Zestal Urkers van Heren 1 komt tekort in Enschede.

Afgelopen zaterdag stond de officiële eerste wedstrijd van Orca’s Heren 1 op het programma. Door omstandigheden was deze wedstrijd verschoven naar dit latere tijdstip (inmiddels derde wedstrijd al) en moesten de Urkers tijdens hun vrije weekend alsnog naar Enschede om daar te spelen tegen D.B.V. Arriba MSE 1. Bas de Heus liet vlak voor vertrek weten niet mee te kunnen en liet het de andere overgebleven 6 spelers opknappen.

Coach Jan Verhoeff had dus een krappe selectie om de klus te klaren. Arriba bleek over de volledige mannelijke studentenkant van University of Twente te beschikken met een selectie die niet eens op de spelersbanken paste. De Urkers konden dus vol aan de bak. Dat gebeurde dan ook. In bijzonder hoog tempo werd de wedstrijd gestart en Niels ten Napel opende de score. Bam, 0-2 voor. Lekker begin, maar wat een tempo. De Urkers kregen geen tijd van de thuisploeg om te herstellen of genieten want met een razend tempo bewoog de ploeg zich over het veld. Arriba had het goed voor elkaar met op elke positie een bekwame speler. Orca’s moest het hebben van een goede individuele actie maar die lieten lang op zich wachten. Arriba schoot ook de driepunters raak terwijl de Urkers schutters geen bal wisten te scoren. Het eerste kwart werd gewonnen door Arriba met 17-12.

Een klein gaatje dus, maar niks aan de hand. Orca’s bleef fel strijden maar daar leek Arriba juist van te genieten. Ze deden net zo hard, zo niet harder, mee met de Urkers. Een korte sterke fase van de Urkers werd teniet gedaan door een slappe verdedigende actie her en der waarbij de thuisploeg rustig kon doorlopen en scoren. Aanvallend werd er te gehaast gespeeld door Orca’s waardoor er veel onnodige makkelijke ballen werden gemist en er geen beleving in de schoten zat. Af en toe werd een fast break verzilverd maar Arriba werkte dat steeds weer prima weg. Het verschil liep weer wat uit en de ruststand werd bepaald op 41-27.

Nou, die 14 puntjes.. die zouden de Urkers wel even rechtzetten. Coach Verhoeff hamerde op de scherpte bij het verdedigen. Fel op je man en keihard werken, met overtuiging. Op een of andere manier leek die boodschap juist bij Arriba te zijn binnengekomen. Met een snoeiharde start van het derde kwart werd Orca’s overrompeld. Een 9-0 run hakte er hard in. Tel daar een paar mislukte passes aan Urker kant bij op en wat kleine frustraties en het recept voor een genadeloos pak slaag lag op de loer. Een time out was hard nodig en de Urkers zagen de bui al wel hangen. De 50-27 tussenstand leek onoverbrugbaar. Maar Orca’s was niet voor niet afgereisd naar de achterhoek voor een pakopdebroek. Dus hup het veld weer in en nog maar weer een schepje er boven op. Zowaar, de aanvallen werden wat rustiger opgezet en langer uitgespeeld. Center Bertus Gnodde liet zich goed zien inside en maakte een aantal mooie scores op rij. Tussenstand na drie kwarten was 58-35.

Het laatste kwart schakelden de Urkers over op een zonde verdediging. Dat was wellicht iets te laat. Want die stond heel goed. Met de snelheid op de kop voor de fast break en de lange mensen achterin was het voor Arriba bijzonder lastig om iets te forceren. De schoten vielen niet goed en als ze al gooiden waren de rebounds voor Bertus en/of Niels en dan ging de snelle bal via Arjan Langman naar een van de neven Hoorn voor een snelle score. Het verschil was te groot om nog terug te kunnen komen maar op een of andere manier lukte er nu veel meer en hadden de Urkers meer grip op de wedstrijd. Langere en gecontroleerde aanvallen en keihard verdedigen was een persoonlijke beloning voor de mannen van Orca’s maar het kwam overduidelijk te laat. Arriba had op vakkundige wijze de wedstrijd naar zich toe getrokken lieten de Urkers wederom met lege handen de terugreis maken. Orca’s won het laatste kwart maar verloor de wedstrijd: 68-47.

De volledige selectie wist weer eens te scoren:

Klaas Hoorn   16
Klaas Willem Hoorn   10
Bertus Gnodde   8
Niels ten Napel   6
Arjan Langman   5
Teunis Visser   2

Op zaterdag 28 oktober speelt Orca’s de volgende wedstrijd. Weer een uitwedstrijd. Deze keer tegen Flying Red MSE 1 uit Roden. Om 19:15 uur begint de wedstrijd. Laten we hopen dat de selectie weer wat groeit zodat er wat meer te wisselen valt om het 40 minuten non stop vol te kunnen houden als team. Want voor gooien van een handdoek in de ring worden geen punten gegeven.