Orca’s Heren 1 onnodig hard onderuit.

Afgelopen zaterdag mochten de mannen van Heren 1 weer de kunsten vertonen in een wedstrijd tegen Crackerjacks MSE 1 uit Amersfoort. Orca’s zit in een goede fase na een tweetal winstpartijen en een aantal goede trainingsweken en waren dan ook van plan ook punten te pakken tegen deze nieuwe ploeg in de competitie met enkele oud-Orca’s spelers in de gelederen.

Het eerste verlies kwam eerder deze week. Center Bertus Gnodde moest vanwege zijn knieblessure afhaken en heeft zich af moeten melden. De blessure lijkt zo erg dat een bezoekje aan de sporthal er ook niet meer in zit. Omdat Laurens van Loosen niet beschikbaar was kon alleen Edwin van Schaik meedoen als extra versterking, en dus met 7 man werd deze wedstrijd gespeeld.

Nou ja, gespeeld… geknaakt. Het begon voor de verandering weer eens met het probleem van de tafelaars. Gelukkig werden er een paar bereid gevonden die wilden helpen. Maar toen ook nog het scorebord weigerde en vervolgens ook de 24-secondenklok hadden we alles wel gehad. Helaas. In het veld was ook de beleving al naar huis. Orca’s startte slecht en keek meteen tegen een ferme achterstand aan. De gasten leken veel meer gemotiveerd en schoten ook nog eens alles raak. De ploeg uit Amersfoort was veel feller en liet Orca’s alle hoeken van het veld zien. Na 10 trieste eerste minuten stond het al 9-23.

Het tweede kwart was dan al iets beter maar nog steeds niet van goed niveau. Orca’s dook in een time out waarin in niet mis te verstane woorden duidelijk werd gemaakt hoe de vlag erbij hing. Orca’s moest echt uit een ander vaatje tappen wilde het nog iets kunnen forceren. De veteranen van de club pikten dit goed op. Samen zijn ze dik in de 80 maar Van Schaik en Langman maakten wel de drives en schoten en gaven de Urkers een kleine boost. Ze waren samen goed voor 14 van de 20 punten dit kwart. Maar ook de gasten bleven raak gooien en daardoor kon Orca’s niet echt dichtbij komen. Ruststand: 29-46.

Die 17 punten konden en moesten in de tweede helft worden weggewerkt. Maar ook na het kleedkamerbezoek was er weinig beleving te ontdekken bij de ploeg. Wel zochten de Urkers vaak en goed de ring op en dat leverde wel veel vrije worpen op. Maar ook daarin waren ze niet bijster succesvol. Over de hele wedstrijd gooiden ze 12 van de 27 er in. En laten die 15 punten nu best belangrijk zijn om het gat te kunnen dichten. Maar dat gebeurde niet. En hoe de Urkers het ook probeerden, de Crackerjacks probeerden het harder. En zo kwamen de Urkers niet echt meer dichterbij.

Ook het laatste kwart was meer voor de formaliteit. Bij alle acties, soms goed soms slecht, die Orca’s maakte zetten de gasten uit Amersfoort en weer eenzelfde actie tegenover. Zelfs toen er om onduidelijke reden lichte paniek was bij Crackerjacks en Orca’s door kon pakken en in kon lopen qua scores hield Orca’s ook in. Er was iets meer ruimte voor de fast break en er werden zelfs wat goede aanvallen uitgespeeld maar Crackerjacks hield de voorsprong vast en de punten gingen mee naar Amersfoort. Orca’s deed zichzelf ernstig te kort en verloor voornamelijk van zichzelf met 55-82.

Klaas Hoorn   13
Edwin van Schaik   10
Arjan Langman   10
Klaas Willem Hoorn   9
Niels ten Napel   7
Teunis Visser   4
Bas de Heus   2

De Urkers hebben weer wat om aan te werken deze week, maar volgende week zaterdag moeten ze wel gelijk weer flink aan de bak. BV Groningen is dan de gastheer en tegenstander. Een vroege wedstrijd, want om 16:45 uur gaat de bal al de lucht in. Wat er in Groningen wordt gegeten is een raadsel maar de top 4 van de competitie zijn alle vier de ploegen uit die stad. Ook daar weer vol aan de bak om nieuwe punten te scoren.