Orca’s Heren 1 weet zichzelf te belonen.

‘Ik wil nu de vruchten plukken van de intensieve trainingen’, waren de woorden van coach Jan Verhoeff voorafgaand aan de wedstrijd tegen Valley Bucketeers uit Nijverdal. In de uitwedstrijd voor de Urkers stond er veel op het spel. Er moest gewonnen worden van deze ploeg met evenveel punten in de kelder van de competitie. De Urkers hadden een voltallige selectie en gingen er volle bak tegen aan.


Meteen vanaf de (door wie anders dan Bertus Gnodde gewonnen) sprongbal was het Bas de Heus die bal door de ring liet glijden. Meteen liet de thuisploeg een driepunter noteren, iets wat de hele avond zou blijven gebeuren. Orca’s nam een kleine voorsprong maar gaf die net zo makkelijk weer weg. Ietwat slapjes verdedigen af en toe en de thuisploeg maakte een aantal simpele scores. Het Urker center duo De Heus en Gnodde knokten zich lam en hielden de Urkers in de race. Maar de thuisploeg was scherper het eerste kwart: 22-16.

Coach Verhoeff zette zijn manschappen middels duidelijke taal op scherp en dat had effect. Een enorm offensief aan Urker zijde diende zich aan. Met aanvoer van Arjan Langman en Niels ten Napel werd er in vijf speelminuten tijd 11 punten gemaakt en was de wedstrijd gekanteld. De Urkers pakten zonder tegenscore een voorsprong van 27-22. Daarna kwam de thuisploeg toch weer wat terug, voornamelijk door wat driepunters en wat toverballen inside, die daar nooit hadden mogen komen. De Urkers hadden moeite om de voorsprong vast te houden en leken weer tegen zichzelf te ballen. Maar gelukkig wist Arjan Langman ook weer (een van zijn drie) driepunter te maken. Ook Eric Roza liet van zich horen met een paar goede assists en scores. De Urkers gingen rusten met een magere voorsprong van vier punten: 34-38.

De tweede helft begon hoopgevend. Sterk spel zowel verdedigend als aanvallend leek de Urkers goed te doen. Maar op een of andere bijzondere manier bleef de thuisploeg aanklampen. Ze maakten handig gebruik van sommige domme acties van Orca’s. De drietjes bleven vallen en de foutenlast van Orca’s was ook funest. Orca’s leek de wedstrijd alsnog uit handen te geven. Coach Verhoeff liep steeds roder aan en nam zelfs een time out om het de spelers zelf uit te laten zoeken. Hij was zo kwaad dat een voorsprong van 13 punten om zeep werd geholpen en dat er steeds dezelfde fouten werden gemaakt. Bertus Gnodde begreep het heel goed en maakte 7 belangrijke punten dit kwart om de Urkers aan de leiding te houden na drie kwarten: 52-61.

In het laatste kwart moest het dus weer gebeuren voor Orca’s. De thuisploeg greep een zoneverdediging aan als hulpmiddel maar daar wist Orca’s goed mee om te gaan. De bal passen en de tijd gunstig gebruiken, en aan het eind werd er of een drive gemaakt of een driepunter gescoord. Er was zelfs weer een block van Niels ten Napel te bewonderen en de eerste score (vrije worp) van Teunis-Fred Visser. De Urkers hadden tijdvoordeel maar moesten het nog wel even waarmaken. Dat is altijd wat lastig voor Orca’s Heren 1 en ze maakten het zichzelf ook nog onnodig moeilijk doordat ze veel vrije worpen niet wisten te scoren en daardoor de deur steeds op een kier hielden. Het had al veel eerder afgestraft moeten worden maar Orca’s maakte het onnodig spannend tot de laatste minuut maar wist uiteindelijk wel de broodnodige punten binnen te slepen en de intensiviteit van de trainingen om te zetten in een winstpartij: 72-76.

De scores kwamen van:

Klaas Hoorn   29
Bertus Gnodde   15
Bas de Heus   9
Arjan Langman   9
Eric Roza   5
Niels ten Napel   4
Klaas Willem Hoorn   4
Teunis Visser   1

Met een lekker gevoel de vrije periode in. Zo voelt het wel voor Orca’s. Een wedstrijd (deze dus) winnen en dan twee weken vrij. De eerstvolgende wedstrijd is op 4 maart, tegen Uitsmijters uit Almelo. Om 20:00 uur wordt deze wedstrijd in sporthal De Vlechttuinen gestart. Mocht je nog naar Miami moeten, dan is dit het moment. Zorg dat je op tijd terug bent.