Wedstrijdcommissie

Wedstrijdcommissie

 

Voorzitter vacant    
Wedstrijdsecretaris Rick de Graaf Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06 5143 7737
Lid Anneke Post Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
Lid Teun Mazereeuw Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
Lid Annet Wakker Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

Wedstrijdcommissie

Team Namen

Dit jaar zijn de Team namen gewijzigd
Volgende teamnamen en omschrijvingen zijn van toepassing

Mannen
MSE1 = Heren 1
MSE2 = Heren 2
M18 = Jongens 18
X16-1 = Jongens 16
X14-1 = Jongens 14
X12-1 = Jongens 12

Vrouwen
VSE1 = Dames 1
VSE2 = Dames 2
VSE3 = Dames 3
V20 = Dames 20
X16-2 = Meisjes 16-1
X16-3 = Meisjes 16-2
V14-1 = Meisjes 14-1
V14-2 = Meisjes 14-2
V12 = Meisjes 12-1
X12-2 = Meisjes 12-2
X12-3 = Meisjes 12-3

Dit zijn de teams die competitie spelen, let op dat overal de nieuwe teamnaam wordt gebruikt

Wedstrijdcommissie

Spelregels

 

De spelregels voor basketball zijn te downloaden via http://www.basketball.nl/competitie/algemeen/spelregels 
van toepassing is het spelregelboekje 2012 
In het Casusboek 2012 staan veel voorbeelden van hoe de spelregels geïnterpreteerd moeten worden
op deze website basketballmasterz.nl worden de spelregels in een meer begrijpelijke taal uitgelegd inclusief enkele korte filmpjes en oefenvragen.

Met ingang van het seizoen 2014/2015 worden diverse wijzigingen in de spelregels doorgevoerd
Klik hier voor aanpassingen spelregels (engels) 
klik hier voor aanpassingen spelregels (nederlands)  
klik hier voor de spelregels 2014 (engels)  
download hier pdf wijzigingen spelregels 2014

De gewijzigde spelregels gelden dus per direct voor alle competities, alleen de aanpassingen van de 24/14 seconden regel gaat pas in met ingang van het seizoen 2015/2016 dit omdat in de meeste sporthallen de apparatuur nog moet worden aangepast.
Het spelen met de no-charge-cemi-circle (NCSC) is nieuw voor vrijwel alle spelers van Orca's

De meest belangrijke regels van het basketball zijn te vinden in Basiskennis Spelregelboekje 2012 Het nadeel van dit boekje is wel dat het niet alle regels bevat.

 

Wedstrijdcommissie

Spelregels Mini's

Voor de mini's gelden afwijkende spelregels
Klik hier voor de minispelregels 

Lees meer...

Wedstrijdcommissie

Taak van de zaalwacht

Na de wedstrijden moeten het witte en groene blad van de scoresheets? in de brievenbus (in de kantine) worden gedeponeerd.

Tijdens wedstrijden hoort de ballenkist op slot te zijn. Op het veld zijn niet meer ballen dan nodig om in te spelen. Op deze manier
willen we? het 'kwijtraken' van ballen voorkomen.

Wedstrijdcommissie

Taakbeschrijving Zaalwachten

Zaalwachten dienen een half uur van te voren aanwezig te zijn en zij behoren zich eerst te melden bij de sporthalbeheerder.Een kwartier voor aanvang van de wedstrijden dienen zij te controleren of een ieder die op het formulier staat voor tafelen of fluiten aanwezig is en zo niet, iemand anders zien te regelen.

Voor aanvang van de wedstrijden wordt de zaalwacht geacht de zaal in gereedheid te brengen. Dit houdt in dat de banken, tafels en stoelen op de juiste plaats staan en dat iedere tafel is voorzien van de juiste materialen. Ook dienen de scoreborden aangelsoten te worden en eventueel het 24-seconden kastje. Zaalwachten horen verder de ballen in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat die na de wedstrijden weer op hun plek komen te liggen. Voor ieder team geldt dat zij recht hebben op twee ballen. Ook horen zij kinderen en mensen die niet op de speelvloer behoren te zijn, uit de zaal te verwijderen.

De formulieren dienen na de wedstrijden in de wedstrijdformulierenbrievenbus gedaan te worden, mede met de scoreformulieren zelf. Wanneer tafelaars of scheidsrechters vragen hebben over apparatuur of iets dergelijks kunnen die gesteld worden aan de zaalwacht. Deze zorgt er ook voor dat de wedstrijden op tijd beginnen en soepel op elkaar opvolgen. Ook dienen zaalwachten te controleren of de spelers die als geschorst op de site staan niet spelen. Wanneer dit wel gebeurt, mag de zaalwacht dit aangeven bij de coach. Als de coach hier verder niks meedoet, dient dit genoteerd te worden op het blad van tafelaars en scheidsrechters en zal het bestuur verder beslissen wat voor maatregelen getroffen zullen worden.

Wanneer de zaalwacht niet kan, dient deze zelf een ander te regelen en bij niet komen opdagen wordt men geschorst en een extra keer ingepland(zie hiervoor het hoofdstuk schorsingsbeleid). 

Ook heeft iedere zaalwacht recht op twee consumpties. Deze zijn vrij te besteden in de sporthal en kunnen aangevraagd bij de sporthalbeheerder.

Wedstrijdcommissie

Uitleg voor de 24-seconden operator

Bij de jeugd bestaat een bepaalde drempelvrees om plaats te nemen achter het 24-seconden apparaat. "Dat kan ik niet!", is een veel gehoorde uitspraak in de Vlechttuinen. Om hier iets aan te doen bij dezen een korte uitleg. Hoe werkt het. 

Lees meer...