Orca’s Heren 1 kent zure start van het nieuwe seizoen.

Het seizoen 2017/2018 van SeaVsat Orca’s Heren 1 is ook eindelijk begonnen. Door omstandigheden werd de echte eerste wedstrijd verschoven naar oktober en door nog meer omstandigheden was coach Jan Verhoeff ook verhinderd. Met de 8-koppige selectie werd de reis naar Hengelo gemaakt om daar tegen hun niet-lievelingsploeg de competitie af te trappen. Twente Buzzards was de gastheer.

De selectie van Orca’s Heren 1 bestaat dit seizoen uit Wouter de Vries, Klaas Willem Hoorn, Bas de Heus, Bertus Gnodde, Niels ten Napel, Teunis Visser, Arjan Langman en Klaas Hoorn. Met deze acht fitte boys gaat Heren 1 de strijd aan in de tweede divisie-B. Na een aantal intensieve trainingsweken en een paar oefenwedstrijden dachten de mannen er klaar voor te zijn. Maar het liep uiteindelijk allemaal net wat anders.

Uit voorzorg moest Bertus Gnodde, de sprongbalmaistro, deze wedstrijd op de bank beginnen. Immers, vorig seizoen was dit het veld waar hij zijn volledige gebit verloor. Nu won Bas de Heus de tip off en was de eerste aanval van Orca’s een feit, maar deze werd jammerlijk om zeep geholpen. Aan de andere kant werd het befaamde bordspel gespeeld door de thuisploeg en werd de eerste de beste mislukte ‘gooi’ tegen het bord bekroond met twee punten. Na een aantal minuten wist Klaas Hoorn via een vrije worp het eerste seizoenspunt te noteren voor Orca’s. En meteen waren ze los. De conditie is bij de Urkers aardig op peil en in hoog tempo bewoog de ploeg zich dan ook door het veld. Met op de kop van de bucket de altijd solide schutter Arjan Langman die twee driepunters achter elkaar door het net liet verdwijnen. Het eerste kwart werd afgesloten met een kleine voorsprong van 6-11.

Het tweede kwart begon wat zenuwachtig doordat Twente Buzzards er twee snelle scores inlegde. Dat kwam omdat de Urkers niet allemaal zo scherp waren. Maar na een score van Niels ten Napel en Bertus Gnodde bleef de voorsprong gewoon in tact. Toch waren het de kleine dingetjes die Orca’s steeds tegen zaten. De Urkers waren gewoon beter, maar konden dat niet echt omzetten in de score. De thuisploeg frommelde er weer wat ballen in die her en der vraagtekens opriepen bij de natuurkundige wetten en Orca’s kreeg er geen grip op. Met een 14-20 voorsprong lijkt er niks aan de hand, maar domme fouten en acties die geen enkele overtuiging toonden hadden de overhand. De thuisploeg sloop vanaf de vrije worplijn steeds dichterbij en de voorsprong voor Orca’s werd omgedraaid tot een 21-20 stand in het voordeel van de thuisploeg. In de slotminuten gaven twee driepunters van Klaas Hoorn en een sterke drive van Niels ten Napel weer wat lucht, maar door slop verdedigen kon de thuisploeg weer via een rare driepunter de ruststand op 28-28 bepalen.

Niks aan de hand, maar dan ook echt niet. Stand is dan wel gelijk, maar de Urkers waren gewoon beter. Alleen wisten ze hun basketbalkunde niet om te zetten in een goed spelletje en dansten ze mee op het niveau van de tegenstander. Ook in het derde kwart. Niet alle spelers waren scherp en actief. Zo werden er onnodige scores gemaakt doordat er bij het wisselen slecht (lees: niet) opgelet werd. Fout na fout stapelde zich op. Het leek er soms wel wat op dat niet beseft werd dat de competitie inmiddels echt begonnen was. Orca’s zwoegde wel maar mistte de overtuiging. Uiteindelijk wisten ze dit kwart nog wel te winnen met een minimaal verschil en was de tussenstand 40-42 maar had het eigenlijk al lang gespeeld moeten zijn.

Helaas was er een vierde kwart voor nodig om zoiets te bewerkstelligen. Maar dat was ook geen succes. Orca’s en de Buzzards deinden op hetzelfde niveau wat met elkaar mee. Ook werden sommige beslissingen van scheidslief niet echt in dank afgenomen, maar dat was aan beide kanten. Ook het gemopper was aan beide kanten, maar Orca’s had het vooral aan zichzelf te danken dat het hier werd verslagen. Voor de zoveelste keer op rij verloor het onnodig van Twente Buzzards, en wederom omdat ze niet scherp waren. Een kleine omschakeling om die 40 minuten even alles te geven wat nodig is om die punten te pakken. De eindstand werd uiteindelijk bepaald op 57-54.

De scores kwamen op de seizoensopeningsavond van:

Klaas Hoorn   21
Niels ten Napel   11
Arjan Langman   9
Bas de Heus   6
Klaas Willem Hoorn   4
Bertus Gnodde   3

De mannen hebben dus (wederom) een valse start in de competitie en zullen zichzelf weer omhoog moeten knokken. Maar, met deze selectie is dat écht mogelijk. Het vertrouwen en de sfeer is er, nu alleen nog de kleine dingetjes omzetten in slimme acties en de Urkers gaan een mooi seizoen tegemoet.

Volgende week staat de eerste thuiswedstrijd van de Urkers op het programma. Zaterdag 7 oktober om 20:00 uur gaat de bal de lucht in voor de wedstrijd tegen Scylla Heren 1 uit Groningen. Lukt het om de ongeslagen thuisreeks van dit seizoen vast te houden? We gaan het meemaken, dus kom weer massaal naar Sporthal de Vlechttuinen.