Wat deed U 52 tot nu toe in 2017?

BAS Trash Talk :

Zaterdag 14 januari speelden we de eerste wedstrijd van 2017. Een belangrijke, want we staan maar 2 punten achter op de koploper (VUAS uit Dronten), maar hebben wel een beter doelsaldo en onderling resultaat. Tegenstander was BAS 1 uit Biddinghuizen. Een oude bekende, met gemiddeld ook wat oudere spelers. Nu was uit tegen BAS altijd moeilijk, zeker in dat kleine zaaltje daar, dus inzet geboden.

 

We waren met zijn negenen, woensdag hadden er 6 man getraind, dus dat zat voor onze doen wel goed. Alleen Egbert (heren 1 en ski vakantie) en Jan de Boer ontbraken. Jan heeft trouwens een nieuwe hobby hoorde ik en gaat zich ook toeleggen op driepunters bij darten. (180’s). De dartkampioenen van Urk zijn gewaarschuwd. Ook Daddy was op tijd terug uit Oostenrijk en had de nodige (ski)kilometers in de benen.

Na een echte line up, begonnen we de wedstrijd met de volgende basis. Ed, Arie, Jan Wakker, Jacob en Cees. Gelijk stond U 52 er en na enkele minuten was de stand 0 – 11. Later kwam BAS toch wat op dreef en scoorde Hans Gootjes een paar driepunters. Echter bij ons was Arie nog beter op dreef want die had na 7 minuten al 8 punten op het sheet staan. Ed deed nog een paar punten extra in het zakje dit eerste kwart met 12 punten. Stand na het eerste kwart 13 – 24.

Het tweede kwart was rommelig. Beide ploegen scoorden niet veel en sommige spelers van BAS probeerden verbaal wat terug te doen. Nu begin daar maar niet aan tegen U 52, want verbaal is deze ploeg altijd zeer aanwezig. Vooral onze coach heeft daar geen moeite mee en als volleerde NBA trash talkers wonnen we ook deze verbale strijd. Ruststand : 21 – 36.

In het derde kwart was het Hendrik Tomba wat de klok sloeg. Eindelijk was hij los en scoorde er op los. Alleen had hij dit kwart ook wel gewonnen. Maar zelfs Ed klaagde dat hij de bal niet meer van hem kreeg. Stand na derde kwart : 32 – 65.

Na de single double van Hendrik geloofden we het wel in het vierde kwart. De vernedering voor BAS was al groot genoeg. Henk Visser maakte nog een paar mooie drives en na de 45 -78 eindstand smaakten ze weer goed. 2017 was goed ingezet en VUAS here we come!

 

Be Quick 28.

Zaterdag 21 januari moesten we thuis tegen deze gasten uit Zwolle. Uit hadden we tegen het tweede van Be Quick schlemielig verloren, dus dat moest rechtgezet worden. Henk Visser was op wintersport en Cees Hakvoort was helaas geblesseerd. Het eerste kwart ging moeilijk. Arie Radewalt gaf echter het goede voorbeeld en onze running youngster Auke ronde een paar mooie breaks af. Stand na eerste kwart 16 – 15. Dat moest beter en in de rust was de stand inmiddels 33 – 25. Nog niet echt denderend, maar toen kwam het derde kwart. Een vergelijking met de derde helft wil ik niet maken, maar we kwamen los. Alle ballen op Ed moet Daddy dit keer gedacht hebben, en Ed schoot raak. Ook de beide Jannen pakten hun puntjes mee. Jan Wakker pakt sinds 1 januari trouwens erg veel rebounds. Zo mogen we hem graag zien. Tlijkt wel of hij meer lucht heeft gekregen. Stand na het derde kwart 63 – 39. In het vierde kwart gingen we op dezelfde voet verder. Daddy schoot er nog een paar drietjes in en na 82 – 51 konden we weer 2 punten bijschrijven. Maar hoe hadden we daar in Zwolle van deze ploeg kunnen verliezen?

 

VOLIC, Gelijk en toch gewonnen!

Zaterdag 28 januari moest de topper uit tegen Volic 1 in Putten gespeeld worden. Ze stonden slechts 2 punten achter op ons en wilden we blijven aanhaken bij VUAS, dan moest er wel gewonnen worden. Het werd een moeilijke wedstrijd voor ons. Zij waren gefocust om van ons te winnen en dat liet hun wedstrijdinstelling ook wel zien. Jan de Boer en Ed hielden ons het eerste kwart in de race. Want na het eerste kwart stonden we gelijk 15 – 15. In het tweede kwart sloegen we een klein gaatje, drie driepunters op rij van Jan de Boer, Jacob en Hendrik maakten dat we een kleine voorsprong namen. Maar Volic vocht zich terug in de wedstrijd en met de rust was het verschil weer overbrugbaar 27 – 30. Daddy begon na de rust goed met een paar scores, maar naast Ed scoorde niemand meer van ons dat kwart en Volic nam weer een kleine voor sprong. Stand na derde kwart 42 – 41. Het bleef stuivertje wisselen. Cees Hakvoort maakte een mooie score alvorens hij geblesseerd uitviel. Jan Wakker scoorde ook nog voordat hij met 5 P’s het veld moest verlaten. Omdat we al niet met veel spelers naar Putten waren vertrokken moest ook Peter weer aan de bak. Verdedigend lieten we toch wat steekjes vallen. En nam Volic daardoor weer een kleine voorsprong 54 – 51. Een driepunter van de visserman gaf weer even lucht. Weer sloeg Volic een gaatje 58 – 54. Een streep van een driepunter van Daddy bracht ons weer dichterbij. Direct daarop een steal van ons en Ed kon de bal er na balinname onder het bord zo inleggen. Pats, boem, klets, de klap op zijn hand werd waarschijnlijk op Urk gehoord, maar de scheidsen floten niet! Gemekker natuurlijk van onze kant, dit keer wel erg terecht, maar we schoten er niets mee op. Volic benutte nog een vrije worp en de stand was 59 – 57 in ons nadeel. Waarop Hendrik Toone de verantwoordelijkheid nam en via een drive gelijk maakte. Een noodschot van Volic veranderde daar niets meer aan. 59 – 59. Gelijk en dus verlenging. Maar niet dus, want de scheidsen besloten dat er niet hoefde verlengd te worden en wij vonden dat eigenlijk al lang goed. Want het gelijke spel hadden we al uit onze tenen geperst en veel spelers hadden we nu ook weer niet over. Onder een biertje toch al de vraag neergelegd of we dan reglementair niet gewonnen hadden? En ja hoor, de bond besloot tot een 0 – 20 overwinning. Doordat de P op Ed in de laatste minuut niet bestraft werd toch naar terecht zullen we maar zeggen. En achtervolgen we VUAS en hebben het nog steeds in eigen hand.

