Tienprestatie levert Orca’s punten op.

De eerste wedstrijd van het nieuwe jaar voor Orca’s Heren 1 stond op de agenda afgelopen zaterdag. D.B.V. Arriba uit Enschede was de tegenstander. Ongeslagen nog in dit jaar en vol frisse moed gaan de mannen van coach Verhoeff van start. Goede voornemens? Zoveel, maar eerst maar verder bouwen aan een goede en enthousiaste ploeg. En daarin zijn de Urkers al meteen geslaagd.

Want aan het begin van het seizoen waren er nog twaalf spelers in de groep, maar die slonk om verschillende redenen naar een dieptepunt van 6 spelers. In de tussentijd is er hulp gekomen in de persoon van Edwin van Schaik en Laurens van Loosen. Na assertief aanpakken hebben ook oudgediende Rick van Eerde en rookie Luka de Jong toezeggingen gedaan en waren en zowaar 10 spelers in het blauw te bewonderen op het veld. De afgelopen weken is er intensief getraind en die vruchten zouden vanavond toch wel eens geplukt gaan worden.

Bas de Heus won weer eens de sprongbal en de dreiging was er meteen. Na drie pogingen waren daar dan toch eerste punten van 2018. De vrije worpen van Klaas Hoorn betekenden ook meteen de 2-0 voorsprong. In Enschede moesten de Urkers het al met 6 man opknappen en dat was een pittige opgave. Maar nu stond er vanaf het begin al een ploeg die graag wilde winnen en het jaar goed beginnen. Arriba echter was ook voor de punten gekomen en deed niet onder voor de Urkers. Totdat… het debuut van comebackkid Rick van Eerde. Alsof hij nooit 6 jaar was weggeweest voor een militaire missie in IJsland. Nee hoor, twee snelle drives en een driepunter en Orca’s leunde opeens op een royale voorsprong. Genieten! Met nog een laatste driepunter zocht Arriba nog enige aansluiting en was de stand na het eerste kwart 20-17 in het voordeel van Orca’s.

Het tweede kwart ging op hetzelfde niveau verder. Maar wel meteen met een vervelende gebeurtenis. Niels ten Napel liep achteruit en stapte erg onfortuinlijk op de voet van een scheidsrechter. Een pijnlijk moment wat Niels een enkelblessure opleverde. Dat was niet de gehoopte start van dit jaar voor hem, en het hele team. Ondertussen maakte Luka de Jong ook zijn debuut in de Urker hoofdmacht. Op de dag dat hij een eigen auto had gekocht debuteren, wat wil je nog meer? Scoren? Oké, geregeld. Want hij liet zien wat hij op trainen ook deed, niet bang voor de bal of tegenstander en hup daar ging ie, een mooie eerste score liet hij noteren. We zijn er van overtuigd dat er nog heel veel zullen volgen van deze kerel. Dit was overigens het kwart waarin Rick ‘KBC’ met vier punten topscoorder werd en bijna alle andere spelers maakten precies 1 score. Arriba deed wat het moest doen: net iets minder scoren en zo werd de ruststand bepaald op 36-32.

Na de rust ging het negental Urkers op een goede manier verder. Coach Verhoeff had duidelijk gemaakt wat hij beter wilde zien en daar werd goed op ingespeeld. Met de zoneverdediging van Arriba bleken ze geen moeite te hebben. Bal een paar keer heen en weer, bal inside en bal weer naar buiten voor een schot. Bam, Edwin van Schaik, Arjan Langman en Klaas Hoorn maakten een driepunter en na een time out van Arriba was het opeens weer man-to-man. Orca’s maakte een goede indruk en speelde als een team. Goed om te weten, het is ook een team. Want ondanks dat Arriba ook goed in de wedstrijd zat en goede (soms simpele) scores wist te maken kon Orca’s goed met de voorsprong omgaan. Toch nog even lichte paniek omdat de gasten in de laatste minuut nog twee driepunters wisten te maken en het opeens weer 51-47 stond na drie kwarten.

Toch weer spannend dus. Maar, met genoeg wissels deze keer kon Orca’s het tempo hoog houden en de voorsprong verdedigen. Op de fast break werd goed gebruikt gemaakt van de snelle mannen en verdedigend lieten ze ook zien stappen te hebben gemaakt. Reboundend werk van centers Ed, Laus en Teunis leverde veel balbezit op op kritieke momenten. Dat balbezit werd vervolgens aanvallend goed benut. Met wat time-out gegoochel kon Orca’s de winst veilig stellen. De wedstrijd werd in het slot gegooid met een aantal vrije worpen en een briljante move van de niet moe te krijgen Klaas Willem Hoorn. Orca’s hield het hoofd koel (edoch bezweet) in de laatste minuut en pakte de eerste punten van dit kalenderjaar. Ondanks het uitvallen van Niels ten Napel heeft dit tiental toch echt samen de overwinning binnengesleept: 75-67

De scores kwamen op naam van:

Klaas Hoorn   23
Klaas Willem Hoorn   13
Rick van Eerde   13
Edwin van Schaik   11
Arjan Langman   5
Laurens van Loosen   4
Bas de Heus   4
Luka de Jong   2

Van overwinningen moet je extra lang genieten. Daarom staat er voor Orca’s Heren 1 dan ook niks op de planning voor volgende week. Pas op 27 januari komen ze weer in actie. Dan spelen ze (weer) een thuiswedstrijd tegen Twente Buzzards MSE 1 uit Hengelo. Met deze ploeg is toch wel zo’n onnodige optelsom aan verliespartijen opgebouwd dat een winstpartij nu geen optie maar een plicht is. Kom ook weer kijken of het ongeslagen team van Orca’s Heren 1 hun optocht naar de bovenste plekken kan doorzetten. Deze kraker staat gepland op 27 januari om 20:00 uur in sporthal de Vlechttuinen.