Orca’s Heren 1 verliest in gelijkwaardige strijd.

Weer een uitwedstrijd voor de mannen van Orca’s Heren 1 afgelopen zaterdagavond. Nu mochten ze aantreden tegen Flying Red MSE 1 uit en in Roden. Met een volledige en fitte selectie scheurden de Urkers naar het noorden om daar eens een goede pot neer te zetten.

Het begin was even schrikken voor Orca’s. Flying Red had met hun 23-koppige selectie weer eens genoeg te kiezen en coach Tauran liet ze dan ook allemaal de longen uit hun lijf lopen. Dat leek een slimme zet want ondanks een paar scores van het Hoorn-duo keek Orca’s toch al na een paar minuten tegen een 17-6 achterstand aan. De rode Rodelingen wreven zich al in de handen en zagen de punten al op de rekening bijgeschreven. Maar Orca’s rechtte de rug en liet zien dat deze kleine selectie toch ook bijzonder hard kon lopen. Rebounds van Bas de Heus en Niels ten Napel werden omgezet in fast breaks en beetje bij beetje kwamen de Urkers terug tot 21-18. Een laatste gooi van de thuisploeg resulteerde in een tussenstand van 23-18 na het eerste kwart.

Het tweede kwart begon furieus. Dacht het publiek op de houten bankjes de maximale snelheid te hebben gezien, was er nog een extra versnelling. Orca’s zette goed getrainde opties om in mooie scores. Neven Klaas Willem Hoorn en Klaas Hoorn maakten in de eerste twee minuten tien punten en Orca’s nam zowaar de leiding: 23-28. Een ietwat zenuwachtig coach op roze sneakers dook met zijn manschappen in een time-out om orde op zaken te stellen. Daarmee werd ook het ritme van de Urkers wat verstoord. Flying Red positioneerde zichzelf wat beter rondom de basket en benutte nu ook de schutters. De Urkers keken af en toe naar de klok omdat een minuut of wat rust en een ferme teug water ook wel erg welkom waren. Toch nog even doorbijten. Flying Red speelde geconcentreerder voor een aantal minuten en sloop weer dichterbij. Met twee driepunters herpakten ze zich weer en namen ze de leiding weer over. De ruststand werd bepaald op 43-38.

Prima stand tot zo ver. De zeven geitjes boden goede tegenstand aan het rode leger, maar er moest nog een volledige tweede helft gespeeld worden. Het derde kwart werd dan ook weer gespeeld alsof de wedstrijd net was gestart. Afwachtend en voorzichtig maar wel met goede verdediging aan beide kanten. Zowel Urk als Roden hadden wat meer moeite met de bal door het netje krijgen en gaven elkaar geen centimeter. Af en toe was er een verdwaalde actie of een subtiele hookshot die werden omgezet in twee punten. Tel daar wat blocks van Bertus Gnodde bij op en dat was wel een beetje het hele derde kwart. Niels ten Napel maakte een paar sterke drives in de slotminuut waarmee de Urkers toch nog wat dichterbij kwamen. De tussenstand was 52-49 na drie kwarten.

Het vierde kwart zou dan de beslissing moeten geven, een van beide teams zou de wedstrijd naar zich toe trekken. Orca’s ging met dat gegeven te gehaast om. De aanvallen werden te snel (soort van) afgerond maar vaker nog resulteerde het in een misser en een fast break voor de thuisploeg. De Urkers hadden moeite met de schutters die wél raak gooiden, vaak ook van verder dan de reguliere driepuntsafstand. Flying Red sloeg een gaatje van 10 punten en gingen slim om met het tijdvoordeel. De Urkers verzwakten wat in de verdediging en zelfs de twee time outs van coach Verhoeff brachten weinig soelaas. Orca’s maakte het zichzelf onnodig moeilijk in de laatste minuten en in plaats van de wedstrijd naar zich toe te trekken gaven ze het uit handen door ongecontroleerde acties en verzuiming in de verdediging. De uitslag is uiteindelijk een klein beetje geflatteerd omdat er wel degelijk een goede wedstrijd gespeeld werd. Orca’s had alleen iets meer het hoofd moeten gebruiken maar heeft zeker wel progressie laten zien. Uiteindelijk bleven de punten in Roden. Eindstand: 78-66.

De scores kwamen op naam van:

Klaas Hoorn   24
Klaas Willem Hoorn   14
Bas de Heus   9
Niels ten Napel   7
Bertus Gnodde   5
Teunis Visser   4
Arjan Langman   3

Volgende week gaat het ‘uitwedstrijdenritme’ nog maar eens verder. De Groene Uilen MSE 2 is dan de tegenstander en gastheer. Om 17:45 uur zal deze wedstrijd gespeel worden in het Willem-Alexander Sportcentrum in Groningen. Zal het de Urkers dan lukken om daar weer wat punten op te halen?