Koploper heeft het zwaar tegen Orca’s H1.

Afgelopen vrijdag kreeg het evoluerende Heren 1 van Orca’s de koploper op bezoek. The Jugglers Heren 1 kwamen op Urk om punten mee terug te nemen naar Enschede. Het zou een rare, harde pot worden met als verrassing uit de hoge hoed: Teunis Visser. Deze debuutboy II maakt na 7 verloren jaren weer een rentree op een basketbalveld.

Wedstrijden op vrijdagvond zijn niet een ieders favoriet, maar toch moest het gaan gebeuren tegen de lange gozers uit het Oosten. De opdracht van coach Jan Verhoeff was duidelijk: ‘uitvoeren wat je op trainen leert’, en er wordt wat afgeleerd… Orca’s ging de vorige twee wedstrijden al de boot in na het eerste kwart. Dus nu moest het vanaf de (uiteraard door Bertus Gnodde gewonnen) sprongbal meteen scherp. En dat leek aardig te lukken. Orca’s zat er meteen goed op en liet niet over zich heen lopen in de openingsminuten. Toch wisten de gasten met twee driepunters een klein gaatje te slaan. Gelukkig hebben de Urkers de beschikking over de Basmachine, Bas de Heus. Er is geen plekje op het speelveld wat niet door iets van hem is aangeraakt. Rebounds aan beide kanten en een paar goede scores hielden Orca’s in de race: 10-15 na het eerste kwart.


Dat was een prima begin. Lichtelijk tevreden mompelde het publiek wat lieve woordjes en Orca’s zou het tweede kwart er nog wel een punt of 30 bij (willen) maken. Iedereen die vooraf gewed had dat Johan van Slooten topscorer zou worden met, de enige, twee punten was nu rijk geweest. Dat was namelijk helaas het geval. Aanvallend werd er te weinig gecreëerd en al helemaal niet gescoord. Dat was flink balen, maar het positieve was dat het verdedigend ook zeer goed stond. Met onder andere Niels ten Napel in de verdedigende stellingen is het lastig doorkomen. En mocht dat toch lukken dan staat daar nog altijd de dubbel B combinatie. Bertus en Bas sloegen, indien gewenst, iedereen weer de bucket uit. De trotse koploper wist ook niet meer dan 8 punten te maken, wat resulteerde is een (met alle respect) U12 ruststand van 12-23.

De stugge wedstrijd ging verder in het derde kwart (zoals te doen gebruikelijk). Het spelbeeld was nog redelijk hetzelfde. De spelers die in het veld werden gestuurd wisten wat ze te doen hadden en lieten zien dat er groei in de ploeg zit en dat het voor niemand onder hoeft te doen. Mooi om te zien hoe Teunis Visser het spelletje nog niet verleerd was en fanatiek meedeed en zowel verdedigend als aanvallend solide meedraaide. De ring werd actiever aangevallen wat ook de eerste paar vrije worpen opleverde. Er werd iets meer gescoord dit kwart, maar de monsterscore van tien punten uit het eerste kwart werd niet gehaald: 9-11 werd het dit kwart. Tussenstand: 21-34.

Het vierde kwart was dan wel helaas voor de gasten. Daar waar bij Orca’s wat meer mislukte, leek alles erin te vallen bij The Jugglers. Er werden veel fouten gemaakt door Orca’s waardoor ze veel vrije worpen weggaven. Een driepunter van Arjan Langman was het enige schot dat echt lukte. Die wonderbal van Johan tellen we niet mee, die was zo lelijk dat we er niks over zeggen. Diezelfde Johan speelde een dijk van een wedstrijd en was overal te vinden en deed zijn stinkende best om Orca’s nog in de race te houden maar met het tijdvoordeel en het kwaliteitsverschil behielden de gasten hun koploperstatus en wonnen deze wedstrijd met een stand die op een goede dag zelfs als kwartscore haalbaar is: 28-55.

Er werd niet veel gescoord, maar zo werd het verdeeld.

Bas de Heus   8
Johan van Slooten   7
Klaas Hoorn   6
Niels ten Napel   3
Arjan Langman   3
Bertus Gnodde   1

Uithuilen en verder trainen. Volgende wedstrijd is een must-win-game. The Valley Bucketeers Heren 1 uit Nijverdal is dat de gastheer in sporthal Het Ravijn. Om 21:00 uur wordt de wedstrijd gespeeld tegen een ploeg met evenveel punten maar qua doelsaldo nog wel onder de Urkers.