Orca’s Heren 1 sluit pas in tweede kwart aan bij BV Groningen.

De laatste uitwedstrijd van het kalenderjaar stond op het programma voor Orca’s Heren 1. Een vroege wedstrijd, al om 16:45 uur werd er gespeeld in de Oude Alo. Nadat iedereen was wakker geschud en in de auto’s gepropt ging de volledige zeskoppige selectie richting het hoge noorden. BV Groningen MSE 2 was de tegenstander, de nummer twee van de competitie. Het zou dus een flinke kluif worden.

En dat werd het. Ook in deze sporthal was de nieuwe regel ‘glijden’ actief. De gladde vloer zorgde voor extra goede slides. Ook was iedereen hot, wat de kachel deed het bijzonder goed. Misschien was het een tactiek van Groningen want niemand was alert bij de Urkers vanaf de sprongbal. Groningen was veel actiever en speelden slimme aanvallen. Orca’s deed ook wel iets maar was zeer ongelukkig in het afronden. Alleen Bas de Heus en Klaas Hoorn kregen de bal een keer door de ring. Alle andere pogingen gingen (soms heel slecht) mis of belanden ergens in de tribune. Groningen scoorde naar hartenlust 23 punten en Orca’s had er dus maar 4…

Dat was zowel een herhaling als vorig seizoen in deze sporthal als een klap in ieders gezicht. Maar die klap hadden ze eigenlijk voor de wedstrijd al moeten hebben. Nu stonden ze 20 punten achter. En dat is toch best een behoorlijk verschil. Maar, vol goede moed stroopten de Urkers de mouwen op (al droegen ze gewoon mouwloze hemdjes). De ballen die eerst faliekant misgingen werden nu wel benut. Klaas Hoorn scoorde twee snelle driepunters en op de fast break scoorden de Urkers ook aardig wat punten. Verdedigend zat het wat beter dicht en beukte Bas de Heus iedereen reglementair de bucket uit. Orca’s leek het wat op te pakken ondanks het forse verschil. Het kwart werd dan wel verloren met 21-18 maar de Urkers hadden zich wel in de wedstrijd gevochten. Ruststand: 44-22.

Coach Jan Verhoeff tekende een aantal dingen uit op z’n whiteboard om wat simpele opties te verduidelijken. Nog wat oppeppende citaten werden her en der uitgedeeld en de Urkers gingen weer aan de slag. En hoe! Het derde kwart begon furieus. Een 2-10 run dwong de thuisploeg in een time out en gaf wat vertrouwen aan Orca’s. De Urkers leken te beseffen dat ze sterker waren in deze fase en maakten daar goed gebruik van. Hard werken in de verdediging leverde vaker balbezit op en met slim maar zeer snel gespeelde aanvallen werden de flyers slim en vaak gebruikt. Met succes, want Orca’s beet zich steeds vaster in een comeback. Met Niels ten Napel als altijd aanspeelbaar punt en verdeler werden ook de aanvallen goed uitgespeeld en leidde dat tot of een fast break of een drietje van Arjan Langman. Net toen Orca’s een slag leek te gaan slaan werd Klaas Willem Hoorn met zijn vijfde fout het veld uitgestuurd. Verwarring en onbegrip, want er werd niks aangegeven door de tafel. Dat was een tegenvaller want nu waren er nog maar vijf over. Het derde kwart werd wel winnend afgesloten met 14-23 maar de tussenstand was nog wel in het voordeel van Groningen: 58-45.

Die 13 punten waren zeker te overbruggen dus hup, alle spelers weer het veld in en knallen. Dat werd net iets te letterlijk genomen want plotsklaps was daar ook de vijfde fout voor Teunis Visser. Ook hij moest het veld verlaten. Daardoor bleven er nog vier blauwe mannetjes over. Dat was de nekslag. In een 2-2 zone staan is leuk op een training of op de pleintjes maar in een wedstrijd bij een achterstand is het zeer jammerlijk. Er ontstaan daardoor grote gaten die niet te belopen zijn en waardoor de schutters veel vrijheid hebben. Inside durfden ze het niet meer aan omdat die wel goed dichtzat. Maar van buitenaf wisten de rode boys uit Groningen het net ook nog wel te vinden. Orca’s liep evengoed nog een aantal fast breaks en zelfs wat goede aanvallen met score, maar kon het met vier spelers niet bolwerken. Groningen speelde het slim uit en bouwde de voorsprong weer wat op. Al met al lieten de Urkers het zelf liggen in het eerste kwart en betaalden ze de prijs in het vierde kwart. De punten bleven in Groningen: 81-58.

De scores kwamen op naam van:

Klaas Hoorn   34
Niels ten Napel   9
Bas de Heus   6
Arjan Langman   5
Klaas Willem Hoorn   4

Volgende week spelen de Urkers de laatste thuiswedstrijd van dit kalenderjaar. Om 20:00 uur in sporthal De Vlechttuinen. Dan is Celeritas-Donar MSE 1 de gastheer. Deze ploeg staat ongenadig stevig bovenaan met alleen maar winstpartijen. Dat betekent uiteraard niet dat Orca’s zich al gewonnen geeft. Het heeft wel een gekkere dingen gedaan. Aan inzet en conditie ligt het niet, eerder personele gebreken. Maar daar wordt aan gewerkt. Zaterdag 16 december is altijd een mooie dag om een koploper te verslaan.