Futloos Orca’s Heren 1 verliest drie keer.

De eerste thuiswedstrijd van SeaVsat Orca’s Heren 1 zou een leuke pot basketbal opleveren. Althans, dat was de bedoeling. Een fitte selectie, een nieuw seizoen, de eerste thuiswedstrijd. Scylla MSE 1 uit Groningen was de tegenstander. Die reisden af met een 18-koppige selectie, terwijl de Urkers met 8 spelers (voltallig) de wedstrijd begonnen.

Meteen vanaf de start waren het de gasten die de toon zetten. Een 0-8 run en Orca’s stond alweer achter. Maar sterke Niels ten Napel, die voor deze wedstrijd heen en weer reed tussen Gelsenkirchen in verband met een cursus, nam de eerste Urkers score voor zijn rekening. Centersduo Bertus Gnodde en Bas de Heus propten er ook een score in en de aansluiting was daar. Toch zat er weinig beleving in de ploeg en speelde het nog wat gelaten. Scylla daarentegen kon lekker doorlopen en ondanks dat zij ook niet heel makkelijk scoorden pakten ze wel de voorsprong na het eerste kwart: 10-17.

Dat verschil viel nog best mee. Scylla leek de betere ploeg, maar de Urkers lieten zich wel degelijk zien. Aanvallend werden echter steeds net niet de beste opties gecreëerd en op knullige wijze werden veel pogingen omgezet in nulpuntenacties. Slordig balverlies hielp ook niet echt mee en de Urkers waren naar elkaar toe ook niet al te enthousiast. De spelers hielpen dus zelf ook mee aan de sfeerloze avond in en rondom het veld. Een driepunter aan Urker zijde en het harde werken van Bas de Heus hield Orca’s nog wat op de been maar Scylla was net wat meer gecontroleerd en vergrootte de tussenstand nog iets zodat de ruststand 21-31 was.

In de rust verloor Orca’s voor al de eerste keer. Wouter de Vries verliet met tas en al de sporthal en ‘heeft de groep verlaten’. Navraag leverde ook geen positief resultaat op en hopelijk verandert hij nog van gedachten.

Het derde kwart begon wel heel sterk voor de Urkers. Omdat bijna de hele selectie nu in het veld staat lijkt er wat meer power van af te komen. Wederom Niels ten Napel en Klaas Willem Hoorn maakten aanvallend een sterke indruk. Voor het eerst kwamen de Urkers ook op de vrije worp lijn te staan. Maar dat was helaas wat minder succesvol. Arjan Langman speelde niet zijn meest gelukkige wedstrijd maar gooide er wel een belangrijke driepunter in. Orca’s leek wakker en scherp maar dat was ook meteen het hoogtepunt. 32-36 was de tussenstand inmiddels. Toen een belangrijke speler van Scylla ook nog een onsportieve fout, gevolgd door een Technische fout kreeg en daardoor dus van het veld gestuurd werd zou Orca’s toch gas moeten geven en er overheen knallen. Maar dat deed het juist niet. Weg was de concentratie, weg was de energie. Er kwam geen fatsoenlijke aanval meer uit de verf en verdedigend stond het ook niet al te best. Scylla leek er juist sterker uit te komen en bleef wel scoren. Orca’s maakte wel 13 punten dit kwart maar vocht tegen zichzelf, en Scylla. En die ploeg maakte er 17 en de tussenstand was na drie kwarten 34-48.

Het laatste kwart leek meer een formaliteit. Er zat te weinig agressie in de spelers, te weinig lust om te werken. En dat was wel vreemd, want het verschil was echt wel te overbruggen. Maar door foutenlast, weinig beleving en gebrek aan zelfvertrouwen liet Orca’s het zelf gebeuren. Een zone verdediging werd nog opgesteld om iets te forceren maar ook daar hadden de Groningers weinig moeite mee. De laatste minuten werden weggekeken door iedere aanwezige en Orca’s verloor van zichzelf en uiteindelijk ook de wedstrijd met 41-64.

De scores kwamen van:

Klaas Hoorn   12
Bas de Heus   8
Niels ten Napel   6
Bertus Gnodde   4
Arjan Langman   3
Teunis Visser   2

Een drukke trainingsweek volgt en daarna stappen de mannen weer in de auto naar het Oosten. D.B.V. Arriba uit Enschede is dan de tegenstander. Om 19:00 uur wordt deze wedstrijd gespeeld in Enschede. De eerstvolgende thuiswedstrijd is pas weer op 11 november. Tegen die tijd hopen de Urkers een beter ritme opgebouwd te hebben om ook echt iets te kunnen laten zien.