JU18 wint met toeters en bellen

Bij het schrijven van dit verslag vraag ik mezelf af wanneer je nou wel en wanneer je niet een verslag maakt. Het is niet passend om alleen een verslag te maken van winstpartijen of als er memorabele veldslagen zijn uitgevoerd. Afgelopen weekend won JU18 zijn wedstrijd en dat was dat. Op zich geen reden om hiervoor achter de laptop te kruipen en de schermutselingen van de neffes voor het nageslacht vast te leggen. Maar door externe ontwikkelingen voel ik toch enige druk om Word aan te zwengelen en het roze wedstrijdpapiertje erbij te pakken. De reden? Zie www.peatminers.nl voor het verslag dat door de tegenstander van afgelopen weekend op internet is gezet. Dat vraagt om het rechtzetten van feiten…

Waarschijnlijk hebben weinig mensen ooit gehoord van een basketbalvereniging uit Vriezenveen. Snarf dacht zelfs dat we naar Friesland moesten… De club heet Peatminers, ik heb geen idee wat het betekent. Zelfs Google Translate herkent het woord niet en vertaald ‘Peatminer’ met ‘Peatminer’, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Als je vervolgens Peat laat vertalen hebben we een hit, het betekent namelijk turf. Dat verklaart gelijk een hele boel. Gaan we verder maar niet op in. In ieder geval wonen er vriendelijke mensen die ook nog wel van basketbal houden. Er was namelijk vrij veel publiek aanwezig die zich positief met het wedstrijdbeeld bemoeiden, best gezelli zo. Over de nieuwe semi permanente sporthal, waarbij het woord hal de nodige nadruk mag hebben, wil ik niet veel zeggen. Wel dat de nieuwe ringen nog zo nieuw waren dat ze nog moesten nasynchroniseren of zoiets want recht waren ze niet en qua hoogte vermoeden we ook nog wel wat verbeteringen.

De wedstrijd zelf kende een paar hoogtepunten, waarvan de meeste niet echt met basketbal te maken hebben. Phoppe zit tegen het einde van de wedstrijd op 5 fouten en neemt plaats op de tribune naast de moeder van een meisje dat hij wel ziet zitten. Knielus is na driekwart van de wedstrijd vrijgesteld van werkzaamheden na een tweede technische. Mr. C heeft stevig verdedigd en heeft ook 5 fouten opgelopen in de strijd. Als we dan ook nog notie nemen van het verslag van de tegenstander, moet ik wel een lachje onderdrukken. Ze vertellen met enige kennis dat de talenten van Orca’s met maar liefst vijf dispensatiespelers spelen! Dat zou de Bond niet echt toestaan waarschijnlijk, daarom zijn dit in het echt maar twee. En wat zouden we zonder Sjefke en de Snarf moeten? Ook lezen we in het verslag als eindconclusie dat de Peatminers “Veel winst hebben behaald op persoonlijke en individuele ontwikkeling”. Dat is een mooie en lekkere opsteker.

Hoe zit het met de persoonlijke en individuele ontwikkeling en opstekers van de toppers van Orca’s? In het eerste kwart was het collectieve doel om een gaatje te slaan en geen fouten te maken. Dat was bijna gelukt als we zes fouten niet meetellen en de tussenstand na dit kwart van 17-13 met één oog bekijken. De eerste drie vrije layups sneuvelen in de strijd tegen de ‘bijzondere’ ring. Verder moet er gebikkeld worden en dat past op zich wel bij de Oca’s, alleen in dit geval werkte het helaas niet volgens plan.
Tweede kwart is de situatie iets beter qua spel, maar gaan de hormonen opspelen. Iedereen moet aan de bak en Rainbow loopt voorop in de strijd. Er wordt gestreden om de bal en dat leidt tot nogal wat sprongbal momenten. Ook lijkt het alsof er veel fouten worden gemaakt waarvoor niet wordt gefloten. Omdat het voor beide ploegen wordt toegestaan, gaan we er niet over klagen. Tussenstand 26-23, op weg naar de overwinning.
In het derde kwart gaat het eindelijk beter lopen. Vermeldingswaardig is het grote aantal rebounds en (slaande) blocks van Sjefke en met name Effien. Echt top centers van het team. Wat mooie drives en de voorsprong voor Orca’s is een feit. Gerust op een goede uitslag is de coach echter nog niet. Tussenstand 31-37. In het laatste kwart loopt de voorsprong iets verder op na een tweede driepunter van Goldy. De Snarf maakt het echter verkeerd spannend na twee turnovers en als gevolg twee scores van de Peatminers in de laatste minuut. Misschien toch niet handig om je sporttas voor het einde van de wedstrijd naar de kleedkamer te brengen en weer teruggehaald te moeten worden door een teamgenoot omdat we anders met vier man verder moeten… Gelukkig maakt hij het goed door de laatste twee vrije worpen raak te schieten en de eindstand op 40-48 te bepalen. In de kleedkamer was het ouderwets gezellig met een swingend deuntje en een levendige nabeschouwing.

Op naar de volgende winstpartij.

Scores: Effien 6, Sjef 4, Knielus 4, Phoppe 2, Snarf 4, Mr. C 3, Goldy 24, Rainbow 1.