Koploper bibberend terug naar Groningen.

Afgelopen zaterdag stond er een wedstrijd tegen de koploper op het programma voor Orca’s Heren 1. Celeritas Donar MSE 1 uit Groningen stond ongeslagen bovenaan met een flink doelsaldo, dus het beloofde een spannende wedstrijd te worden. Bas de Heus was afwezig in verband met een berginspectie maar zijn plek kon worden opgevuld door Edwin van Schaik en Laurens van Loosen.

Er werd vooraf gehamerd op de focus. Geen gezeur of gepiep want we zijn maar met zeven en we willen een goede pot neerzetten. En die focus was er! Meteen vanaf de sprongbal waren de Urkers heel scherp, en dan vooral Arjan Langman. Samen met Teunis Visser zorgden ze met drie drietjes voor een 9-0 voorsprong. Zo, de toon was gezet. Toen Celeritas van de schrik bekomen was kwamen ze langzaam terug. Met een paar goede schoten en drives kwamen ze weer langszij en ging het spel gelijk op. Met nog een superdrive van Langman kon het eerste kwart met 19-18 worden afgesloten.

Het tweede kwart was ook weer van een hoog tempo. Het spel vloeide op en neer en er werd stevig en attractief basketbal gespeeld. Het scoren ging alleen wat moeizaam voor de Urkers. Terwijl Celeritas goed bleef combineren kregen de Urkers de bal maar met moeite door de ring. Alleen Arjan Langman en Klaas Hoorn scoorden dit kwart. Maar ja, Arjan maakte er wel 11 en daardoor hield hij zijn ploeg in de race. Verdedigend zat het wel goed dicht maar de koploper kon ook goed schieten, ze namen een kleine voorsprong mee de rust in: 34-41.

‘Het is maar 7 puntjes jongens’, zei coach Jan Verhoeff. Hij tekende nog een aantal belangrijke dingen uit en hup, de tweede helft kon beginnen. Maar meteen ging het mis. De uitgetekende acties werden volledig genegeerd of belabberd uitgevoerd. Toen het richting de 15 punten liep doken de Urkers weer in een time out. Even weer alert worden en verder weer. Orca’s viel ook vaker de basket aan en belande met enige regelmaat op de vrije worp lijn. Maar daar vandaan waren ze verre van succesvol. Slechts 6 van de 17 werden benut. Dat waren 11 dure misgelopen punten. Toch deden de Urkers er verdedigend wel een schepje bovenop en hielden ze de schade beperkt.

In het vierde kwart rechtten de Urkers nog een keer de rug. Ondanks dat de beentjes al aardig moe begonnen te raken bleven ze knokken voor ieder punt. Klaas Willem Hoorn was op de fast break belangrijk en inside deden Laurens van Loosen en Teunis Visser het nodige sloop- en beul werk. Puntje voor puntje kwam Orca’s weer terug. Celeritas werd slordig in de passing en afronding en Orca’s bleef aandringen. Het verschil werd weggepoetst tot een verschil van een punt. Orca’s rook een stunt en zette nog alles op alles maar moest een fout maken om in balbezit te komen. Dat lukte, twee vrije worpen tegen (raak) en er was een verschil van drie punten. Time out Urk. Bal innemen ter hoogte van de vrije worp lijn en de Urkers speelden het spel wat coach Verhoeff had uitgetekend. Dat lukte allemaal, en de bal kwam in de handen van de persoon die het ook moest hebben: Arjan Langman. Hij schoot… maar helaas, de bal ketste af op de ring en de tijd was om. Orca’s was zo dichtbij maar moest helaas met lege handen achterblijven: 64-67.

Het was voor Celeritas Donar by far de meest close wedstrijd. Niet eerder was het zo spannend voor ze in deze competitie. Jammer en raar dat Orca’s dan zo laag geklasseerd staat. Het heeft maar weer eens bewezen hoe goed het mee kan komen, maar het mist alleen nog de finesse om een wedstrijd op tijd naar zich toe te trekken. Toch mag het tevreden terugkijken op deze wedstrijd en kunnen er de tweede seizoenshelft nog mooie dingen gebeuren voor Orca’s H1.

De scores van deze avond kwamen deze avond op naam van:

Arjan Langman   27 (7 driepunters)
Klaas Willem Hoorn   11
Klaas Hoorn   10
Laurens van Loosen   7
Niels ten Napel   6
Teunis Visser   3

Dit was ook de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar. In 2018 gaan we weer verder. Op 13 januari spelen de mannen de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar. Tegen DBV Arriba, die uit onnodig werd verloren. Gezien de ongunstige weekindeling heeft Orca’s maar 1 training vrijaf. Dat betekent wel dat ze allemaal weer met een blokjesbuik het nieuwe seizoen beginnen. We hopen jullie allemaal weer te zien in sporthal de Vlechttuinen op zaterdag 13 januari om 17:45 uur (!).

Vanaf deze plek wensen we iedereen vast fijne feestdagen en een voorspoedig, gezond en sportief nieuwjaar.