Orca's Heren 1 verspeelt weer royale voorsprong.

Het rommelige seizoen van Heren 1 kreeg afgelopen zaterdag weer een gevolg met een wedstrijd tegen Flying Red MSE 1 uit Roden. Deze gedreven en snelle ploeg uit het hoge Noorden heeft het Orca’s al vaker lastig gemaakt en er is menig spannend duel uitgevochten. Klaas Willem Hoorn en Luka de Jong waren afwezig vanwege werk en Niels ten Napel was nog steeds geblesseerd, helaas. Maar birthday-boy Rick van Eerde had zijn tenue weer aangetrokken, net als het duo Edwin van Schaik en Laurens van Loosen, zodat de Urkers toch nog een ploeg van 8 man kon presenteren.

Orca’s was lichtelijk in de minderheid op de 1,2 en 3 positie terwijl 4 en 5 ruim vertegenwoordigd waren. Aan de kant van Roden was het juist andersom. Die beschikten over 1 soort van center, die ook nog eens van top tot teen in de pleisters en drukverband heen en weer hobbelde. Die telde dus eigenlijk niet. Dat zou dus een voordeel voor de Urkers in de bucket moeten betekenen.

De start was goed. Beide ploegen waren fel en snel, en de score liep gelijk op. Van Flying Red is bekend dat ze een aantal goede schutters hebben, en dat bewezen ze dan ook maar gelijk. Toch was de verdediging van Orca’s redelijk in orde en hielden ze de gasten goed op afstand. In de eerste tien speelminuten kon geen van beide ploegen echt een stempel op de wedstrijd drukken, en dat resulteerde in een 16-16 tussenstand.

Maar dan het tweede kwart. Dat was voor Orca’s. Coach Jan Verhoeff had een aantal opties uitgetekend en die lijnen werden, soms met wat variatie, prima gelopen. Met inside stevig werk van de centers werd er ruimte gecreëerd voor de schutters. Maar ook na prima verdedigend werk konden Rick ‘BDB’ van Eerde en Klaas Hoorn dat prima belonen op de fast break. Samen met de twee drietjes van Arjan maakten ze 21 van de 25 punten dat kwart. Flying Red bleef achter en moest toezien hoe de Urkers met de leiding de rust ingingen: 41-28.

Zo. Dat staat. De spirit zat er ook goed in en een voorsprong van 13 punten, wie doet je wat? Nou… ze deden zichzelf wat. Het spook van het derde kwart, wat al vaker een struikelblok is gebleken voor Orca’s, dook weer op. Na een kleine eerste opleving en een maximale voorsprong van 16 punten ging er van alles mis. Het was niet eens zozeer dat de gasten beter gingen spelen, nee, bij Orca’s lukte er weinig en werd er onnodig op elkaar gemopperd als er iets mis ging. Waarom weten ze nu nog niet maar Orca’s hielp zichzelf uit de wedstrijd en kreeg het deksel op de neus toen Flying Red alles raak begon te gooien. De voorsprong verdween als sneeuw voor de zon en langzaam maar zeker kwamen de rode gasten dichter bij de Urkers. Met een driepunter in de slotseconde van het derde kwart pakten ze zelfs de voorsprong: 50-51.

Met dit soort (wekelijkse) verrassingen kunnen de Urkers toch niet echt goed omgaan. Want met nog 10 minuten te gaan is er nog van alles mogelijk, maar de machine stokte. Haperend hield het de schade beperkt maar konden ze het aanvallend niet afmaken. Het overwicht van centers kon inside niet worden omgezet in scores, de sterke lange spelers van Orca’s werden niet gevonden, en niet gezocht en aan de andere kant had Roden geen centers nodig, de afstandsschoten vielen bijna allemaal. Hoe hard de Urkers het ook nog probeerden in de verdediging, het mocht niet meer baten. Ze hadden zichzelf de wedstrijd uitgespeeld. Een zuur verlies op een moment dat het totaal niet nodig was. Orca’s was beter, maar minder overtuigend genoeg om de wil om te winnen om te zetten in twee punten. Het bleef met lege handen achter: 61-67.

De scores kwamen op naam van:

Klaas Hoorn   17
Arjan Langman   16
Rick van Eerde   14
Edwin van Schaik   6
Laurens van Loosen   4
Bas de Heus   4

Wat is er nodig na zo’n wedstrijd? Rust. Inderdaad, weer even wat weken trainen om de puntjes op de i, a, en e te zetten. Dat ene stukje, dat laatste zetje, om de voorsprong ook daadwerkelijk om te zetten in winst daar moet aan gewerkt worden. Zowel fysiek als mentaal. Daar hebben de mannen nu twee weken de tijd voor want de eerstvolgende wedstrijd is pas op 10 maart. Als de Groene Uilen dan op bezoek komen zal Orca’s er klaar voor zijn om het laatste deel van deze competitie vol vuur in te gaan.
Deze wedstrijd begint om 20:00 uur, in sporthal De Vlechttuinen.