Sterk Orca’s vergeet de punten in Groningen.

140 jaar historie, basketbalclub Orca’s. Heren 1, Een geschiedenis die weergaloos is, tegen elk dieptepunt wegen zo’n 50 hoogtepunten op. En daar stond het lopende hoofdstuk aan die geschiedenis, met z’n allen in een sporthal in Groningen: 6 man. Door een knieblessure van Bertus Gnodde moest de voltallige Herenkant van Urk het oplossen met 6 spelers tegen Groene Uilen, in Groningen.

Maar de spelende Urkers zijn geen zeurpieten en zelfs met z’n zessen gaan ze er volle bak voor. Door een uitloper van een wedstrijd voorafgaande aan het hoofdmenu begon het allemaal wat later en werd het allemaal wat rommelig. Maar desalniettemin tikte Bas de Heus de bal op het hoogste punt aan bij de sprongbal en was de eerste Urker driepunter een feit. Gevolgd door nog twee snelle scores en hup, voorsprong te pakken. Orca’s zat lekker in de wedstrijd en Groene Uilen moest even slikken. Dat duurde het gehele kwart want Orca’s gaf de voorsprong niet uit handen. Verdedigend stond het vanaf het begin al redelijk en aanvallend werden (meestal) goede keuzes gemaakt en acties goed afgerond. Na de eerste 10 minuten stond het 13-17 in het voordeel van de Urkers.

Dat was een lekker begin. Dit vasthouden en steeds iets uitlopen was het idee, alleen was de praktijk wat anders. Ook de Groene Uilen beschikten over een goed gevulde spelersbank en wisselden lekker door met de gedachte om de Urkers moe te spelen. Dat had weinig effect want conditioneel zit het wel goed bij de mannen in het blauw. Het nadeel was dat er door het hoge tempo weinig gescoord en gecreerd werd. Bevliegingen van Niels ten Napel leverden wat punten op maar helaas werden er ook wat vrije kansen gemist door Orca’s. Groene Uilen daarentegen wisten wel steeds wat beter het netje te vinden en maakten iets meer punten en bepaalden de ruststand op 26-23.

Lage score, maar nog steeds niks aan de hand. Na een korte rustperiode knalden de teams weer het veld op. Het ging er wat harder aan toe, en dat moet kunnen in mannenbasketbal, maar niet iedereen denkt er zo over. Het resulteerde dan ook met enige regelmaat in een ‘fout’, net iets wat Orca’s er niet bij kon hebben. Vaak ook onbegrijpelijk en speldodend. Toch bleven de Urkers hard werken en lopen en met vlagen speelde het heel geconcentreerd en fanatiek basketbal en met een 0-8 run halverwege het derde kwart kwamen ze weer langszij. Maar een driepunter van de Groningerboys bepaalde de tussenstand na drie kwarten op 38-35.

Het laatste kwart begon heel dramatisch, niet zozeer qua spel, maar qua foutenlast. Bas de Heus maakte (nou ja, kreeg) zijn vijfde fout. Met een voorzichtig ‘dank je wel’ naar de arbiter werd er ook nog een Technische Fout uitgeschreven. Los van de 30 seconden rust die het resterende vijftal van Orca’s kon pakken begon de moeheid er toch ook voorzichtig in te sluipen. Met her en der wat krampjes richtten de Urkers zich toch weer op en speelden met overtuiging, alleen kon die overtuiging niet worden omgezet in scores. Wederom werden open kansen gemist die aan de andere kant wél werden benut. Daarbij werden Klaas Willem Hoorn en Niels ten Napel ook getrakteerd op een vierde fout waardoor die zich ook geen aanraking meer konden permitteren. De Uilen werkten zich op die manier gemakkelijk de bucket in en gaven de genadeklap. Ze hadden het tijds- en energievoordeel en wisten de punten in Groningen te houden. De eindstand werd uiteindelijk bepaald op 56-47.

Waren de Urkers hier met 8 of 9 man dan was deze wedstrijd anders verlopen. Als er met 6 man gestreden moest worden brengt dat een zeker risico met zich mee, en in dit geval pakte het onnodig verkeerd uit voor Orca’s. Werklust en kwaliteit zit er zeker in, maar de periode van 12 spelers per team, gevulde tribunes, een sfeer die alles omvat… daar moet nog aan gewerkt worden.

De scores kwamen deze wedstrijd op naam van:

Klaas Hoorn   18
Bas de Heus   10
Klaas Willem Hoorn   10
Arjan Langman   5
Niels ten Napel   4

Volgende wedstrijd is eindelijk weer eens een thuiswedstrijd. Na een lange roadtrip door Nederland kan er nu weer eens een thuiswedstrijd worden gespeeld. Op zaterdag 11 november om 20:00 uur spelen de mannen tegen de Uitsmijters uit Almelo. Alles is mogelijk, iedere wedstrijd is weer een nieuwe uitdaging. Uitdaging voor het publiek is om als zesde man mede verantwoordelijk te zijn voor die twee punten.