Orca’s Heren 1 wint laatste thuiswedstrijd.

Het eerste mannenteam van Orca’s moest afgelopen zaterdag aantreden tegen een ploeg die slechts een plekje onder de Urkers stond: Basketiers ’71 uit Zevenaar. In de uitwedstrijd was daar de eerste winstpartij van het seizoen geboekt en gezien de stand en de progressie die de Urkers maken moest hier gewonnen worden. Met die instelling ging het team van coach Jan Verhoeff dan ook de wedstrijd tegemoet.

Na wat uitloop vanwege het leegloopuitzwaaimoment van Dames 1 kon de wedstrijd een kwartiertje later beginnen. Maar gelukkig was Orca’s scherp en warm. Meteen na de sprongbal nam Klaas Willem Hoorn de openingsscore voor zijn rekening. Direct erachteraan maakte neefje Klaas Hoorn twee driepunters op rij. Tel daarbij een fantasy-driepunter van Arjan Langman bij op en slechts 1 vrije worp tegen en de 14-1 voorsprong was een feit. Zo ziet de coach het graag. Vanaf minuut 1 scherp en de leiding in handen nemen. Nadat de gasten het stof zagen optrekken en de score goed konden zien kwam het besef dat ze ook nog meededen. Scores over en weer resulteerde in een tussenstand na het eerste kwart van 27-17.

In het tweede kwart werd begonnen met een driepunter van de man die in eerste instantie niet op het scoresheet bleek te staan: Eric Roza. Het is dan ook zijn schuld dat de coach daar een Technische Fout voor kreeg. Maar onder het toeziend oog van zijn moeder en vriendin liet hij toch maar even mooi die driepunter noteren. De gasten hadden, net als in de uitwedstrijd, maar één vaste aanval. Maar ook nu bleef die weer verrassend effectief. Drive naar binnen, twee man lokken en een pass eromheen, hup, lay-up. Orca’s kreeg daar niet echt grip op en keek aanvallend dit kwart wederom naar Arjan Langman. Tot tweemaal toe werd de 24-secondenklok uitgespeeld en afgesloten met een ‘nood-driepunter’. Eerst van een metertje verder dan de officiële lijn, daarna eentje van een metertje over de middenlijn, voor Arjan een koud kunstje. Er kon zelfs nog een glimlach en knikje af voor het publiek. Basketiers kon dankzij wat simpele scores toch aanhaken en de ruststand was 46-37.

Het meest ongelukkige kwart zat er weer aan te komen. Het is bij Orca’s beter om niet te rusten want het derde kwart levert vaak mentale en psychische problemen op. Daar was dit kwart geen uitzondering op. Met een 9 punten voorsprong is er eigenlijk niks aan de hand maar de gasten roken aansluiting en knokten zich een weg naar de basket. Op twee hele snelle scores van centersduo Bas de Heus en Bertus Gnodde na bleef het lang stil rondom de ring waar de bal van de Urkers doorheen moest. Basketiers wist steeds eenvoudig de bucket in te komen en de Urkers kregen het niet voor elkaar om ze normaal af te stoppen. Iedere drive was een dreun en een fout. Meerdere malen scoorden de gasten daar ook nog bij. Het leverde Bas ‘Pats’ de Heus en Teunis ‘Dreunis’ Visser al vroeg in de wedstrijd hun vijfde fout op. Basketiers won dit kwart op karakter en sloop naar een tussenstand van 55-53 na drie kwarten.

Het laatste kwart was dus (voor de verandering) erop of eronder. Basketiers stond met enige regelmaat op de vrije worplijn en kroop zelfs naar een 55-55 gelijke stand. Weg voordeel, weg initiatief, weg geloof. Maar Bertus Gnodde was wel scherp in de aanval en maakte een paar belangrijke scores op rij. Maar ook hij sneuvelde (figuurlijk dan, vanwege een knieblessure(tje)). Zijn plaats werd ingenomen door Niels ten Napel die als motorblok in de zoneverdediging werd gepositioneerd. En dat was de sleutel tot verder succes. Met dezelfde gedrevenheid als in het eerste kwart werd er goed verdedigd en ook de aanval werd geconcentreerd gespeeld en afgerond waardoor de Urkers weer een kleine voorsprong namen. Ook deze keer gebruikten de Urkers hun verstand en de tijd om de wedstrijd fatsoenlijk uit te spelen. Het had eigenlijk al in het eerste kwart beslist moeten worden, maar het werd het eind van het vierde kwart: 73-65.

Hiermee is ook de doelstelling van coach Verhoeff behaald: 10 competitiepunten. Hij heeft er toch nog wat van kunnen maken met deze ploeg. Hij zou een aantal weken proefcoach zijn maar dat zijn er per ongeluk toch wat meer geworden.

Klaas Hoorn   19
Arjan Langman   17
Bas de Heus   8
Klaas Willem Hoorn   6
Bertus Gnodde   7
Niels ten Napel   6
Teunis Visser   4
Eric Roza   3

Dit was de laatste thuiswedstrijd. De laatste uitwedstrijd staat voor volgende week op het programma. Een bijzonder vroege wedstrijd. Om 12:45 uur (ja echt, kwart voor 1) speelt Orca’s de laatste wedstrijd van het seizoen in Groningen. BV Groningen H2 is dan de gastheer. Deze ploeg staat keurig in de middenmoot en de thuiswedstrijd ging met 69-83 verloren. Wellicht valt er nu wel wat te halen in de Oude Alo.