Nipte winst Orca’s H1 op Scylla H1.

De dag voor de wedstrijd kreeg Orca’s de vraag of de wedstrijd van afgelopen zaterdag verschoven kon worden. Scylla zou maar 4 spelers op de been kunnen brengen. Maar Orca’s had er net een goede trainingsweek opzitten en was vol vertrouwen om twee punten te pakken. Niks geen afzeggingen dus. En zowaar, het bleek een grapje waarschijnlijk want Scylla kwam met 9 spelers en een coach opdraven.
In de aanloop naar de wedstrijd bleken er aan Urker zijde wel steeds meer afzeggingen. Klaas Willem Hoorn gebruikte de ‘werksmoes’, Bertus Gnodde had wat privétijd met zijn knie nodig en Egbert Post was vlak voor de wedstrijd op zijn wenkbrauw geslagen door een speler van MU14-2. De selectie van Orca’s bleef steken op 7 man. De rollen waren dus omgekeerd.

Maar aan de doelstelling werd niet gesleuteld: ‘Geconcentreerd en met zelfvertrouwen spelen en de trainingen nu in praktijk brengen de komende 40 minuten.’ Aldus coach Jan Verhoeff. Omdat sprongballegende Gnodde met een traanoog op de bank zat moest (en deed) Bas de Heus de sprongbal. Hij moest naar beneden tikken omdat de scheids de bal wel hoog gooide maar Bas nog hoger sprong. Dat was ook een voorbode voor het eerste kwart. Orca’s speelde geconcentreerd en was goed bij de les. Na de openingsscore van (wederom) Bas de Heus volgden er twee driepunters. Belangrijk detail: het vierde punt van de wedstrijd betekende ook het 1000STE seizoenspunt. Het is tot op heden onduidelijk wie die gemaakt heeft. De doorgaans goed geïnformeerde schrijver kon het niet terugvinden op het sheet en nomineert hierbij Bertus Gnodde als maker daarvan en traktatieboy. Verder weer met de wedstrijd. Scylla kon aan de hand van de guards nog wel het een en ander terugdoen qua scores en haakte aan bij de Urkers. Het eerste kwart werd wel winnend afgesloten met 18-16.

In de uitwedstrijd hadden de Urkers een verschrikkelijke wedstrijd gespeeld en waren ze met een vrouwenstand de boot in gegaan (ja, een stand zelfs wat de gemiddelde vrouwenploeg na 1 kwart heeft). Nu was er toch echt wel verbetering te zien. Orca’s liep een paar goede aanvallen en met een stevige verdediging hadden de gasten het ook zwaar. Maar aan beide kanten viel de bal niet erg lekker. Er werd weinig gescoord. De 24-secondenklok werd met enige regelmaat uitgespeeld en dat dwong Arjan Langman zelfs tot een driepunter van net over de middenlijn. Ringloos uiteraard. Wat vrije worpen van Scylla bepaalde de ruststand op 26-23.

In de tweede helft werd er een nieuwe aanval opgezet. Een aanval waar de afgelopen weken aardig op getraind is. Het was nog even wat zoeken dus en niet iedereen stond gelijk scherp mee te doen, maar er ging wel dreiging van uit. De opties die in de time outs en de rust getekend waren bleken goed te werken en Orca’s speelde een paar prima aanvallen. Totdat… Scylla opeens raak begon te gooien. De 4-koppige selectie van de gasten, die stiekem dus toch met 9 man waren, mikten er een stapel driepunters in. Binnen twee minuten maakten ze 9 punten en kantelden de wedstrijd. Na drie kwarten keken de Urkers tegen een achterstand aan van 37-42.

Zou het weer zo’n wedstrijd worden? Kon er nog meer ongeluk bij? Ja hoor, dat kon. Wouter de Vries werd uit de lucht geslagen tijdens een actie en kwam er ongelukkig neer en hups, weer een enkelblessure. Tel daar de vijfde fout van Bas de Heus bij op en Orca’s had geen wisselspelers meer. Scylla wel. Het oorspronkelijk toegezegde viertal zat daar netjes op de bank en het veld stond nog vol met spelers. De fouten van Bas werden erg makkelijk gegeven door het arbitrale duo en dat leverde de nodige vraagtekens op. Nadat Niels ten Napel eerst twee keer tegen zijn gezicht werd geslagen tijdens een lay up poging (wat waarschijnlijk allemaal mag tegenwoordig) werd hem aan de andere kant zijn vierde fout aangesmeerd doordat hij op de helpside stond en niet netjes uit de weg ging. Extra voorzichtig spelen voor Ten Napel dus. Dat leverde ook veel frustratie op en de Urkers doken in een time out. Een korte maar duidelijk oppepper was even nodig voor de mannen in de blauwe shirts. Want in zeer korte tijd werd de achterstand van vijf punten omgedraaid tot een voorsprong van 44-48. Belangrijk daarin was de sterke Teunis Visser die de afwezigheid van Bas prima oploste onder de ring. In de laatste minuut werd het nog zeer spannend toen Scylla nog een keer aanzette en het 47-48 werd. Door foutenlast, nu ook aan de kant van Scylla, belandden zowel Niels ten Napel als Klaas Hoorn op de vrije worplijn: 4 uit 4, wedstrijd klaar denk je. Maar neen… Bij een vrije worp aan de kant van Scylla werd er na de tweede misser nog een tip in gemaakt en was de ‘veilige marge’ toch opeens weer weg. Uit tactische wanhoop werd er een fout gemaakt op Arjan Langman in de laatste 10 seconden. Een zucht van verlichting ging er door de sporthal, die schiet ze wel. Maar daar was ook alles mee gezegd. Hij mistte beide gouden kansen. Zouden de Urkers dan alsnog de wedstrijd weggeven? Nee! Want diezelfde Arjan Langman is nog bijzonder atletisch. Met een enorme snoekduik pakte hij een steal in de slotseconden zodat Scylla geen kans meer kreeg. Een zwaarbevochten overwinning als resultaat: 52-49.

Met een kleine selectie werd er hard gewerkt, door iedereen en voor iedereen. De Urkers lieten zien te willen winnen en wisten deze keer de punten binnen te slepen.

Klaas Hoorn   19
Bas de Heus   11
Arjan Langman   8
Niels ten Napel   6
Teunis Visser   4
Wouter de Vries   2
Eric Roza   2

Volgende week: de derde ontmoeting tussen een Groningse club in net zo veel weken. Celeritas Donar Heren 1 staat op het programma. Celeritas draait dit seizoen keurig mee in de top 3 en heeft afgelopen weken een paar krakers gewonnen. Maar Orca’s is niet de beroerdste om daar een einde aan te maken en gaat weer voor de volle buit. Om 21:00 uur begint het spektakel in de sporthal Vinkhuizen.