Orca’s Heren 1 pakt overtuigend punten tegen Uitsmijters.

De al niet extreem brede selectie van Orca’s Heren 1 werd ook afgelopen zaterdag weer geplaagd door blessures en afwezigen. Centers Bertus Gnodde, Bas de Heus en Teunis Visser waren in verband met respectievelijk knieblessure en familieaangelegenheden afwezig. Gelukkig konden die plekken opgevuld worden door jeugdspeler Laurens van Loosen en veteraan Edwin van Schaik.

De afgelopen wedstrijden vertoonde Orca’s steeds meer groei maar mistte het steeds net de finishing touch. Of dat nu met slimheid te maken had of met de krappe selectie, we laten het in het midden. Feit was dat de Urkers ook nu weer met z’n zessen tegen Uitsmijters uit Almelo op het veld stonden. Gelukkig had Dinolaurens een “double-double” beloofd en waren de vooruitzichten dus rooskleurig.

De start was furieus. Orca’s liet de baksteen goed rond gaan en maakte meteen een aantal drietjes. Toch vlug even de bal wisselen voor een Urker exemplaar, en weer verder. Binnen een mum van tijd was Orca’s heer en meester in het veld en speelde het snel en goed basketbal. Verdedigend stond het prima en aanvallend ging het er hard maar fair aan toe. De gasten doken in een time out bij een tussenstand van 18-9. Uitsmijters hadden zich een klein beetje verkeken op de net zo kleine selectie met blauwe shirts aan. Een goede actie van Laurens van Loosen werden bekroond met 2 punten die hij aan zijn monsterscore zou rijgen. De stand na het eerste kwart was mooi, en in het voordeel van de Urkers: 26-17.

Het gas bleef er op bij Orca’s. De wedstrijd beslissen nog voor de rust, dát zou lekker zijn. Met die instelling speelden ze er vrolijk op los. Plezier spatte er ook af bij de Urkers en met een aantal acties uit het boekje bouwden de mannen van coach Jan Verhoeff lekker door aan de voorsprong. Misser van Uitsmijters, rebound van Orca’s, bal naar Arjan en hup harde en lange bal er overheen naar een van de Hoorns die vervolgens een fast break maakten, en soms ook niet. Uitsmijters moest iets bedenken van buiten de bucket want als ze niet door de elastische buik van Van Schaik werden teruggeschoten werden ze wel genadeloos hard afgeblokt door Niels ten Napel. Diezelfde Niels zorgde ook voor een paar sterke minuten waarin hij zes punten maakte. De voorsprong bleef groeien. Maar een kleine opleving van het oranjesquad uit Almelo vlak voor rust werd de ruststand bepaald op 46-29.

Vlug, muziekje aan om de spirit erin te houden. De heupen weer los en de conditie nog wat sparen voor de laatste twee kwarten. Waarschijnlijk was het een mix van hiervoor genoemde warming up en de donderspeech van de coach van Uitsmijters die ervoor zorgen dan Orca’s ietwat begon te wankelen. Een 8-16 run hakte aardig op de voorsprong in. Daarom doken nu de Urkers in een time out om orde op zaken te stellen. En voor een hap extra lucht, want het tempo lag nog steeds hoog. 54-45 was het inmiddels dus ze waren al binnen de tien puntenmarge geslopen. Dat is altijd een kritiek moment. Maar deze keer herpakten de Orca’s-mannetjes zich goed en deden ze er verdedigend nog een tandje en handje bij op. Soms met een huilende tegenstander tot gevolg. Beide scheidsrechters hadden er soms moeite mee om de juiste persoon een fout, of juist geen fout, te geven. Dat was, samen met de tijd, een voordeel voor Orca’s en zo kon het derde kwart afgesloten worden met een 61-52.

Het beloofde weer een spannend vierde kwart te worden. Het publiek ging er lekker voor zitten maar tegelijkertijd ook echt achter hun ploeg staan. En dat hielp enorm! Ze hadden de woorden goed ingeprent van een aantal weken geleden (na de laatste thuiswedstrijd op 7 oktober): “De eerstvolgende thuiswedstrijd is pas weer op 11 november. Tegen die tijd hopen de Urkers een beter ritme opgebouwd te hebben om ook echt iets te kunnen laten zien.” Nou, dat is dus wel gelukt. Het team draait goed inmiddels en liet zich de kaas niet van de tosti eten. Uitsmijters wilde er nog een slotoffensief uit persen maar kwam daar drie kwarten te laat mee. Om duistere redenen werd er iemand van Orca’s met vijf fouten van het veld gestuurd maar kon het statistiekenwonder Van Loosen de laatste minuten nog prima volhouden en samen met de rest van het gemotiveerde Urker team de winst binnen slepen. Orca’s gaf nog een keer een extra stoot gas om ook nog wat aan het doelsaldo te werken en versloeg Uitsmijters met 79-61.

Al met al een prachtige pot basketbal voor iedereen die Orca’s een warm hart toedraagt. Of het nu kwam dat omroep Flevoland wat stond te filmen, of dat het aan het enthousiasme van JU14 kwam die massaal op de tribune zat, of misschien dat de mannen stichting Vrienden Van Van Schaik zich goed lieten horen, we weten het niet zeker. Maar dit zestal van Orca’s Heren 1 sleepte twee verdiende punten in de wacht.

De scores kwamen op naam van:

Klaas Hoorn   25
Edwin van Schaik   17
Klaas Willem Hoorn   16
Niels ten Napel   9
Arjan Langman   7
Laurens van Loosen   5   (2 rebounds, 2 assists en 2 steals)

Deze zegereeks geven de Urkers natuurlijk graag een gevolg. Maar die krijgen ze niet cadeau. Zaterdag 18 november, om 18:00 uur spelen ze (weer) een uitwedstrijd tegen BV Batouwe, uit en in Bemmel. Een nieuwe ploeg in deze competitie, maar er zal weer net zo hard gestreden moeten worden als afgelopen zaterdag om de punten te pakken.