Heren 1 verliest van Groene Uilen door slecht vierde kwart.

Afgelopen zaterdag was speelde Orca’s Heren 1 een uitwedstrijd in Groningen. In de laatste vijf wedstrijden van dit seizoen is steeds een (verschillende) ploeg uit Groningen die zich als tegenstanders opwerpt. Met uitzondering van de laatste thuiswedstrijd, als Basketiers ’71 op bezoek zal komen. De rest is het Groningen wat de klok slaat, met in deze editie: Groene Uilen Heren 2.

De voltallige selectie ging mee en werd in de auto’s gepropt. Johan van Slooten gaat zich vanaf nu volledig richten op de triatlon en door die keuze zijn de wegen van Johan en Heren 1 hier gescheiden.
De rest stond strak van de energie om de Groene Uilen aan de kant te schuiven. Na de deceptie van vorige week is er flink gewerkt aan zelf- en teamvertrouwen. En dat bleek meteen in het eerste kwart. Orca’s zette de toon en werkte zichzelf naar een 0-6 voorsprong. Met name Niels ten Napel en Klaas Willem Hoorn waren sterk aanwezig. In de tweede minuut van de wedstrijd was hij daar hoor: de langverwachte en onbeperkt aangekondigde dunk van Bertus Gnodde. Na een zeer goede pass van Teunis Visser stond Bertus zo vrij onder de ring dat dunken ook de enige optie was. Prachtig om te zien, net als de gebalde spierballen die hij daarna liet zien. Ook de verdediging van de Urkers zat redelijk goed in elkaar. Er werd hard gewerkt en de Groene Uilen moesten het gat dichten vanaf de vrije worplijn. Dat lukte aardig maar een mooie score van Bas de Heus bepaalde de tussenstand na het eerste kwart op 15-16.

Dat was al een stuk beter dan voorgaande wedstrijden. Orca’s liet wat meer werklust zien. Helaas voor de Urkers deed de thuisploeg dat ook. Met een stevige run namen ze de leiding weer over en lieten ze zien waarom ze ook weer tweede staan in de competitie. Orca’s had wat moeite met de snelle passing van de Uilen en zag het verschil oplopen. Door wat fouten van de Urker centers moest er wat geïmproviseerd worden. Her en der een fast break was niet genoeg. De thuisploeg mikte er ook aardig wat afstandsschoten in waardoor de ruststand werd bepaald op 32-25.

In de rust werd de aanval nog even uitgelicht en wat aanpassingen doorgevoerd. Coach Jan Verhoeff droeg de mannen ook op voor elkaar te werken en ook te vertrouwen op de help side. Na een fatsoenlijke warming up kon de tweede helft beginnen, en dat gebeurde.

De start was prima. Niels ten Napel en Klaas Willem Hoorn werkten zich kapot en wisten ook wat scores te maken. Net toen de Urkers een plan hadden uitgestippeld om de tegenstander te verslaan sloegen juiste de Groene Uilen toe. Een 12-2 run zorgde nou niet bepaald voor een toenadering van de twee scores op het bord. Gelukkig wist Arjan Langman nog 4 van zijn 4 vrije worpen te verzilveren maar was de tussenstand na drie kwarten 54-39.

15 punten achter is geen onoverbrugbare kloof, maar is ook niet zomaar dicht gelopen. Orca’s begon wel scherp maar had niet de rust om een aanval georganiseerd af te ronden. Onnodig snelle schoten en gemiste open kansen zorgden ook voor wat onrust in de koppies. Een time out en een aanvalsverandering leverden helaas ook niet het gewenste resultaat op. De Groene Uilen zetten nog een keer aan en alles leek raak te vallen. Orca’s kon geen antwoord geven en speelde met niet al te veel basketbalintelligentie waardoor er ook geen fatsoenlijke aanval kon worden afgerond. Daarbij raakte Bertus geblesseerd aan zijn knie door een massale buiteling in de bucket. De thuisploeg maakte 15 punten op rij en een driepunter van Arjan Langman was het slotakkoord. Orca’s kreeg het niet voor elkaar om Groene Uilen echt pijn te doen en verloor met 74-47.

De scores werden gemaakt door:

Bertus Gnodde   10
Niels ten Napel   10
Klaas Hoorn   8
Arjan Langman   7
Klaas Willem Hoorn   6
Bas de Heus   2
Wouter de Vries   2

We blijven dus nog even in de Groningenperiode. Aankomende zaterdag staat Scylla Heren 1 op het programma. De uitwedstrijd was wellicht een van de meest dramatische van dit seizoen en thuis moet hier het een en ander rechtgezet worden. Om 20:00 uur begint deze wedstrijd in Sporthal de Vlechttuinen.