uit. De hoop dat de Uilen wat vrije worpen zouden missen na (soms iets te overtuigende) fouten bleek ijdel want ze benutten ze allemaal. Orca’s liet de punten liggen die met iets meer geloof en vertrouwen hier op de Bult konden blijven. Helaas gingen ze mee naar Groningen: 83-89.

Rick van Eerde   23
Klaas Hoorn   19
Niels ten Napel   17
Edwin van Schaik   14
Arjan Langman   6
Wouter de Vries   2
Klaas Jan Scheffer   2

Om 20:00 uur aanstaande zaterdag staat de eerstvolgende wedstrijd op het programma. Celeritas Donar uit, ook uit Groningen. In sporthal Vinkhuizen zal zaterdag de 20ste de volgende wedstrijd worden afgewerkt. Er is wat recht te zetten tegen deze ploeg want wat hebben de Urkers zich in de thuiswedstrijd van december zichzelf tekortgedaan. Alle reden dus voor een spannende wedstrijd. Belangrijk ook dat iedereen scherp is en dat de scores van ‘de bank’ wat hoger worden. Met veel blessures zal iedereen die wel fit is nog meer inzet moeten tonen. Afgelopen zaterdag maakten de starters 79 van de 83 punten. Daarmee is de verhouding ietwat zoek. Met wat meer inzet van alle spelers kan iedere ploeg uit deze competitie verslagen worden. Celeritas is de eerstvolgende op dit Orca’s punten-honger-dieet.