Futloos Orca’s verliest hoofd, tanden en punten in Hengelo.

Weer een wedstrijd in de oostelijke uithoek van Nederland voor Orca’s Heren 1. Een uitwedstrijd tegen Twente Buzzards Heren 1 stond in de agenda. Los van de reis er naar toe is het altijd een opgave om naar Hengelo te moeten. Alleen Wouter de Vries was van de, momenteel, huidige selectie van Heren 1 niet fit genoeg om te spelen en kon de manschappen van coach Verhoeff alleen maar uitzwaaien. Was het misschien dat? Was het misschien omdat het de dertiende wedstrijd van het seizoen was?

Was het misschien omdat de Urkers in alternatieve tenues moesten spelen? Was het misschien dat er geen indraaimuziek was? Er zijn zoveel redenen op te noemen, maar niet alles ging zo goed. Ondanks dat Bertus zijn tanden in de sprongbal zette (en dus won) liep Orca’s in no-time tegen een 9-0 achterstand door vier circusscores van de thuisploeg. Waren het misschien de borden? Was het misschien het gladde veld? Hoe dan ook, de Buzzards waren fanatieker en feller dan de Urkers die meteen in een time out doken. Uiteindelijk was het Bertus die de Urker score opende met een bank-shot vrije worp en een lay-up. Hij nam het voortouw en Orca’s kwam een beetje los. Aanvallend werd er te onrustig gespeeld en Buzzards wist zoals gewoonlijk de meest wonderlijke ballen te verzilveren. Stand na het eerste kwart: 21-8.

Coach Jan Verhoeff liet in niet mis te verstane taal weten hoe het wel moest en stuurde een opgepompt vijftal weer tussen de lijnen, tot de tanden bewapend met zelfvertrouwen en wedstrijdagressie. Dat leek zijn vruchten af te werpen omdat Orca’s aan een sterke fase begon en de achterstand begon goed te maken. Op de fast break werd er aardig gescoord door het sterke uitboxen en reboundwerk van center Bas de Heus en ‘all-position-boy’ Niels ten Napel. Tel daar twee (oké, ook) onmogelijke driepunters van Eric Roza en Arjan Langman bij op en de Urkers waren weer terug in de wedstrijd. Waren het de nieuwe witte sneakers van Arjan? Was het dat kwart even omgekeerde wereld? We weten het niet. Orca’s beet zich vast in de wedstrijd en kwam puntje voor puntje terug in de wedstrijd. Een goed tweede kwart resulteerde in een ruststand van 34-31. Alles weer mogelijk.

Was het de droge lucht in de sporthal? Was het vanwege het gezapige warmlopen voor de tweede helft? Het leek juist zo goed te gaan en Orca’s scoorde twee snelle scores maar werd gelijk weer lek geschoten. Twente Buzzards speelde net wat slimmer en wist ook alle opties te verzilveren. Slappe hap verdediging van de Urkers waren een doorn in het oog van coach Verhoeff. Ook de aanvallend onrustige opties leverden geen bonuspunten of erfenisverhoging op. Met verscheidende aanvallende en onsportieve fouten sloegen de Urkers zichzelf weer uit de wedstrijd. Aan de lopende band scoorde de thuisploeg, ook vanaf de vrije worplijn. Fout na fout stapelden zich op voor Orca’s. Het leek wel of ze niet wilden.

Het laatste kwart kon alles nog veranderen. En dat gebeurde. Terwijl Bertus een rebound pakte kwam er ergens uit de lucht een arm + ellenboog aanvliegen die Bertus snoeihard op zijn gebit raakte. Overal bloed en scheve tanden. Johan van Slooten is met Bertus naar een tandartskliniek gegaan om gelijk behandeld te worden aan zijn gebit*. Was het misschien dat Orca’s lengte en een aanspeelpunt mistte? Waren het misschien die griezelige bloedsporen in het veld? Wat het ook was, Orca’s leek het hoofd te verliezen en kon geen vuist meer maken tegen de Buzzards die het tijdvoordeel nuttig gebruikten. De Urkers liepen zo onnodig tegen een verliespartij op dat het gewoon zeer deed. Er zat zoveel meer in, maar het werd er niet uitgehaald. We hebben een reden of tien aangedragen in bovenstaande schrijven, maar geen van allen is de ‘schuldige’. De Urkers hebben dit aan zichzelf te danken. Gezien het spel en de progressie van afgelopen weken had dit nooit mogen geburen. Orca’s ging jammerlijk ten onder met 73-58.

De scores kwamen van:

Klaas Hoorn   21
Klaas Willem Hoorn   8
Bas de Heus   7
Niels ten Napel   7
Eric Roza   6
Arjan Langman   4
Bertus Gnodde   3
Egbert Post   2

* Bertus is gelijk verdoofd, behandeld en opgelapt. In de ietwat te kleine tandartsstoel heeft hij een dik uur gelegen en zijn de tanden rechtgetrokken en tijdelijk gespalkt. Verdere operaties volgen verder deze week. Zwaar verdoofd werd hij thuis uit de auto gesmeten omdat hij toch niks voelde. Iedereen lachen. Maar toen het besef doordrong dat we naast Bertus zijn twee voortanden ook twee punten zijn verloren overheerste de mineurstemming weer.

Die zal (hoogstwaarschijnlijk na een vrij intensieve trainingsweek) weggespoeld moeten worden met de wedstrijd tegen Five Pack Heren 1 uit Ureterp. Deze thuiswedstrijd staat gepland op aankomende zaterdag, 28 januari om 20:00 uur in sporthal De Vlechttuinen. Deze kleine deuk in het zelfvertrouwen zal rechtgezet moeten worden. We rekenen op jullie.