Heren 1 wil tweede helft afschaffen.

Als het aan de selectie van Heren 1 ligt zijn twee kwarten voldoende. Maar helaas is dat nog niet aan de orde. Afgelopen zaterdag moest er een volledige wedstrijd worden gespeeld tegen Groene Uilen uit Groningen. Met 9 man, een geblesseerde (Niels) en een coach was Orca’s op volle kracht maar kon dat niet worden omgezet in een gunstig resultaat.

Het eerste kwart ging wel heel goed. Mag gezegd worden. De aanval werd goed uitgevoerd, en goed afgemaakt. Met name Rick van Eerde was met 8 punten nadrukkelijk aanwezig. Ook Arjan Langman werd goed gevonden en was een nuttig eindstation in een aantal (volledig uitgespeelde) aanvallen. Prima basketbal en goed verdedigingswerk droegen bij aan een mooi eerste kwart: 17-10.

Daarna ging het al wat minder. De gasten kwamen iets beter in de wedstrijd maar moesten nog steeds buigen voor de Urker voorsprong. Toch kwamen ze veelvuldig in de bucket en konden ze ook nog aardig schieten. Maar er was weinig aan de hand. De Urkers maakten een goede indruk en speelden de getrainde opties. Ietwat paniekerig werd het wel toen Groene Uilen wat extra gas gaf en de ruststand bepaalden op 26-23.

Het derde kwart is toch echt iets wat dit seizoen bij Orca’s volledig mislukt. Keer op keer. Hoe groot de marge ook is, er wordt weinig geloof uitgestraald. Met twee snelle aanvallen van Groene Uilen en een paar missers van Orca’s was het spelbeeld en de voorsprong gedraaid. Orca’s liep achter de feiten aan en zag het gelijk niet meer zitten. Onnodig balverlies, belabberde verdediging en janksnuuten bij iedere fout-call. Groene Uilen maakte hier handig gebruik van en vergrootten de voorsprong. Mede vanaf de vrije worp lijn. Toch was er niet zo veel aan de hand, behalve dat Orca’s een paar puntjes achter stond.

Het vierde kwart is dan natuurlijk nuttig om in alle rust de aanvallen op te zetten en het verdedigend helemaal op slot te gooien. Maar Orca’s bleek niet om te kunnen gaan met een tactiekwissel van de tegenstander en klooide maar wat aan. Daar kwam nog bij dat werkelijk geen enkele bal viel, alle schietpogingen kwamen op de ring, op, naast, tegen of door het bord, alles mis. Zelfs de vrije worpen mislukten allemaal. Als de Urkers daarna ook nog met foutenlast komen te zitten is het snel gedaan. Bas de Heus, Rick van Eerde, Klaas Hoorn, allemaal met 5 fouten er uit. Zelfs dan zou er nog van alles mogelijk zijn. Basketballers genoeg, alleen het geloof in een overwinning zat er niet in. Waren de Groene Uilen dan zo goed? Nee. Was Orca’s dan zo slecht? Ook nee. Een combinatie van alles missen en het als collectief niet op kunnen brengen om dat ene tandje op te schakelen zorgden voor dit frustrerende verlies. Een ‘vrouwenbasketbaluitslag’: 44-52.

De scores waren van:

Klaas Willem Hoorn   12
Rick van Eerde   10
Arjan Langman   8
Klaas Hoorn   6
Edwin van Schaik   5
Laurens van Loosen   2
Teunis Visser   1

Het seizoen dreigt zo in een mineur te eindigen. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Er zijn oorzaken genoeg te bedenken waarom het niet zo soepel loopt. Maar dat heeft toch geen zin. Orca’s zal bij zichzelf te rade moeten gaan, de knop omzetten en laten zien wat het echt kan. En de eerstvolgende mogelijkheid daarvoor is aankomende zaterdag, in Almelo. Als het tegen Uitsmijters zal spelen. Dat is de ploeg waar Orca’s thuis in een vermakelijk duel de eerste punten pakte. Zal het ze nu lukken om weer twee punten mee naar huis te nemen?