Laurens van Loosen sloopt Crackerjacks, toch verlies.

Het eerste van Orca’s, de inmiddels uitgedunde selectie van 5 en aangevuld met twee mannen in de vorm van Edwin van Schaik en Laurens van Loosen, traden afgelopen zaterdag aan tegen Crackerjacks MSE 1 uit Amersfoort. Thuis was er beschamend verloren van deze ploeg en de eindstand doet vermoeden dat het nu weer het geval was. Maar dat beeld klopt niet.

In een iets te warme sporthal maar wel met prima baskets en ringen konden beide ploegen beginnen. Het tempo lag voor de verandering weer eens moordend hoog. Maar wie nog hoger zat was Laurens van Loosen. Eieren had hij gegeten, zo verklaarde hij later in de kleedkamer. Al was dat ook zonder het uit te spreken wel te merken. Laus had de smaak te pakken en was overal te vinden op het veld. Het eerste kwart werd dan ook gedomineerd door het gelegenheidsmonster. De thuisploeg kon goed aanklampen en maakte 23 punten maar Orca’s maakte er 26.

Het tweede kwart was ongeveer hetzelfde speldbeeld alleen iets trager. De kop was er af en het stof dwarrelde wat neer. Alle spelers werden in het spel betrokken en de aanvallen van Orca’s kwamen goed uit de verf. Op de break werden een paar snelle scores gemaakt maar helaas deden de rode mannetjes uit Amersfoort hetzelfde en net iets effectiever. Het resulteerde in een ruststand van 44-44.

De tweede helft was even spannend. Zoals altijd begon die met het derde kwart. Dat is niet het Urker lievelingskwart en deden ze net alsof het 0-0 stond en de wedstrijd net begonnen was. Dat leek te werken. Ondanks de kleine selectie liepen de Urkers met stoom uit de oren naar voren om te scoren. Meest gevonden eindstation: Laurens. Hij was nog steeds ‘hot’ en draaide en draaide, en draaide nog een paar keer en ronde dan keurig af en bekrachtigde het met een ferme brul. Orca’s was scherp en won zelfs het derde kwart en nam een kleine voorsprong: 57-59.

Maar toen… Toen knapte er iets. Het besef dat het horrorkwart succesvol was afgesloten kwam binnen bij de mannen waardoor ze even de krachten lieten vieren. Een aantal makkelijke lay ups werden gemist, verdedigend werd er niet thuis gegeven en de thuisploeg gooide alles raak wat ze probeerden. In een time out probeerde coach Jan Verhoeff het tij nog te keren maar het leek niet te werken. Orca’s bleef missen, open lay ups, vrije schoten en de thuisploeg schakelde nog een tandje bij. De boog knapte en Orca’s zag de voorsprong in de laatste paar minuten oplopen naar een geflatteerde eindstand van 86-67.

Jammer en soort van onterecht. Orca’s speelde prima basketbal, met uitblinker Van Loosen, maar het kon niet worden omgezet in een positief resultaat. Met gemixte gevoelens scheurden ze weer terug naar de bult om nog wat aan de muzikale gaven te schaven of het Dames 1 team van Orca’s nog het laatste kwart te zien schitteren om toch nog met een kleine glimlach de avond af te kunnen sluiten.

De scores (al ging er met de ‘voetbaltablet’ waarschijnlijk het een en ander mis) kwamen deze avond op naam van:

Laurens van Loosen  23
Arjan Langman   17
Edwin van Schaik   11
Klaas Willem Hoorn   9
Niels ten Napel   5
Klaas Hoorn   5

Nog twee te gaan. Twee wedstrijden die ‘nog even afgewerkt’ moeten worden. En gelukkig zijn het slechts de nummers 1 en 2 van de competitie die nog op het programma staan. Aankomende zaterdag spelen de blauwe rakkers om 20:00 uur tegen BV Groningen, die tweede staan. De laatste thuiswedstrijd van het seizoen van deze competitie voor Orca’s.