De bucket rond met 80-jarigen in Enschede.

Na maanden van voorbereiding was het dan eindelijk zover voor Orca’s Heren 1. Het seizoen 2018-2019 was een jaar in de clubgeschiedenis zónder Heren 1. Dat kan natuurlijk niet, maar inmiddels staat er weer een representatief team op de velden. Onder leiding van coach Jurie Bakker zijn de Urkers klaar voor een vers seizoen. Met als eerste opdracht een uitwedstrijd in Enschede.

Met de voltallige selectie vertrokken de Urkers naar het oosten van Nederland. Vol goede moed, en met toch wel vrij hoge verwachtingen want: allemaal fitte boys, gespierd, fanatiek en gemotiveerd. En Laurens was er ook. Tijdens de warming up, waarbij Orca’s zelf voor de muziek moest zorgen, en dat keurig deden, meenden ze de barmannen, de conciërge en de parkeerwachter te zien warmlopen. En zowaar, het bleek de thuisploeg.

De lokale pre-senioren vereniging bleek ook serieus goed te kunnen basketballen, nou ja… ze speelden het spelletje. Dat deden ze slim. De ervaring was wel van de mannen van Jugglers af te lezen en ze namen ook meteen de leiding. Orca’s dacht hier met de snelheid wel goed weg te komen, maar daar was de thuisploeg goed op voorbereid. Het veld was nogal klein, en smal. Een fast break zat er eigenlijk niet in en voordat je het wist was de bal uit omdat een speler over de lijn stapte die maar een centimeter of 20 naast de driepuntslijn lag. En na iedere aanval van de thuisploeg stonden ze in no time weer in de eigen bucket opgesteld. De Urkers konden geen vuist maken in de eerste minuten en zag het eerste kwart verloren gaan met 17-14.

Kleine gefronste wenkbrauwen en wat gemopper typeerden de rust tussen de kwarten. Wat gebeurt hier jongens, vroeg de coach, die vervolgens snel wat nieuwe tactieken op het bord zette. Maar ook in het tweede kwart bleek de thuisploeg kampioen metselen, want de bucket bleef potdicht zitten. Orca’s was slordig in de afwerking en maakte slecht gebruik van de centers. Schoten van afstand vielen niet, maar dan ook echt niet. Alle smoezen kunnen aangegrepen worden, maar de Urkers konden geen bal raken. Terwijl de Jugglers exact wisten hoe om te gaan met de borden en de ringen. Het schotpercentage van de thuisploeg was bizar hoog, daar valt niks over te zeggen. Wat bij Orca’s niet lukte kregen de Jugglers wel voor elkaar. Ze liepen uit naar een voorsprong van 15 punten bij rust: 48-33.

In de rust werden de tactieken aangepast, en aangescherpt. Dat bleek resultaat te hebben. Orca’s begon furieus en zette een 7-0 run neer in twee minuten en leek de aansluiting weer te pakken hebben. Maar de ervaren mannetjes in de wit-blauwe tenues maakten zich geen zorgen en dwongen de Urkers door middel van een zoneverdediging tot het nemen van afstandsschoten, en dat bleef moeizaam gaan. Uitblinker aan Urker kant was Klaas Jan Scheffer. Deze sterke kerel forceerde als enige iets binnen de bucket. Niet altijd succesvol, maar wel sterk en met zijn lengte pakte hij menig rebound. Dat hield Orca’s nog enigszins in de wedstrijd. Maar niet voldoende, want The Jugglers bleven de voorsprong waarborgen. Stand na drie kwarten: 65-50.

In het vierde kwart moest Orca’s dus een achterstand van 15 punten goed maken. Langzaam maar zeker kropen ze wat dichterbij, maar het leek wel alsof voor iedere goede Urker actie er twee toverballen van The Jugglers overheen kwamen. Het gat werd niet gedicht. Ondanks goede afstandsschoten van onder andere Laurens van Loosen werd het verschil niet kleiner. Het enige wat kleiner werd was het gat tussen de 10 minuten van het kwart en het einde van de wedstrijd. Orca’s kon geen stempel drukken op deze wedstrijd, en dat hebben ze aan zichzelf te danken, want verliezen (met alle respect) van een ploeg met een gemiddelde leeftijd van 45 kan natuurlijk niet. De score bleef na 40 minuten steken op 83-71.

Topscorers van deze seizoensopener:

Klaas Jan Scheffer: 13
Laurens van Loosen: 12 (4 drietjes)
Rick van Eerde: 11
Klaas Hakvoort: 10
Luka de Jong: 10

Ondanks het onnodige verlies zit er wel een goede sfeer in de ploeg, en nog meer potentie. Deze jonge en snelle ploeg staat aan het begin van een seizoen met hoge verwachtingen. Het ‘team worden’ is een proces wat in gang is gezet en wat de komende periode verder uitgebouwd zal worden. Binnenkort volgt ook nog een uitgebreidere voorstelronde met een bijbehorende teamfoto.

De volgende wedstrijd is weer een uitwedstrijd, in Barneveld. Op zaterdag 28 september spelen de Urkers tegen Tower Jumpers uit Barneveld. Om 18:00 uur zal die wedstrijd afgewerkt worden. De komende week zal er dus hard getraind worden op het perfectioneren van de aanval en een stap harder werken in de verdediging. Zet ook alvast de eerste thuiswedstrijd in de agenda: 4 oktober, 20:00 uur, in sporthal De Vlechttuinen.