Orca’s U 52 wint eerste wedstrijd van angstgegner BAS

U 52 heeft er voor dit seizoen een perfecte voorbereiding opzitten. Er werd zelfs een exclusief zomertrainingskamp, een toernooitje tegen Katwijkse ballers, geregeld door regelneef Daddy. Lange tijd was de naam van onze WhatsApp groep dan ook U 52 goes Kattek. En inderdaad, op 16 juli togen de boys van U 52 op naar Katwijk aan Zee. Gezellig, de meeste vrouwen mee, en vooraf aan het toernooitje werden al de nodige strandtentjes bezocht.

We gingen daar de strijd aan met een tweetal recreanten teams uit Katwijk, zeg maar de hobbies uit Kattek. Tenminste, dat was ons verteld. Nu was het een tijdje terug dat U 52 gebald had en het was warm in de hal en het veld was lang en breed, we hadden dus de nodige moeite om in ons spel te komen. En de recreanten bleken voor het merendeel ook nog oud eerste- en promotiedivisie gasten te zijn uit de wijde omgeving van Katwijk. Er zaten echt goede ballers tussen. Ze waren zeker bang gemaakt voor de kracht van U 52, alhoewel ze van Peter de Heus nog nooit gehoord hadden, wel van een zekere Langman en een Rikus ten Napel. De ballen vlogen ons dan ook om de oren, kbedoel schroeiden het netje en U 52 keek er naar. Oeps, we kwamen hier toch om een rustig een balletje te gooien? Daddy kon het allemaal op een gegeven ogenblik niet langer aanzien, kreeg het Urk 3 syndroom (= kan niet tegen verliezen) en begon wat terug te doen. Gelukkig maar, want we hebben wel een naam hoog te houden. Langzaamaan, zoals gebruikelijk bij U 52, kwamen we wat beter in ons spel. Maar toch verloren we deze eerste wedstrijd dik. Een tweede wedstrijd tegen wat forse gasten uit Katwijk ging ook verloren, maar toen gaf de stand wat minder verschil.
Na de wedstrijdjes gezellig wat gedronken met de gasten en ze kreeftjes leren eten. Wat sommigen uiteraard heel erg lekker vonden. Trouwens niemand van de gasten had meer iets van doen in de visserij, allemaal zaten ze in de bloemen, zo leek het wel. Een revanche werd ons beloofd. Daarna op ons spelershotel aan, waar de bruidssuite helaas niet door Auke van Veen gebruikt kon worden, wegens een blinde darm ontsteking. Zijn beloofde bad houdt hij tegoed. Later die avond Katwijk onveilig gemaakt en daardoor is inmiddels Peter de Heus wel bekend bij de gasten uit Katwijk, want die kwamen we ook nog tegen in een kneipien in Kattek. Zondags ging iedereen zijn weegs, waarbij een paar diehards uit de Bethelkerk vaststelden dat ze in de Bethel veel mooier zingen dan in de Nieuwe kerk te Katwijk. Maar dat terzijde, de gekregen bloemen, die speciaal nabezorgd werden, zijn dan wel weer mooier uit Katwijk, waarvoor nog onze hartelijke dank.
Na onze vakanties hadden we ook nog een oefenwedstrijdje tegen Orca’s Plus. Deze wedstrijd was vorige week zaterdag, en ook deze ging kansloos verloren. Tegen Teun Kramer, Joanne Brands en consorten is geen kruid gewassen, absoluut een topteam. Ze vlogen ons op het basketbalveldje van het Wilhelminapark aan alle kanten voorbij. Maar we willen wel graag een revanche.
Op diezelfde zaterdag, 17 september, moesten we dus ’s avonds tegen BAS 1, thuis om 8 acht uur. Dat beloofde wat. Want zeg nou zelf, U 52 kwam gehavend uit de vakantietijd, want 3 x achter elkaar verloren is nog nooit voorgekomen in onze lange historie. Daarnaast zag ik het al, Han Gootjes kwam afgetraind uit Rio de Janeiro, waar hij de Olympische Spelen meemaakte. Ook had BAS een verjonging doorgevoerd, want een tweetal jonkies stond ook in te draaien. Voor de rest veel oude en bekende gezichten.
En U 52 dan, was daar nog iets veranderd? Nou niet veel, we zijn al lang bezig met een mogelijke aankoop, maar Teun Mazereeuw is nog niet helemaal om. Tzou wel een versterking zijn, en sowieso een verjonging. Arie Radewalt was niet aanwezig vanwege een verjaardag, Albert Brouwer was zoek en Daddy schijnt na een paar degradaties nu bovenaan te staan met zijn Urk 3! Vanwege dat gelukzalige gevoel kon hij de weg van de kantine aan de Vormtweg naar de kantine in de Vlechttuinen niet meer vinden en dus moesten we het zonder Toone doen. Ook onze supporters waren er weer klaar voor, waarbij vooral de B(lom)-side zeer trouw is.
We starten met Cees Hakvoort, Jan Wakker, Henk Visser, Jan de Boer en Jacob van Urk in de basis. Had het trainingskamp geholpen? De oefenwedstrijd? Nee, want na 5 minuten stond er 0 – 9 op het scorebord. Bij U 52 draaiden ballen, die je al telde, gewoon de ring weer uit. Bij BAS vielen de ballen wel goed. En toen Cees na 5 minuten met een kuitblessure het veld moest verlaten, stonden we er niet goed voor, integendeel. Cees zou ook niet meer aan spelen toekomen. We moesten uit een ander vaatje tappen. Eindelijk, in de 6e minuut liet Henk Visser de eerste score voor U52 noteren.
U 52 kwam daarna los. Egbert kwam in het veld en gaf het goede voorbeeld. Buffelend maakte hij een paar belangrijke scores. Jan de Boer begon zich met scoren te bemoeien, verdedigend werden de touwtjes aangehaald, en aan het eind van het eerste kwart was de stand al weer wat dragelijker. 8 – 13.
Het tweede kwart gaf de doorslag, aanvallend wisten we het netje nu wel te vonden en BAS zag de driepunters om de oren vliegen, waarbij een zekere Jan de Bakker weer ouderwets goed was. Verdedigend gaven we alles wat we hadden en ook Auke liep de longen uit zijn lijf. Via een 24 – 11 run in het tweede kwart gingen we rusten bij 32 – 24.
Na de rust begon ook Peter raak te schieten. Jan Wakker maakte een mooie baseline jumper, Jan de Boer-Bakker bleef raak schieten en zodoende was ook het derde kwart was voor ons. Inmiddels hadden we onze voorsprong uitgebouwd, want na het derde kwart stonden we met 46 – 32 voor.
Het vierde kwart was voor de statistiek. Peter kreeg zijn vijfde fout, Egbert oefende zijn vrije worpen en rustig kabbelde de wedstrijd voort onder de dribbelende leiding van Henk Visser. Geen tot weinig balverlies ondanks de druk die BAS zette en de ervaren gasten van U 52 balden de wedstrijd rustig uit. Eindstand : 59 – 45 en na deze wedstrijd werd de WhatsApp naam dan ook hoopvol, maar wel iets voorbarig, veranderd in U 52 for champion.
Scores : Jan de Boer-Bakker : 23 punten, Egbert : 11 punten, Peter : 9 punten en Henk 6 punten.