Opnieuw winst voor Orca’s Heren 1

Voor de verandering speelden de manschappen van Orca’s Heren 1 weer eens een uitwedstrijd. Nu stond er een reis gepland naar Bemmel. Op Bertus Gnodde na was de hele selectie compleet en vertrok de ploeg met 3 auto's naar Bemmel. De totale ploeg van 6 man en 1 coach waren er klaar voor om de strijd aan te gaan met Batouwe.

Aangekomen in de sporthal was het even zoeken naar de kleedkamer. Nu hebben ze heel wat hokjes en ruimtes voorbij zien komen, maar deze, met sauna, en netjes aangeklede ruimte steekt er toch wel bovenuit. Complimenten aan de kleedkamerbouwers. Waarschijnlijk was het budget daarna wat gesloken, want de zaal zelf was niet optimaal. Wel goed dat een van de hoofdsponsors goed van zich deed voelen, want wat werkte de airco goed. Bij een temperatuur van min 4 kon er ‘warmgedraaid’ worden.

De zes ijspegels van Orca’s waren er klaar voor. De 11 extra stoeltjes werden weer in de berging gezet. Een stoel voor de coach en een wissel waren voldoende. Genoeg gezeur, over naar de wedstrijd. Het eerste kwart was meteen voor Orca’s. Het tempo lag meteen weer hoog en de basket werd snel en vaak opgezocht, niet altijd even zorgvuldig. De Urkers pakten meteen een 4-13 voorsprong en high-fiveden zichzelf terug naar de bank voor een time out. Allemaal op 1 stoeltje. Maar eenmaal terug op het veld zette Batouwe flink aan en maakte een 10-0 run. Orca’s keek opeens tegen een 14-13 achterstand aan en dat kwam de sfeer niet ten goede. Orca’s presteerde even niks meer en zo werd het kwart ook afgesloten.

Het tweede kwart was gelukkig iets beter. De kleine, maar o zo conditioneel sterke selectie van Orca’s Heren 1 liep goede aanvalslijnen en hield het verdedigend ook goed dicht. Toch was Batouwe sterker en creëerde het betere opties. Dit kwart werd gelukkig winnend afgesloten dankzij de tandem Klaas-Willem Hoorn en Teunis Visser. Deze boys wisten elkaar zo goed te vinden dat ze op elke aanval van Batouwe een antwoord hadden, inclusief een ‘bal-saving-behind-the-back-half-court-assist’ van Teunis. Batouwe zette nogmaals aan maar moesten inside nog wel afrekenen met Bas de Heus en Niels ten Napel. Meerdere malen moesten ze verdrietig de bucket verlaten. Een rommelig einde van het tweede kwart volgde nog, maar wel met een driepunter van Arjan Langman (straks meer) en een kleine voorsprong: 25-29.

In de rust gaf coach Verhoeff aan dat er toch echt wat gebeuren moest en dat er niet van deze tegenstander verloren mocht en kon worden. Hij stelde zelf voor om zijn schoenen op te eten als dat wel het geval zou zijn. Vlug wisselden de spelers wat blikken uit. Expres verliezen? Maar nee, dat kan natuurlijk niet. Veterarjan Langman stond weer eens op en zag dat Batouwe een zoneverdediging neerzette. Daar wist hij wel raad mee. De bal twee keer rond en terug naar Langman, bam weer een driepunter. Met gebalde vuistjes liep hij weer terug. Keer op keer. Voeren die gast, want hij kon niet missen. Hij was niet te stoppen vanachter de lijn. Niels ten Napel was juist niet stoppen binnen die lijn. Drive na drive maakte hij en vaak was het score met bonus. Orca’s bouwde een enorme voorsprong op en maakte dit kwart 26 punten. Batouwe iets minder waardoor er na drie kwarten een tussenstand was van 41-55.

Batouwe begon te laat met een slotoffensief, en pas halverwege het vierde kwart ging het full court druk geven. Met de wat oudere spelers op de bank en de jeugd erin dachten de Bemmelaars nog wat te kunnen forceren. Dat lukte maar mondjesmaat. Ze hielden Orca’s misschien wel van scoren, maar de Urkers speelden juist bewust de 24 seconden-klok uit. En gebruikten het tijdsvoordeel optimaal. Wat domme (en onterechte) fouten zorgden voor een kort vrije-worpenfestijn en de aftocht van Bas de Heus, maar uiteindelijk kon dat niets meer af doen van de terechte winstpartij van Orca’s. Opnieuw deden ze twee punten in de tas en met een goed gevoel reisden ze weer af naar het noorden: 59-71.

De scores waren afkomstig van:

Arjan Langman   25
Klaas-Willem Hoorn   14
Niels ten Napel   11
Klaas Hoorn   10
Bas de Heus   9
Teunis Visser   2

Volgende week weer eens een weekendje rust om vervolgens op 2 december een thuiswedstrijd te spelen tegen Crackerjackers uit Amersfoort. Een nieuwe ploeg in de competitie. Om 20:00 uur staat deze gepland in sporthal De Vlechttuinen. Daar zal Orca’s deze winststreak proberen verder uit te bouwen.