Mentaal derde kwart nekt Orca’s Heren 1 in Groningen.

Het basketbalseizoen van Orca’s Heren 1 nadert het einde, maar niet voordat er nog een pot gespeeld werd in sporthal Vinkhuizen, waar Celeritas Donar Heren 1 de gastheer was. Thuis was er met 59-67 verloren en dat gaf hoop voor deze kraker tegen de nummer 3 van de competitie. Heren 1 reisde af zonder Egbert Post waarvan tot op heden onduidelijk is waar hij was/is. Bertus Gnodde ging wel mee maar zat met een knieblessure pal naast coach Jan Verhoeff op de bank.
Orca’s begon scherp en had er binnen 5 seconden de eerste score in liggen. Celeritas haakte wel meteen aan en nam een kleine voorsprong. Met de afwezigheid van center Bertus werd Teunis (Zydrunas) Visser als extra beuker gebruikt onder de borden. Hij liet meteen zien dat hij power genoeg had en samen met buddy Bas de Heus waren ze actief aanwezig onder de borden. Het spel golfde op en neer en aan beide kanten werd er fel gestreden. Tussenstand na het eerste kwart: 17-16.

Het tweede kwart begon vlammend voor de Urkers. Hard werken en goede inzet waren het recept voor een 7-0 run waardoor er weer een voorsprong werd genomen. Onderdeel van die run was de eerste van vier driepunters van Arjan Langman, met bord… Dat was jammer, maar hij kan niet anders daar in zijn favoriete sporthal. Celeritas klampte zich gelijk weer vast en wist ook van afstand goede opties te creëren. Het was een fysieke pot basketbal waar aan beide kanten stevig gespeeld werd waardoor het publiek een echte mannenwedstrijd voorgeschoteld kreeg. Met name Arjan Langman was op dreef en noteerde dit kwart 8 punten. Het verdedigend werk van de Urkers zag er goed uit op een aantal te makkelijk weggegeven backdoors na. Zo bleef het een open wedstrijd en werd dat mooi weergegeven door de ruststand: 39-37.

In de rust werd het een en ander nog even helder gemaakt en nog wat extra opties belicht voor in de aanval. Orca’s zat goed in de wedstrijd en zou het derde kwart flink doorpakken. Althans, dat dachten ze. Maar ergens ging er iets mis. Orca’s werd vanaf de eerste minuut volledig van het veld geveegd. Celeritas kwamen als gekken uit de startblokken en dat leverde de nodige frustraties op. Binnen 3 minuten stonden de Urkers als 10 punten achter. Het werd soms iets te fysiek en ook in de koppies ging het niet helemaal lekker. Dit had niks meer met basketbal te maken maar het was een mentaal iets. Er werd niet geluisterd, en al zeker niet uitgevoerd wat zou moeten gebeuren. Tel daar wat ongenoegen van sommige spelers bij op die ook nog in discussie gingen. Dit dreef coach Verhoeff tot een kookpunt. Hij ziet zijn ploeg een enorme achterstand oplopen en niets doen wat het wel moet doen. Na een aantal time outs wist hij enige rust te creëren in de chaos maar was de wedstrijd al gespeeld. De Urkers verloren het kwart met 33-9 en dat leverde een tussenstand op van 72-46.

In het vierde kwart had Orca’s de gretigheid van de eerste helft weer hervonden en rechtte het de rug. Er werd prima gespeeld, met soms zelfs volledig uitgevoerde aanvallen waar pas sinds kort op getraind wordt. Verdedigend stapte Orca’s in een zone verdediging en ook daarin werd het Celeritas behoorlijk lastig gemaakt. Het gat werd steeds kleiner en met namen Arjan Langman en Teunis Visser waren productief. Orca’s won het vierde kwart met 14-24 maar het was niet genoeg om de punten mee te nemen naar de Bult. Orca’s speelde drie kwarten heel goed basketbal maar werd geklopt in het derde kwart. De eindstand was 86-70 in het voordeel van Celeritas.

De scores kwamen van:

Klaas Hoorn   20
Arjan Langman   16
Teunis Visser   9
Bas de Heus   9
Klaas-Willem Hoorn   7
Niels ten Napel   5
Wouter de Vries   4

De laatste thuiswedstrijd* van dit seizoen staat gepland voor aankomende zaterdag, 1 april om 20:00 uur. De mannen spelen dan tegen Basketiers Heren 1. Tegen deze ploeg is in de uitwedstrijd de zegereeks van Orca’s ingezet en nu willen ze ook thuis van deze ploeg winnen. Zorg dat je er bij bent om de Urkers weer een pot te zien winnen.

* De echte laatste thuiswedstrijd is natuurlijk tegen Orca’s PLUS. Heren 1 heeft daar vorig jaar nipt van verloren en daar gaan ze dit jaar verandering in brengen. Volgens de spelers van Heren 1 worden de Plussers afgestraft en maken ze geen kans. Maar wellicht pakt het anders uit. Zet 6 mei vast in de agenda om deze spectaculaire avond niet te missen.