Orca’s Heren 1 komt superstart Groningen niet te boven.

De laatste wedstrijd van het kalenderjaar voor Orca’s Heren 1 was afgelopen zaterdagavond. BV Groningen Heren 2 was de gastploeg. Wouter de Vries is bijna volledig hersteld maar had voor deze game nog geen groen licht. Center Bas de Heus had een verkeerde vakantieweek geboekt en was afwezig. Dat werd gevoeld. Zowel mentaal en fysiek.


Een relatief onbekende tegenstander. De Urkers hebben hier nog niet eerder tegen gespeeld. Maar ze wilden het net zo goed doen als Dames 1 die vrijdagavond de vrouwenvariant van BV Groningen versloeg. Maar in deze wedstrijd was het juist de gastploeg die het initiatief nam. Er moet bij gezegd worden dat alle ballen die Groningen afvuurde ook doel troffen. Tel daarbij op dat er aanvallend bij de Urkers geen rust was en niets werd gescoord. Zowel schietend als fastbreakend mislukte het. Lichte paniek in het veld zorgde ook niet voor de scores. Langzaam maar zeker namen de gasten uit het Noorden de leiding, steeds steviger. Zelfs met een score van Bertus Gnodde en Klaas Hoorn in de laatste minuut was de tussenstand na kwart 1 beroerd: 7-26.

Het was duidelijk dat de misplanner (lees Bas de Heus) gemist werd. Zijn kracht om een speler uit te schakelen was ook op vakantie en Bertus Gnodde moest het inside nu allemaal zelf op zien te lossen. Hij werkte keihard en noteerde zijn blocks ook weer her en der maar kon ook niet voorkomen dat de gasten hun driepunters raak bleven gooien. Hij werkte nu veel samen met Egbert Post en Niels ten Napel in de bucket waardoor het inside dus echt wel dicht zat. Op de break was de Hoorn combinatie redelijk op dreef en aangevoerd door Arjan Langman maakten de neven 18 punten. De eerste inhaalslag was ingezet. Orca’s leek zich wat te herpakken en beet zich vast in de wedstrijd, soms iets te letterlijk. Maar er werd in ieder geval wat neergezet. Het tweede kwart met 25-18 winnend afgesloten maar de ruststand was nog wel in het voordeel van de Groningers: 32-44.

Zowel coach Jan Verhoeff als captain Arjan Langman hamerden op meer werklust. Straal energie uit en die wil om te winnen. Er was namelijk nog niets verloren, maar er moest nog wel hard(er) gewerkt worden. Er zat gelijk weer een goed tempo in de wedstrijd, en het verschil werd kleiner en kleiner. De Urkers leken er in te geloven en liepen zich de longen uit het lijf. Af en toe iets te hard en dat leverde Bas dan weer een fout op, o nee… die was er helemaal niet. Orca’s bleef zich terugvechten in de wedstrijd. Na twee vrije worpen stond het in de achtste minuut het derde kwart 48-55 op het scorebord. Dat waren maar 7 puntjes. De Urkers, en het publiek, geloofden er nog steeds in maar zagen er weer een paar onmogelijke driepunters invliegen bij Groningen. Tussenstand na drie kwarten was 50-60.

Het laatste kwart zou dus alles of niets betekenen. Het werd helaas het laatste voor de Urkers. Ze werkten allemaal keihard, vooral Bertus Gnodde, die zowel verdedigend als aanvallend sterk was en bleef. Maar Groningen had zich verschanst op de driepuntslijn en tja, soms vallen die ballen gewoon goed. Groningen had dat nu. Ze gingen ook wat slimmer om met de voorsprong en lieten de Urkers het spel maken. Orca’s had de bal nodig en om die te krijgen moest het af en toe een foutje maken. Maar ook vanaf de vrije worp lijn lieten de gasten zich het kaas niet van jun brood eten. De dreun van het eerste kwart had hersteld kunnen worden, en de Urkers gingen er ook echt voor maar bleven uiteindelijk toch net met lege handen achter: 69-83.

De scores kwamen deze avond van:

Klaas Hoorn   31
Bertus Gnodde   12
Klaas Willem Hoorn   12
Arjan Langman   7
Niels ten Napel   5
Egbert Post   2

Dit was de laatste wedstrijd van 2016. In januari gaan de mannen weer verder. Hetzelfde schema opnieuw, maar nu wisselen de thuis- en uitlocaties. Orca’s begint dus tegen Flying Red thuis. Op zaterdag 14 januari 2017 wordt de wedstrijd gespeeld om 20:00 uur in de Vlechttuinen. Vol nieuwe energie en een nieuwe instelling.

Verder wenst de selectie en staf van Orca’s Heren 1 iedereen alvast gezegende kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.