Hoe een ex-linksback van Urk 3 de beslissing brengt tegen BAS.

Hoe verging het eigenlijk de laatste maanden van 2015 de Oldstars van Orca’s? Nou, niet best. Eind november werd de wedstrijd om de eerste plaats van VUAS 1 uit Dronten verloren. Thuis nog wel, met 54 – 66 en dat was niet nodig geweest, ondanks dat VUAS een goed team heeft. We waren echter uit vorm, wat bleek uit de oorwassing die we in december in Zwolle kregen van Be Quick 2 : 86 – 59. Sommige spelers konden zich zo’n nederlaag niet heugen en die ballen toch al wat jaartjes. Als slap excuus konden we aanbrengen dat we telkens niet compleet waren, maar dat terzijde.
Toen kwam 2016, en we moesten er gelijk staan. Uit naar BAS 1 in Biddinghuizen, altijd lastig, en de week erop de wedstrijd die we moesten winnen : Thuis tegen Ceres 1.
Hendrik Brands was er die 9e januari tegen BAS 1 niet bij. En dat betekende veel scorend vermogen minder. U 52 is echter een team, dat niet afhankelijk is van één speler. We begonnen gelijk goed, Arie Radewalt opende met een driepunter. Maar we liepen achter de feiten aan, dat eerste kwart. BAS was beter bij de les, speelde erg fysiek en heeft in Han Gootjes een goede speler, die er dit kwart ook nog eens een paar verre Stephen Curry driepunters in knalde. Ook hadden we de scheidsrechters nu eens niet mee. Vooral Cees Hakvoort hoefde maar te kijken naar een tegenstander of hij had alweer een P te pakken. Dankzij scores van Henk Visser en Albert Brouwer bleven we nog een beetje in de buurt, al moest de passing van ons beter. Teveel balverlies. Stand na het eerste kwart 22 – 14.
Dat moest anders. De box and one verdediging werd van stal gehaald om Han Gootjes te bedwingen. Henk Visser deed dit met verve. Driepunters van Jacob en aanvallend goed werk van Jan Wakker en Cees maakten dat we niet teveel achter kwamen. Peter kampte met rugklachten, maar de paar minuten die hij speelde, benutte hij voor 100% en schoot hij met scherp. Hij wordt nog eens de ideale zesde man. Intussen liepen de gemoederen af en toe flink op. Ellebogen werden niet geschuwd en het leek wel of de visserlui uit Urk het onderspit moesten delven tegen de boeren uit Biddinghuizen. Verbaal werd flink uitgehaald door Peter en de toon was gezet. Geen mooie wedstrijd en bij rust stonden we ook nog eens met 37 – 29 achter.
We moesten uit een ander vaatje tappen en Jan de Boer gaf daarbij het goede voorbeeld. Niet helemaal fit was hij voor de rust onzichtbaar, maar na de rust stond hij er. In het derde kwart kwamen we langzaam dichterbij. Scores van Jan Wakker, en veel scores van Jan de Boer verkleinden onze achterstand naar 54 – 49 aan het eind van het derde kwart.
BAS konden we pakken, en dat deden we ook. Waren ze geïntimideerd door de waarschuwende woorden van Peter? Cees Hakvoort scoorde nog een paar belangrijke punten, voordat hij zijn 5e P aan de broek kreeg. Jan de Boer ging op zijn goede ingeslagen weg door en puntje voor puntje kwamen we dichterbij. Verdedigend deden we er nog een tandje bij. Ondertussen raakten we ook nog 2 man kwijt. Arie kreeg een zweepslag in zijn borstspier (zeldzaam) en Henk moest er na een rare valpartij ook af. Een tegenstander was hier de oorzaak van en de geslaakte kreten waren niet van de lucht. Het was een wedstrijd op het scherpst van de snede geworden. Ondertussen was de stand 59 – 58, nog steeds in het voordeel van BAS. Vrije schoten waren er echter niet meer bij voor BAS. Toen stond echter onze linksback op. Als gast met de meeste conditie van U 52 liep hij een paar voortreffelijke breaks. Auke maakte aan het eind het verschil. Erop en erover was het en bij 59 – 65 was de strijd in ons voordeel beslecht. BAS scoorde dit kwart slechts 5 punten.
Je begrijpt dat deze overwinning ons zeer zoet smaakte en later werd er in het clubhuis op de Steenbank op geklonken. Als we zo zouden spelen tegen Ceres 1, dan zouden we er klaar voor zijn.