Topper wordt Fluitconcert

Waarom we deze wedstrijd niet konden winnen

Het is vrijdagavond en we zijn klaar voor vertrek naar Dronten, de strijd om de 2e plek en dus de aansluiting met de nummer 1 op weg naar het kampioenschap.
Thuis hadden we met 1 punt gewonnen van VUAS en dus wisten we wat we moesten doen in de uitwedstrijd, iedereen was ervan overtuigd dat we het moeilijk zouden krijgen.
Vooraf werd er rekening gehouden met een scenario maar dat het zo zou uitpakken …

De wedstrijd word geleid door 2 dames, zij staan niet op het officiële zaalrooster op de website van Vuas, maar zijn waarschijnlijk ingehuurd omdat er een missie moet worden uitgewerkt. Vanaf de sprongbal, die word afgefloten vanwege voetfout, is het meteen duidelijk wat die missie is, een fluitconcert waar Valerius (de urker brassband) jaloers op kan zijn.

De statistieken na het 1e kwart, een voorsprong in punten voor Orca’s 9-18 maar ook een voorsprong in fouten 2-10 met maar liefst 13 vrije worpen voor Vuas.

Het 2e kwart weten we gelukkig ook nog vol te houden, al is er wel een opzettelijke en een technische voor Cornelis en een officiële waarschuwing voor coach Jurie. Statistieken na het 2e kwart punten 21-33 fouten 8-16, waarvan de 2 uitblinkers van Orca’s met 4 fouten.

In de rust zeg ik tegen het meegereisde Orca’s publiek, let op wij mogen dezewedstrijd niet winnen.

Na de rust is het vechten tegen de bierkaai, iedereen aan Orca’s kant raakt gefrustreerd, ondanks de waarschuwing van de coaches: laat je niet gek maken door de scheidsrechters. De jongens worden bang en durven niets meer te doen, bang om te worden afgefloten. Al heel vroeg in dit kwart raken we onze point guard kwijt (5 fouten) en ook Yannick die met 4 fouten rondloopt moet voorzichtig zijn, en dan ruikt Vuas bloed en gaat er vandoor. Statistieken na het 3e kwart punten 46-43 fouten 10-22

Het 4e kwart zijn we murw gespeeld, de scheidsrechters hebben te veel invloed op het spel om nog een normale aanval te kunnen spelen, alles wat we doen wordt afgefloten tot zelfs voetfouten bij een uitbal aan toe, normaal wordt er in een derde klasse U14 nog wel een gewaarschuwd of uitgelegd wat er mis gaat, maar niet met deze 2 dames, alles wordt radicaal afgefloten.

Wij kunnen en mogen deze wedstrijd niet winnen.

Dit wordt ons na de tijd nog eens haarfijn duidelijk gemaakt in een gesprek met een supporter van VUAS “dit is jullie straf op ons verlies op Urk”.

Statistieken na het 4e kwart: een overwinning voor VUAS 60-49 maar ook een overwinning voor Orca’s 13-29 in persoonlijke fouten

Met in totaal 33 vrije worpen voor VUAS en 0 voor Orca’s

Een zwarte bladzij en een dieptepunt in het basketbal boek van Orcas, maar ook voor Vuas, dat je op deze manier de lol van het spelletje basketbal wegneemt bij deze kinderen. In mijn lange basketball cariere heb ik dit niet eerder meegemaakt dat je op deze manier een wedstrijd manipuleert. Natuurlijk overheerst de frustatie en de gadachte komt al op, misschien moeten ze ook nog wel op Urk spelen, maar zo zitten wij gelukkig niet in elkaar

Onze dank gaat in ieder geval uit naar de 2 scheidsrechters van Vuas, die er persoonlijk voor gezorgd hebben dat Orca’s J14 geen kampioen kan en MAG worden.

Na de wedstrijd zijn we met opgeheven hoofd het veld afgestapt hebben netjes de tegenpartij gefeliciteerd met de overwinning en hebben we ons niet verlaagd tot hun niveau.

Uiteindelijk zijn wij als morele winnaar het veld afgegaan.

Jongens van U14, hier konden we niets aan doen, vooraf was duidelijk dat wij in Dronten niet mochten winnen. Deze wedstrijd maar snel vergeten en met plezier doorgaan met de resterende wedstrijden de druk is eraf maar ik hoop dat het plezier blijft

De statistieken:
Cornelis 22
Yannick 9
Rick 6
Matteas 6
William 2
Marco 2
Laurens 2