Niet om over naar huis te schrijven

Niet om over naar huis te schrijven.

Je zult misschien nieuwsgierig zijn hoe het met het eerste mannenteam gaat. Je weet wel, Orca’s SeaVSat U 52. Nou niet best, eigenlijk durfde de schrijver van dit stukje de pen niet op te pakken. Maar wel schrijven over sterke overwinningen en dan niet een stukje als het tegenzit, dat is mijn eer te na. Dus bij deze, hoewel de meesten van ons niet aan deze wedstrijden terug willen denken. Zo slecht? Ja, het was echt niet om over naar huis te schrijven. Want na het nipte verlies tegen de koploper hadden we twee complete off days. Eerst uit tegen Volic uit Putten, daarna thuis tegen Flevo Musketeers.

Wedstrijd 1, UIT tegen Volic op 2 februari.
In eerste instantie gaf ik de verkoop van onze limousine de schuld, dat we deze wedstrijd verloren. Je weet nog wel die gezellige grote bak, waarin de ritten naar en terug van een uitwedstrijd altijd zo om waren. Gezelligheid kent immers geen tijd. Iedereen wilde altijd mee in de limo. Met een leuk muziekje, sfeerverlichting, een echte koelkast, en met speciaal tafeltje voor bepaalde glazen hadden we een zeer luxe vervoermiddel. En de meeste wedstrijden al gewonnen als we bij een vreemde sporthal aankwamen. Zeg nou zelf, imponerend was het altijd en dat werkte door in een uitwedstrijd. Maar sinds de verkoop van de limo hebben we een chronisch gebrek aan spelers bij uitwedstrijden. Zit de bank bij thuiswedstrijden soms zo vol, dat sommigen maar gaan darten, bij uitwedstrijden is het vaak de hele zaterdag sprokkelen om een team op de been te krijgen. Toch waren we nog met zeven man opperdan gegaan naar Putten. Toen echter de éne oldie, onze visserman, al voor de wedstrijd afhaakte met een onwillige kuit en de ander oldie niet veel toegevoegde waarde had, (eigen woorden van Cees hoor) speelde U 52 in de praktijk bijna de gehele wedstrijd met 5 man.
Dat waren Arjen Langman, Ed van Schaik, Jan (darter) de Boer, Henk Visser en Auke van Veen. En hoewel die streden voor wat ze waard waren, is 5 man tegen een goed team als Volic gewoon te kort. En als het dan ook nog niet gaat dan krijg je dik op de broek. De uitslag? What happens in Putten stays in Putten hebben we gezegd, maar ik geef één hint. Le Bron James liep in de week hierna tegen de grootste nederlaag in zijn lange carrière aan, ook met het zelfde aantal punten verschil.

Wedstrijd 2 : THUIS tegen Flevo Musketeers op 9 februari.
Elkaar oppeppend voor de wedstrijd met kreten als “je bent zo goed als je laatste wedstrijd” gingen we de strijd tegen onze provinciegenoten uit Lelystad aan. Uit hadden we nipt verloren met ook een smalle bank, maar thuis hadden we weer spelers genoeg. Dus daar zou het dit keer niet aan liggen. Het plan was Owen Thuis, die nog bij Orca’s gespeeld heeft aan banden te leggen middels een Box and one verdediging. Nu dat laatste lukte aardig, want Owen kwam er in het begin van de wedstrijd niet aan te pas. Via Ed van Schaik en Henk Visser kwamen we zelfs even voor te staan. Heel eventjes maar. Echter de ploeggenoten van Owen hadden de eerste twee kwarten de schietavond van hun leven. Elk schot vloog erin en U 52 stond erbij en keek er naar. Bij de rust stonden we al 19 punten achter! De tweede helft konden we een beetje gelijke tred houden, Arie Radewalt bracht wat meer strijd binnen de lijnen en we kwamen zelfs even terug tot 11 punten. Maar we kwamen ook deze wedstrijd tekort en hierdoor kwam bij sommige spelers wat frustratie boven en was men bezig met andere dingen dan basketbal. Bij 43 – 70 was de sportieve lijdensweg voorbij. Gelukkig zijn we na de wedstrijd nog wel altijd het beste in nazitten (ook zeer belangrijk) en spoelden we de kater weg. En Owen liet blijken de gezelligheid van Orca’s te missen.

Wat nu met U 52? Tja, je zou kunnen zeggen dat we tegen sommige tegenstanders gewoon tekort komen. Ze zijn jonger, sneller en zullen ook wel wat vaker trainen. Of dat we gemiddeld al een respectabele sportersleeftijd bereikt hebben, maar het respect van de tegenstander voor onze oldies is ver te zoeken. Maar wat belangrijker is, we zijn gewoon uit vorm. Het schotpercentage is te laag. Gelukkig is onze volgende wedstrijd pas weer op 8 maart uit tegen Lay Back uit Kampen en dan is Peter de Heus er ook weer bij. Al is het maar om na de wedstrijd de beste biefstuk van Kampen te scoren. Dus volop trainen tot die tijd mannen, dat schot moet beter.
En zeg nou zelf, het overkomt zelfs de grootsten in de NBA af en toe, verliezen met grote cijfers, want LBJ verloor die avond liefst met .. punten. Oh nee, dat zou op de Veluwe blijven.

J.