 

SNIPERS.

Wederom een thuiswedstrijd en wel op 4 februari tegen Snipers 1. Ook hier hadden we uit (we waren toen slechts met 5 spelers) van verloren en dat moest uiteraard recht gezet worden. Jan de Boer en Cees Hakvoort (geblesseerd) waren er deze wedstrijd niet bij. Maar de Snipers zijn een lastig ploegje. En zij namen dan ook een voorsprong in het eerste kwart 5 – 8. Een afstandsschot van Peter gaf de burger moed en langzamerhand liepen we in. Een paar mooie breaks werden afgerond door speedy Auke. Een kleine voorsprong hadden we na het eerste kwart 18 – 16. Het tweede kwart werd er weinig gescoord, we misten nogal wat vrije worpen en de rusttand was 30 – 28. De verdediging stond echter weer als een huis. Gelukkig was daar wederom de derde helft (kwart), waar we figuurlijk ook zo goed in zijn. Via een 24 – 15 tussensprint in het derde kwart sloegen wij het beslissende gat. Arie was weer ouderwets op dreef en ook Ed en Hendrik pakten hun punten. Uiteindelijk kwamen we na de wedstrijd bij een 71 – 59 overwinning uit. Maar ook VUAS blijft maar winnen, dus we kunnen ons geen misstap veroorloven.

 

ARTA.

Op vrijdag 10 februari moesten we uit naar Arta 1 uit Steenwijk. Niet de sterkste tegenstander uit de competitie, maar Hendrik Brands en Jan de Boer waren niet van de partij. Voeg daarbij dat Cees en Jacob beide last van hun achillespees hadden en niet meededen en ook Arie niet 100 % was. Zodoende zou het toch geen makkie worden. Voordeel was wel dat er nu 3 coaches op de bank zaten en enthousiast meededen vanaf de bank. En Egbert Post weer eens speelminuten maakte bij U 52. Gelukkig maar dat hij erbij was, want hij speelde zeer nuttig. Toch ging het dit keer ook niet makkelijk. Het was een rommelige wedstrijd en de schoten wilden eerst niet echt vallen. Bij de rust keken we dan ook tegen een 25 – 24 achterstand aan. Oef, het zal toch niet gebeuren dat we tegen dit ploegje (met alle respect) zouden gaan verliezen. Maar nee hoor, direct na rust gaf Peter (maakte weer aardig wat minuten!) het goede voorbeeld met een raak schot. Het derde kwart was dan ook weer van ons. (10 – 22). Jan Wakker pakte een paar sterke aanvalsrebounds met score, Ed die speelde met zijn tegenstander en dodelijk raak schoot. Henk die het spel zelfverzekerd en rustig verdeelde, Auke die weer een paar breaks goed afmaakte en Egbert die al buffelend erg goed werk verrichte met ook een paar nuttige scores. Ook het vierde kwart was voor ons en zodoende werd deze wedstrijd toch nog makkelijk gewonnen. Eindstand : 46 – 62. DE wedstrijd uit tegen VUAS wordt zo de beslissende van het seizoen.

 

We gedenken : Geert Snijder.

Op zaterdag 18 februari kwam het ontstellende bericht dat op 48 jarige leeftijd plotsklap was overleden, Geert Snijder. We konden het maar moeilijk bevatten, Geert die meer dan 10 jaar met ons gebald had. Geert, die 2 weken daarvoor nog een balletje met ons gooide op woensdagavond. Het bleek toch waar te zijn en een ieder van ons team dacht aan de man, en medespeler die Geert geweest is. Een prettig mens, die altijd voor een ander klaar stond, sociaal voelend. Voor vele verenigingen en instanties en ook voor Orca’s heeft hij zich ingezet met de hem kenmerkende energie. Ook nu floot hij nog zijn wedstrijdjes, zelfs de moeilijke van U 52 …, zat in commissies en zette zich altijd 100 % in. Onnavolgbaar soms ook, zeker in zijn basketbal. Zijn schotkeuze, zijn balletje achter de rug langs layup, zijn passes, maar altijd vol vuur en strijd. Misschien soms wel eens te snel voor ons. Iemand zei wel eens , de enigste guard die zelf zijn eigen pass weer weet te vangen. Een jaar of 4 geleden verliet hij ons team, maar vaak liet hij zijn gezicht nog even zien. We zullen hem missen.

Rust in Vrede, oenze Geert. De mooie herinneringen met jou blijven.

Alie en de kinderen, sterkte en veel Kracht toegewenst.

 

U 52.